lostyazilim
tr.link

GTmetrix Puanlarımızı Artırıyoruz - Hangi Puan Nedir, Nasıl Yükseltilir

6 Mesajlar 4.834 Okunma
lstbozum
tr.link

Durotan Durotan WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 28.02.2014
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek 3D Sanatçı
  • Konum Kocaeli
  • Ad Soyad F** T**
  • Mesajlar 1676
  • Beğeniler 204 / 340
  • Ticaret 2, (%100)

Merhaba arkadaşlar. Bu konumda sizlere popüler site analiz araçlarından biri olan GTmetrix'te hangi puanın ne işe yaradığını, nasıl yükseltileceğini (bilgim dahilinde) anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle örnek olması amacıyla kendi sitemin raporunu vereyim: bit.ly/1DuNp7W

Başlıyoruz...

(Tekrar hatırlatıyorum, aşağıdaki bilgiler tamamen bilgim dahilindedir. Hatalar olabilir.)

Page Speed

#01 - Minimize redirects

Sitenizdeki yönlendirmeleri mümkün olduğunca azaltmalısınız. Yönlendirmelere en basit olarak WordPress'in varsayılan Gravatar resimleri örnek verilebilir.

#02 - Avoid CSS @import

CSS dosyalarınızı import ederek çekmemelisiniz. Bunun yerine stylesheet kodu olarak eklemeniz daha uygundur.

#03 - Leverage browser caching

Tarayıcı önbelleklemesi yapmanız gerekmektedir. Bu konuda yardım almak için internette Türkçe sayfalarda tarayıcı önbellekleme nasıl yapılır, İngilizce kaynaklardaysa how to browser caching diye aratarak çeşitli kaynaklara ulaşabilirsiniz.

#04 - Remove query strings from static resources

Statik içeriklerin URLlerinin sonundaki ? işaretleri ve devamındakileri kaldırmalısınız. WordPress için aşağıdaki kodu temanızın functions.php dosyasına, php kapanış etiketinden hemen öncesine eklemeniz yeterlidir.

function _remove_script_version( $src ){
$parts = explode( '?', $src );
return $parts[0];
}
add_filter( 'script_loader_src', '_remove_script_version', 15, 1 );
add_filter( 'style_loader_src', '_remove_script_version', 15, 1 );

#05 - Serve scaled images

Resimlerinizi olduğu boyutlarda göstermeniz demektir. Örnek vermek gerekirse 600x300 piksel boyutundaki bir resmi, 300x150 piksel olarak göstermeniz bu kurala aykırıdır. Sitenizin daha hızlı yüklenmesi için tüm resimlerinizi mümkün olduğunca yeniden boyutlandırmadan (yani orijinal width ve height değerleriyle oynamadan) getirmeniz gerekmektedir.

#06 - Enable gzip compression

Sitenizde GZIP sıkıştırma özelliğini kullanmalısınız. Bu da sitenizin daha hızlı yüklenmesine katkı sağlayan özelliklerden biridir.

WordPress vb. sistemlerde aşağıdaki kodu .htaccess dosyanıza ekleyerek GZIP'i aktifleştirebilirsiniz.

mod_gzip_on Yes
mod_gzip_dechunk Yes
mod_gzip_item_include file .(html?|txt|css|js|php|pl)$
mod_gzip_item_include handler ^cgi-script$
mod_gzip_item_include mime ^text/.*
mod_gzip_item_include mime ^application/x-javascript.*
mod_gzip_item_exclude mime ^image/.*
mod_gzip_item_exclude rspheader ^Content-Encoding:.*gzip.*

#07 - Minify CSS

Sitenizdeki CSS dosyalarını sıkıştırmalısınız. Eğer sitenizi GTmetrix'te test ederseniz optimize edilmiş hallerini size verecektir.

#08 - Minify JavaScript

Minify CSS ile aynı. Bu sefer JavaScript dosyalarınızı sıkıştırmalısınız. Yine aynı şekilde, sitenizi GTmetrix'te test ettiğinizde size optimize edilmiş hallerini verecektir.

#09 - Optimize images

Sitenizdeki resimleri kb cinsinden sıkıştırmalısınız. WordPress siteler çeşitli eklentiler kullanabilirken, eklenti kullanma imkânı/özelliği olmayan siteler çeşitli resim sıkıştırma hizmetlerinden veya yazılımlarından faydalanabilirler. Hiçbir şey yapamazsanız da GTmetrix'ten yine çekebilirsiniz.

#10 - Enable Keep-Alive

Sitenizde Keep-Alive özelliğini aktifleştirmelisiniz. Bu özellik sitenize çeşitli sebeplerle erişim sorunu olduğunda, önbelleklenmiş halinin ziyaretçilere gösterilerek sanki hiçbir sorun yokmuş gibi hizmete devam etmesini sağlar. CloudFlare kullanarak çok basit bir şekilde hem Keep-Alive hem de önbellekleme özelliğinden faydalanabilirsiniz.

#11 - Optimize the order of styles and scripts

Harici stylesheet'lerin ve hem harici hem dahili scriptleri düzgün bir şekilde sıraya sokarsanız bunların yüklenmeleri daha hızlı yapılır böylece sitenizin hızına olumlu bir yönde etki etmiş olursunuz.

#12 - Specify image dimensions

Sitenizdeki tüm resimler, width ve height değerlerine sahip olmalıdır.

#13 - Combine images using CSS sprites

Sitenizde kullandığınız küçük resimleri (örneğin menü ikonları gibi) CSS sprite haline getirerek kullanmanız, bu resimlerin tek bir seferde yüklenmesini sağlar.

#14 - Avoid bad requests

Sitenizde kırık linkler ya da 404/403 sayfalara götüren bağlantılar bulunmamalıdır.

YSLOW

#01 - Use a Content Delivery Network (CDN)

Bir CDN hizmetinden faydalanmanız gerekmektedir. Böylece sitenizi yurt dışından ziyaret edenler kendilerine en yakın olan sunucudan sitenize ulaşarak çok daha hızlı bir şekilde erişim sağlayacaklardır. En basitinden CloudFlare'i kullanarak ücretsiz olarak CDN hizmeti alabilirsiniz.

#02 - Avoid URL redirects

PageSpeed kısmındaki #01 - Minimize redirects'e benzer. URL yönlendirmelerinden kaçınmalısınız.

#03 - Reduce DNS lookups

Çok fazla farklı adresten dosya çekmemeye çalışın. Böylece sitenizin istek miktarı azalır.

#04 - Compress components with gzip

GZIP kullanın. Yukarıda bahsettim.

#05 - Minify JavaScript and CSS

CSS ve JavaScript dosyalarınızı sıkıştırın. Yine yukarıda bahsettim.

#06 - Make AJAX cacheable

AJAX isteklerinizi önbelleklenebilir hale getirin. (Önbelleklenebilir olmayan AJAX istekleri nasıl önbelleklenebilir hale getiriliyor bilgim yok maalesef.)

#07 - Put CSS at the top

CSS dosyalarınızı sitenizin header kısmına yerleştirin.

#08 - Put JavaScript at bottom

Script dosyalarınızı sitenizin alt kısmına eklemeniz kaynakların bloklanmasını engeller.

#09 - Avoid HTTP 404 (Not Found) error

Sitenizdeki 404 sorunlarını minimuma indirin.

#10 - Do not scale images in HTML

PageSpeed kısmındaki #05 - Serve scaled images'e benzer şekilde, resimlerinizi HTML width ve height kodlarıyla yeniden boyutlandırmayın. Bunun yerine istediğiniz boyuta piksel olarak çekerek eklerseniz fazladan trafik harcanmamış olur.

#11 - Make favicon small and cacheable

Favicon resminizi küçük ve önbelleklenebilir hale getirin.

#12 - Configure entity tags (ETags)

Açık konuşmak gerekirse tam olarak ne işe yaradığını bilmiyorum ancak WordPress vb. siteler için .htaccess'a aşağıdaki kodu ekleyerek bu puanınızı 100'e çıkarabilirsiniz.

Header unset ETag
FileETag None

Sonsöz: Bildiğim puanları sıraladım arkadaşlar. Geriye daha yazmadıklarım var öğrendikçe buraya ekleyeceğim. Sizler de biliyorsanız yorum olarak yazabilirsiniz.
ahmetcem96

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
reklam

TEHET TEHET Kullanıcı
  • Üyelik 04.10.2014
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek Tasarımcı
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad M** A**
  • Mesajlar 791
  • Beğeniler 96 / 374
  • Ticaret 1, (%100)
Bi ara fena kafayı takmıştım bu pagespeed olayına. Bu da benim sitenin sonucu:

Google Pagespeed Puanı: Mobil 79 / 100 // Masaüstü 92 / 100
Pingdoom Speed Puanı: 96/100
Ama tabi 3-4 konu olduğu için rakamlar bu kadar yüksek görünüyor olabilir.

CSS ve JS dosyalarınızı aşağıdaki siteler yardımıyla küçültebilirsiniz.
CSS: http://csscompressor.com/
JS: http://jscompress.com/

Font-Awesome ve Bootstrap kullanıyorsanız maxcdn'in sunduğu linkleri kullanabilirsiniz.
http://www.bootstrapcdn.com/

Tema dosyalarındaki gereksiz boşlukları silerek html'in daha küçük olmasını sağlayabilirsiniz.

Çok fazla css ve js dosyası kullanmak yerine bunları 2-3 dosyada birleştirmek daha iyi olacaktır.

Bunlarda benim naçizane tavsiyelerimdir. :p
Durotan

kişi bu mesajı beğendi.

Durotan Durotan WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 28.02.2014
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek 3D Sanatçı
  • Konum Kocaeli
  • Ad Soyad F** T**
  • Mesajlar 1676
  • Beğeniler 204 / 340
  • Ticaret 2, (%100)

TEHET adlı üyeden alıntı

Font-Awesome ve Bootstrap kullanıyorsanız maxcdn'in sunduğu linkleri kullanabilirsiniz.
http://www.bootstrapcdn.com/

Teşekkürler, Font-Awesome'ı dün akşam MaxCDN'den ekledim ancak daha şimdi fark ettim ki; WordPress'te Sahifa temasının kodlarıyla çakışıyor. Yazıların (ana sayfa bloklarındaki) öne çıkarılan görsellerinin üzerindeki simgelerin tam sağa hizalanmasına sebep oluyor. Asıl kaynaktan ekleyince sorun düzeliyor. Sanırım MaxCDN asıl kaynaktan çekerken hatalı çekiyor dosyaları. O yüzden asıl kaynaktan ekledim tekrardan.

Görsel: http://i.imgur.com/NRKhKFV.png

Normalde tam ortada gözükmeleri gerekiyor.

mondschein mondschein WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 27.05.2013
  • Yaş/Cinsiyet 40 / E
  • Meslek sd
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad S** D**
  • Mesajlar 1206
  • Beğeniler 52 / 147
  • Ticaret 5, (%100)
Guxel konu takip

wmaraci
wmaraci

AlfaOis AlfaOis www.GameOis.com Kullanıcı
  • Üyelik 22.05.2014
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Bilgisayar Prog. / Webmaster
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad Ü** G**
  • Mesajlar 843
  • Beğeniler 75 / 205
  • Ticaret 53, (%100)
Güzel bilgiler içeren değerli bir konu olmuş, bu konu üzerine bir çok soru geliyordu, yavaş yavaş tüm kriterlere değinilip, yslow grade kısmına da geçilirse çok daha sağlam bir konu olacaktır. Elinize sağlık.

ozgunlu ozgunlu WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 28.01.2014
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Bilgisayar Mühendisliği
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad Ö** Ü**
  • Mesajlar 125
  • Beğeniler 7 / 22
  • Ticaret 0, (%0)
http://googleyardim.com/icerikler/wordpress-sayfa-acilis-hizini-100-yapma

Site Ayarları
  • Tema Seçeneği