Internetten alışveriş yapmak artık bakkaldan sakız almak gibi bir şey oldu günümüzde. Fakat alışveriş yaptığınız bakkal gibi sürekli yerinde durmayabiliyor bazen internet siteleri. Sanal mağazaların şu anda kazandıkları paraların misli fazlasını kazanamamasının en önemli sebebi de kuşkuşuz hala halkımızın büyük bir kısmında yer alan güvenlik endişesi.
Peki oldu da aradığımız bir ürünü internetten bulduk nasıl güveneceğiz bu sitelere? Öncelikle ulusal anlamda ün yapmış bazı marketing siteleri bu konuda oldukça aşama geçmiş durumda. bunlardan en önemlisi tabi ki hepsiburada. Bunun dışında piyasada onlarca site bulunmakta. Bunların bazıları gayet dürüst iken bazıları paralarınızı alıp çatır çatır yemenin tadını çıkarıyor.
Emniyet ve diğer resmi makamlar her ne kadar birçok olaya el koymuş olsalar da daha tam olarak göz açtırmıyorlar diyemiyoruz. Şu anda bir web sitesi yapabilen herkes **************lık yapabilme potansiyeline sahip. Çoğumuz da kaybettiğimiz bedeli (50-250 TL arası) uğraşmaya değmez ya da polis uğraşmak istemez diye savcılığa vermediğimizden Hırsızlar bu konuda kendilerini oldukça aşmış durumdalar.Ben de nacizane kendi dikkat ettiğim , duyduğum , bildiğim birkaç yöntem ile bu konu ile ilgili birkaç not yazacağım.
* İlk olarak eğer bir bankanın ya da alışveriş sitesine giriş yapıyorsanız muhakkak adrese dikkat edin. Zira web sitesinin adresi www.satissitesi.com iken siz farketmeden www.satissitesi.biz de bulunuyor olabilirsiniz. Bir web sitesinin tasarım olarak aynısını yapmak o kadar kolay ki siz adrese bakmadan nerede olduğunuzu anlayamayabilirsiniz.
* Kesinlikle web üzerinden yapacağınız alışverişlerde limidi daha düşük olan sanal kartlar kullanın. Bu kartlar olası bir güvenlik açığında bilgilerinizin ele geçirildiği durumlarda dahi zararınızı en azda tutacaktır.
* Satış yapan sitelerin iletişim bilgilerini dikkatlice inceleyiniz. satissitesi.com üzerinden mail adresi satissitesi@gmail.com ise burada sıkıntı olabilir. Kurumsal bir site değildir. Satış yapan şirketin iletişim bilgilerinde
* Piyasada 350 TL olan ayakkabı 70 TL' ye , 2000 TL lik telefon 700 TL'ye satılamaz. Bunların maliyeti bu kadar değil ki böyle ucuza satılsın. Hemen ucuzunu bulduk diye balıklama atlamamak lazım . Zira 700TL ye alınmış Samsung Note telefon yerine Samsung kutusuna konmuş ıslak mendil görebilirsiniz. Yada 350 TL'lik ayakkabı yerine onun çin malı bir muadili ile karşılaşabilirsiniz.
* Kapıda ödeme olayın en basit dolandırma yöntemi haline geldi. İnsanlar kapıda ödemeye güveniyor. Siz sipariş verip parayı yatırınca size bir kargo takip numarası veriliyor. Sonunda kargonuz geliyor. Tabi postacı kargoyu teslim etmeden açamıyorsunuz doğal olarak. Teslim aldıktan sonra açıp süprizlerle karşılaşabilirsiniz. Bu ülke telefon yerine oyuncağı ve salatalık göndereni mi görmedi, bilgisayar yerine fotoğrafını yollayanı mı ... İşte size netten bulduğum birkaç örnek
3500 TLlik bilgisayarın 700 TL ye düştüğünü görünce alan birisi
Telefon yerine oyuncak
İnternetten telefon sipariş etti kutudan oyuncak çıktı
Yukarıdakiler gibi birçok haberle karşılaşılabilir. Bunların sebebi biraz bizim bilinçsizliğimiz çok ta karşı tarafın ahlaksızlığı 'hırsızlığı' . Hemen size bizzat karşılaştığım bir örneği anlatacağım.
Bir tanıdığım bir gün internette Note telefonun 699 TL (Piyasada 2000 küsür TL) olduğu reklamları görüyor. hemen giriyor siteye dolayısıyla anında siparişi veriyor. Hem de kapıda ödeme ile! Bilmediğiniz bir siteden kapıda ödeme ile ürün almak ne kadar güvenli değil mi. Ne de olsa malzeme gelecek elinize. Verilen bilgiler doğrultusunda bir kargo takip numarası oluştu. Kargonuzu takip ediyorsunuz kargonuz geliyor fakat o da ne . Postacı -doğal olarak- postayı ücreti ödemeden açamayacağınızı söylüyor. Nasıl olsa malzeme geldi diye ödüyorsunuz alıyorsunuz ürünü o da ne İçinden jelatinlenmiş S3 kutusu çıkıyor. Tedarikçi arandıktan sonra özür dileriz hemen yenisini yolluyoruz mesajı veriliyor. Üstelik o ürün gelmeden de diğer ürünü göndermiyorsunuz siz de kalıyor güvence olarak. Tabi adam fatura almadığını hatırlayarak kutunun içine bakıyor ve içinden ıslak mendil paketini görüyor. Şu dışarıda çocukların 1 TL ye sattığı ıslak mendiller var ya o işte. Kargo bedava şekilde 699 TL lik ıslak mendil. Sonra aranan tedarikçi ben mi zorladım seni yanıtını gönderiyor. Üstelik gittiğin savcı beni de dolandırdılar deyip sallamıyor. Sonuç ne giden senin paran sadece. Piyasada binlerce site var böyle. Kapıda ödeme bir garanti değil çoğu zaman yapacağınız hileyi devlet güvencesine almanız demektir.
* Bir siteden alışveriş yapmadan önce o sitenin adını bir google'a yazın. Belki daha önce mağdur olanlar bir yerlere yazmıştır. Örneğin duyduğum ayakkabı satan bir siteye HAVALE yoluyla para kaptıran birinin kaptırdığı siteyi öğrendim. http://supratr.com . Bir de işin ilginci bu siparişten bir gün sonra sitenin domaininin süresinin dolması. Asla şirketler web sitelerinin süresinin dolmasına izin vermez ve yeniler sistemlerini. Sonra girdim google'a supratr yazdım. İlk sırada kendi siteleri ikinci sırada ise şikayetvar bulunuyor. Buraya tıklayarak firma ile ilgili şikayetlerinizi görüntüleyebilirsiniz. Bu siteyi yiyen birkaç kişinin şikayetleri yazıyor. İşin kötüsü 1 sene geçmesine rağmen ürününü bekleyenler de varmış .
* İnternetten ürün satışı yapan sitelerin şirket olup olmadığını ünvan kontrolü ile kontrol etmek mümkündür. http://www.ticaretsicilgazetesi.gov.tr/sorgu_acik.php adresine girerek kontrol edebilirsiniz.
* Kesinlikle bilgisayarınızda anti-virus yazılımları bulundurun. Bu keylogger gibi yazılımları engelleyecektir.
Şimdilik aklıma gelenler bu kadar. Siz siz olun elinizdeki alın terinizi bu korsanlara kaptırmayın. Havale de kapıda ödeme de en güvenilir yöntem değildir. Kesinlikle mağdur olan var mıdır deyip google'a sorun. Mutlaka varsa bir şeyler göreceksiniz.
http://enderaric.com/internetten-alisveris-yapacaginiz-zaman-nelere-dikkat-etmeniz-gerekir-internette-dolandiricilik-s62.html