lostyazilim
tr.link

Responsive Bir Temada Yazı Boyutu Ne Olmalıdır?

5 Mesajlar 3.210 Okunma
lstbozum
tr.link

zxyxyz zxyxyz WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 25.09.2014
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad B** Ö**
  • Mesajlar 149
  • Beğeniler 52 / 8
  • Ticaret 0, (%0)
Soruda belirttiğim gibi responsive bir tema yaparken yazı boyutunu ne yapmalıyım? Birimi px mi olmalı, em mi, yoksa % mi? Bilgisayar için, tablet için veya telefon için ayrı ayrı yazı boyutu mu belirlemem gerekiyor? Genel olarak responsive tema için yazı boyutları hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim.

Bir de aklıma takıldı. Bu % değeri, neyin %'si. Yani yazı boyutu %60 ise tüm ekranın %60'ını mı kaplıyor? Böyle olmadığını biliyorum ama tam olarak neyin %60'ı? Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

wmaraci
reklam

infstock infstock WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 16.12.2014
  • Yaş/Cinsiyet 37 / E
  • Meslek Frontend Developer
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad E** K**
  • Mesajlar 75
  • Beğeniler 1 / 23
  • Ticaret 0, (%0)
Dostum birimler hakkında guzel bir noktaya temas etmişsin.. Öncelikle şunu soyleyeyim çoğu kimse senin gibi bu konulara dikkat etmiyor px den başka birim oldugunu bile bilmiyor. Konu biraz derin oldugu için kısa yazmaya çalışayım. genel olarak 1em = 100% = 16px denilebilir. denilebilir diyorum çunku em ve % birimleri relative yani bağıl değerlerdir. px ise absolute yani mutlak değerdir. sen 1em yazdıgında aslında 16 px yazmış oluyosun (çogu browsera gore) ama chrome da oldugu gibi browserın default değeri 1em=12px e karşılık ise sen 1em yazdıgında aslında 12 px değeri girmiş oluyosun. % değerinde ise 100% yazdıgında genel browserlarda 16px e chromeda 12px e denk gelmiş oluyor. 50% yazarsan tahmin edeceğin gibi 8pxe chromeda ise 6 pxle denk gelmiş oluyor. Hangisini seçmeliyim konusuna gelince sadece bir birim seçebileceğin gibi yerine gore farklı birim kullanabilirsin.. örneğin mobilde resimlerin guzel gorunmesini istiyorsan % değerini kullanman daha iyi olur çunku px verdiğinde sabit veriyosun çözunurluk bozuluyor ama relative % değeri verdiğinde ekran kuculdugunde resim de kuculen ekran boyutuna gore yani bagıl olarak kendisini ayarlamış oluyor. aklına takılan soruya da yukarda biraz değindim aslında ama şöyle soyleyeyim font-size değerinde % browserın default değerinin %si olmuş oluyor yukarda ornekler verdim. image lara divlere vs. width değerini % olarak verdiğinde container içine aldıysan containerin , almadıysan ekran genişliğinin % değeri kadar bir genişlıkte yer kaplatıyorsun divlere imagelara. diyelim ki 2 tane aynı genişlikte div in var yan yana aralarında hiç boşluk olmayacak şekilde koymak istiyorsun. bu iki div e width olarak 50% değeri verdiğinde bu iki div tum genişliği kaplayacak şekile geliyor.diyelim ki 4 tane div yerleştireceksin tum genişliğe o zmn vermen gereken değer tahmin edebileceğin gibi 25% olacaktır. yani tum genişliği %100 kabul ediyosun kaç tane sıgdırmak istiyorsan 100 değerini bu tane değerine bolup %kaç yazacagını buluyosun.. % nin responsivedeki guzel tarafı @media etiketinde mobil ekran boyutlarında tanımlarken imagelara 100% değeri verdiğinde yukardan aşağı sıralatabiliyor olman.. bu birim değerlerini biraz da bu anlattıklarım çerçevesinde araştır araştırdıkça daha da iyi anlayacaksın bu bilgiler temeliyle..
zxyxyz

kişi bu mesajı beğendi.

templates.informationstock.com
www.informationstock.com

• Üyelik 25.09.2014
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad B** Ö**
  • Mesajlar 149
  • Beğeniler 52 / 8
  • Ticaret 0, (%0)

infstock adlı üyeden alıntı

Dostum birimler hakkında guzel bir noktaya temas etmişsin.. Öncelikle şunu soyleyeyim çoğu kimse senin gibi bu konulara dikkat etmiyor px den başka birim oldugunu bile bilmiyor. Konu biraz derin oldugu için kısa yazmaya çalışayım...

Cevap için gerçekten çok teşekkür ederim. Kafamdaki birçok soru işareti silindi.

İlk tasarımımı yapacağım için daha fazla uğraşmamak adına bir konuyu daha netleştirmek istiyorum. Deneme yanılmayla bunu zaten öğreneceğim fakat; genel olarak yazı boyutu ne olmalıdır? İçerik için 1 em, başlık için 1.5 em okunurluk açısından iyi midir? Yoksa bu font değerlerini büyütmeli veya küçültmeli miyim? Genel olarak tasarımlarınızda siz kaç px, em veya % kullanıyorsunuz?

Bir de farz edelim ki içerik 1 em, başlık 1.5 em oldu. Telefon veya tablet için de bu değerler uygun olur mu? Dediğim gibi deneme yanılmayla zaten tasarıma göre değişiklikler yaparım. Vereceğiniz cevabın bana çok zaman kazandıracağını düşünüyorum. Tekrar teşekkürler.

27207 27207 WM Aracı Anonim Üyelik
  • Üyelik 02.01.2014
  • Yaş/Cinsiyet - /
  • Meslek
  • Mesajlar 1852
  • Beğeniler 346 / 707
  • Ticaret 5, (%100)
Google 12/32 öneriyor. Bunu önerirken de bir hesaplama yapmışlar. İnsan gözü tek satırda en fazla 7 kelimeyi kaliteli olarak okuyor mobilde. Hesabı buna göre yapmışlar. Satır boyu toplam genişliğin %80'i ve en fazla 7 kelime olacak şekilde sığarsa mükemmel okuma görünümüne erişilir diyor. Font olarak da buna en uygun Roboto fontunu öneriyor. Ben her zaman böyle uzman ve bu işi geliştiren kurumların önerilerini referans alırım. Sana da buna göre davranmanı tavsiye ederim. Daha ayrıntılı bilgiyi aşağıdan bulabilirsin. Okursan daha hiç soru sormana gerek kalmaz.
https://developers.google.com/?hl=tr
zxyxyz

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
wmaraci

• Üyelik 25.09.2014
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad B** Ö**
  • Mesajlar 149
  • Beğeniler 52 / 8
  • Ticaret 0, (%0)

PHPacemisi adlı üyeden alıntı

Google 12/32 öneriyor. Bunu önerirken de bir hesaplama yapmışlar. İnsan gözü tek satırda en fazla 7 kelimeyi kaliteli olarak okuyor mobilde. Hesabı buna göre yapmışlar. Satır boyu toplam genişliğin %80'i ve en fazla 7 kelime olacak şekilde sığarsa mükemmel okuma görünümüne erişilir diyor. Font olarak da buna en uygun Roboto fontunu öneriyor. Ben her zaman böyle uzman ve bu işi geliştiren kurumların önerilerini referans alırım. Sana da buna göre davranmanı tavsiye ederim. Daha ayrıntılı bilgiyi aşağıdan bulabilirsin. Okursan daha hiç soru sormana gerek kalmaz.
https://developers.google.com/?hl=tr

Teşekkür ederim. Yarın daha detaylı inceleyeceğim.

wmaraci
wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al