lostyazilim
tr.link

Her şey dahil otellerde çalışan bir aşçının itirafları

13 Mesajlar 2.286 Okunma
acebozum
tr.link

makalehizmeti makalehizmeti Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 07.05.2015
  • Yaş/Cinsiyet 52 / E
  • Meslek Sağlık Memuru
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad Y** K**
  • Mesajlar 334
  • Beğeniler 27 / 73
  • Ticaret 8, (%100)
Kırmızı et olarak genelde hindi eti kullanırız. Bu da yapısı gereği fazla süner. Ne kadar pişirirseniz pişirin elastiki bir yapısı vardır. Müşteriler genellikle çok az pişmesinden şikayetçidir.

Balık olarak Alabalık ya da Kuzu Balığı vardır. Kuzu Balığı da tercihen tuzda pişmiş olarak verilir. Aslında tükettiğiniz şey, köpekbalığıdır. Ben hiç kuzu balığı pişirdiğimizi hatırlamıyorum. Tuzda pişirmemizin nedeni, lezzet farklılığını ortadan kaldırmaktır.

Donmuş balıklarda genelde Sudak ve Kalamar kullanılır. Ahtapot, Ege Bölgesi’nde daha yoğundur. Tabii ki bunları biraya bastırıyoruz.
Bir gün akşam büfesinde kalan 50 – 60 kg. eti, tabii ki çöpe atmıyoruz. Bu, müsrifliktir. Stajyerlere sosu yıkatıyoruz ve başka bir sos ile bağlayarak ertesi gün büfeye sunuyoruz. Örneğin Demiglace sos ile pişmiş bir yemeğin etlerini alıp Hollandez sos ile tekrar büfeye sunuyoruz. Ama Hollandez sos öyle kolay değildir. Emeğe saygı lütfen…

Pastane bölümü… Hani bir pastaneye gittiğinizde vitrindeki o devasa boyuttaki tatlıları gördüğünüzde ve fiyatını sorduğunuzda içinizi tuhaf bir sevinç kaplar ya… Eve gittiğinizde tüketirsiniz, tadı da çok lezzetlidir ya hani…
Ya da her şey dahil sistemini uygulayan bir otele gittiğinizde büfede devasa boyutlarda, krem şanti ile kaplanmış yaş pasta tarzında pastalar karşılar ya sizi. Kime sorsanız ismini bilmediği, herkesin birbirinin yüzüne aval aval baktığı, maşa ile tabağınıza koyarken stajyer çocukların kikirdeyerek sizi izledikleri pastalar vardır ya hani…

Evet evet onlar işte, doğru bildiniz. Biz onlara ”DOYURAN” deriz.

Bir akşam önceden kalan artıkları çocuklar büfeden toplar, pastanedeki demi chef’ler bu tatlıları bir güzel yoğurur ve akabinde üzerine pralin, damla drop, çırpılmış krema, en sonunda da meyve aromalı krem şanti ekleyerek tekrar büfeye gönderirler.
Bu durumdan müşteriler şikayetçi değildir çünkü ilk önce biten pastamız bu Doyuran’dır. Hatta takviyesi olmadığından mütevellit, bazı müşteriler şikayet ederler alamadıkları için.

Pastanelerde bu olay biraz daha hijyeniktir. Eğer sahibi çok iğrenç bir adam değilse sadece vitrindeki pastaları kullanır.
Kasaphanede işler, bütün gelen parçalara bakar. Genelde köftelerde dana döş ve gerdan kullanılır. Eğer menüde Adana Kebap ya da Urfa Kebap var ise yemeyiniz. Tekrar söylüyorum, her şey dahil sistemin olduğu bir otelde Adana Kebap yemeyiniz. Elinizi bile sürmeyiniz.
Soğuk bölümünde ise işler çığrından çıkmıştır. Genel olarak, yapılan portör muayenelerinde gaita oranı çok yüksektir. Bunun nedeni, mutfak personelinin hijyeninin yanı sıra mayonez içerikli yiyeceklerin bu bakterilerin gereğinden fazla üremesini sağlamalarıdır. 2000 kişilik bir otelde yapılan rus salatasını, aşçıların elleriyle harmanlamadığını düşünmez birazcık saflıktır.

Eğer Türk Gecesi var ise ve menüde çiğ köfte de mevcutsa hemen koşa koşa gidip atlamayın. Önce bir düşünün. 1 kg. çiğ köfte 2 saatte yapılıyor. Orada bulunan çiğ köfte en az 20 kg.’dır. Eğer tam kıvamında olduğunu düşünüyorsanız işler sandığınızdan daha kötüdür. Stajyerler ayaklarına poşet giyer ve büyükçe bir kazanın içinde bir güzel yoğururlar. Kıvamı mükemmel oluyor ama tadını bilmiyorum. Müşteriler iyi olduğunu söylüyor.

Bütün bunlara karşın büfede hiçbir masraftan kaçınılmaz. Müşterileri aldatmak için bol bol karpuz ve kabak dekoru yaparız. Bir gün saydığımda büfede 20 çeşit yemek olmasına rağmen 50’ye yakın dekor vardı. Önce gözünüzü doyurmak nedir, bunu çok iyi biliriz.
Patates içeren yemekler bol kalorilidir ve tokluk hissi verirler. Çalıştığım mutfakta en az üç kişiyi patates çuvalının başına dikerim. Sabahtan akşama kadar patates soydururum. Bir öğünde en az üç yemeğim patates içeriklidir, siz fark etmezsiniz de patates gördüğünüzde saldırıyorsunuz. İçgüdüsel bir şey galiba…

2000 kişilik bir otelde, sıcak büfede en az 20 kişi çalışması gerekir. Akşamları yemek yediğiniz büfenin önünde bekleyen aşçıların sayısı 4’ü geçmiyorsa ve kılık kıyafetleri temiz ama düzensizse orada işler pek iyi gitmiyor demektir. Ben, mesleğimi saklayarak hemen muhabbete girerim ve sıcak bölümünün yemeklerinin diğer bölümlerden iyi olduğunu söylerim, çok yorulduklarını tahmin ettiğimden bahsederim. Hemen kaç kişi yapar, nasıl yapar, maaş durumu nedir dökülürler. Bu şekilde otel değiştirdiğim çok olmuştur.

Mümkün olduğunca şov olarak tabir edilen, o anda hazırlanan yemekleri tercih edin. Sıra bekliyorsunuz, biliyorum. Lezzetsiz ama hijyeniktir.
Pasta tüketecekseniz dilimlenmiş yaş pastalara ağırlık vermeyiniz. Detayına girmeyeceğim, başım belaya girebilir.
 

 

wmaraci
reklam

GokhanGok GokhanGok Karşıyakalı Kullanıcı
  • Üyelik 02.08.2014
  • Yaş/Cinsiyet 37 / E
  • Meslek Bilgisayar donanım uzmanı
  • Konum Diğer
  • Ad Soyad G** G**
  • Mesajlar 1232
  • Beğeniler 304 / 306
  • Ticaret 7, (%100)
Balayinda kibrisa gittim orada ki stajyer cocukta bunlara yakin bir şeyler anlattı. Izmir karsiyakaliydi ve hemşerim olmasi ayni takımı tutmamiz nedeni ile böyle bir sohbetimiz oldu. Ilk gun tabii yedik ama diger 10 gun dışarıdan yedik. Odamizda hazirladik cogu yiyeceği. Otelden sadece kapali sekilde alkol alip gazli icecekler tukettik. Diğer acik olan hic bir seyi yemedik. Dikkat etmek lazim.
 

 

Kuva-i Kafsinkaf

omerenes omerenes WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 18.06.2015
  • Yaş/Cinsiyet 26 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Antalya
  • Ad Soyad Ö** D**
  • Mesajlar 695
  • Beğeniler 93 / 127
  • Ticaret 9, (%100)
Yazık günah ya para için yapmayacakları şey yok.
 

 

Allah hep güzel insanlar çıkarsın karşımıza.

kasver kasver WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 22.06.2015
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Serbest
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad E** D**
  • Mesajlar 337
  • Beğeniler 59 / 67
  • Ticaret 0, (%0)
Hiçbir yere gitmeyeceksin o zaman, bu ne rezillik
 

 

///!!!\\\
wmaraci
wmaraci

Blacksheep Blacksheep .NET Developer Kullanıcı
  • Üyelik 20.07.2014
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Webmaster
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad M** K**
  • Mesajlar 2074
  • Beğeniler 60 / 532
  • Ticaret 10, (%100)
Abi biz ne yiyelim bu nedir böyle nasıl iştir :D
 

 

Fizello - Inspired by Colors

Muhsin ASLAN Muhsin ASLAN Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 10.07.2012
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Developer
  • Konum Konya
  • Ad Soyad M** A**
  • Mesajlar 1120
  • Beğeniler 1086 / 244
  • Ticaret 1, (%100)
Abi bir yandan keşke anlatmasaydın, bir yandan anlattığın iyi olmuş diyorum. Şuan araftayım :D

Ek olarak:

"Detayına girmeyeceğim, başım belaya girebilir." bundan sonrasını midem kaldırmazdı zaten iyi olmuş...
 

 

Baykus Baykus kula minnet eylemem. Kullanıcı
  • Üyelik 02.05.2013
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Coder & Developer
  • Konum İngiltere
  • Ad Soyad G** B**
  • Mesajlar 396
  • Beğeniler 160 / 159
  • Ticaret 39, (%100)
Otel acaba hangi otel, cidden çok merak ettim :D
 

 

RUZGARBERAT RUZGARBERAT WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 21.02.2014
  • Yaş/Cinsiyet 43 / E
  • Meslek Webmaster | Graphic designer |
  • Konum Bursa
  • Ad Soyad R** B**
  • Mesajlar 132
  • Beğeniler 40 / 24
  • Ticaret 0, (%0)
 

 

imkansız diyenler hep yanıldılar...

shateiel shateiel Biologist Kullanıcı
  • Üyelik 03.06.2011
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek Biyolog
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad D** K**
  • Mesajlar 1703
  • Beğeniler 659 / 509
  • Ticaret 9, (%100)
Açıkcası gözümle görmeden inanmam. İnanmakta istemem. Otel kullanan biri değilimde bu kadar da yapılmaz diye düşünüyorum.
 

 

Keer Keer Technology Business ♥ Kullanıcı
  • Üyelik 05.07.2011
  • Yaş/Cinsiyet - / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 717
  • Beğeniler 108 / 37
  • Ticaret 0, (%0)
Bu Nedir Böyle arkadaş yuh yani be !
 

 

http://www.teknowebs.net Teknoloji Ve internet
wmaraci
wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al