İyi günler arkadaşlar,bugunkü makalemde son günlerden forumlarda karşılaştığım sorunun çözümünü anlatacağım. Bu sorun yandexte index alma sorunu. Öncelikle blog sahiplerinin ilk amacı yazdıkları,paylaştıkları yazıların arama motorları tarafından indexlenmesidir. Çünkü gelen aramalar blogunuzun %90 nını karşılar.
Popüler arama motorlarından olan Google için herhangi bir çalışmaya gerek yoktur. Diğerleri içinde öyle tabi. Yandex arama motorunu çözemedim kendi kendine index almıyor nedense. Tahminime göre arama motoru olarak yeni hizmet veren Yandex’in diğer eski arama motorları gibi botlarının fazla olmamasıdır. Bu da yazımızın yandex tarafından oldugundan fazla geç index almasıdır.
Çözüm aslında çok basit. Çözümü söylemeden önce değinmek istediğim bir nokta var tabiki. Yandex arama motoru için olduğundan fazla bir çaba sarfetmeye gerek yoktur. Çünkü yandex arama motoru pek duyulmayan ve kişilerin fazla kullanmadığı bir arama motorudur. Bu kıyaslamayı diğer arama motorları olan Google,Yahoo,Bing ‘ e göre yapıyoruz.Fazla uzattım sanırım gelelim çözüme :)
Öncelikle Yandex’in webmasterlara sunduğu bir araç olan Metrica’yı kullanmalıyız. http://metrica.yandex.com.tr/ adresimize girip mail hesabı açarak bu servisten yararlanıyoruz. Metrica’yı kullanmak çok basittir. İlk girişinizde site ekleyeceksiniz ve Yandex’in verdiği kodu sitemizin footer yani her sayfada görünen bölümüne ekliyoruz. Ekledikten sonra istatistikler biraz geç gelsede bizim sorunumuz bu olmayacak tabiki de. Amacımız Yandex servisini kullanarak Yandex’ten index almak. Bu servisi kullandıktan sonra daha rahat Yandex’ten index alabileceksiniz. Örnek olarak sitemi göstereyim. Yazılarımı 4-5 gündür paylaşıyorum site yeni olmasına ragmen http://yandex.com.tr/yandsearch?lr=103893&text=site%3Anikojen.com 7 sonuç buluyor bu da gayet olumlu diye düşünüyorum. Sizde bu servisi kullanarak Yandex’ten index alabilirsiniz. Umarım faydalı olmuşumdur. Başka bir makalede görüşmek üzere :)
Kaynak: Yandex de İndex Alma Sorunu