Merhaba arkadaşlar geçtiğimiz günlerde admin'i olduğum webmasterhanesi.com'da paylaştığım ve wmaracı kullanıcılarınında mahrum kalmamasını istediğim başıma gelen ve benim gibi teknoloji hastasını windows 7'den mahrum bırakan bir sorunumu sizlerle paylaşacağım. Sorunu çözebilmek için birçok foruma girmiştim ama saçma sapan cevaplar ile karşılaştım. En genel cevaplardan biri olan Biostaki bir ayar cevabı idi bunu, biosu altını üstüne getirerek 2-3 gün uğraştım ama nafile diğer bütün okuduklarımı da yaptım fakat hiçbiri bana çözümü getiremedi.

Bundan sonra bu sorunu yaşayacak arkadaşlar için sorunun çözümünü sizlerle paylaşmak istedim...

Resimleri incelediyseniz sorunu daha detaylı görmüşsünüzdür. Gelelim Çözüm'e aslında hiçkimsenin aklına gelmeyecek ve yok canım ondan olmaz dediğim birşey çıktı. Bildiğiniz üzere çoğu kişinin format DVD'leri kopyadır. Buna en yakınınızda duran bilgisayarcılar da dahildir. Hatta birçok format atan internet cafe vb... yerler orjinal DVD kullanmaz. Çünkü bu Orjinal DVD'ler pahalı olduğundan herkes copya DVD'ye başvurur.

Bu sorunu çözebilmek için ortalama bilgisayara 30 ile 40 arası format denemesi yaptım. Elimde Windows 7 Ultimate, Windows 7 Profesiyonel , Windows 7 Home Edition, Vista ,Xp nonserial, XP SP2, XP SP3, XP Porfect DVD'leri var. Bunları hepsini denediğimi ve ayarları değiştirdikçe tekrar denediğimi düşünürseniz. Yukarda tahminimce söylediğim rakamdan yukarı bir rakam bulabilirsiniz. Bu sorunu çözmem de ortalama 15 gün gibi bir süreyi buldu.

Genellik ile ben Orjinal DVD'leri saklar Coplayaları kullanırım. Çizilmesin diye heralde o kadar pahalı DVD'ler sonuçta Tabi ben o kadar forum gez o kadar deneme yap kendi tabirimce bir bilgisayar hastası olarak çözüm bulamamaktan yakınıyordum. İşin kötü yanı bilgisayarcı olarak iş yapan kişilerde bu sorunu çözememeleriydi. Bu olaydan sonra beni kendilerinden aşağı gören kişiler artık sorularını bana soruyor olmaları ise işin güzel yanı oldu.

ÇÖZÜM :

İşin çözümü aslında çok zor değil ama bulması 15 günümü aldı. Sorun DVD-RW ama bozuk olduğundan değil aslında bütün koyduğum DVD'lerde belli bir aşamaya kadar geldim ama DVD'ler kopya idi bu nedenle bu hatayı veriyordu. Xp olsun , 7 olsun veya Vista hiçbirinde farketmiyordu. Bilgisayarımın yanında verilen ürün kurtarma DVD'si aklıma geldi.Hemen onu denedim ve format atıldı, bu olduktan sonra kafam gerçekten karıştı nasıl oluyorda o atılır bu atılmaz. Sorunu çok sevdiğim bir bilgisayarcı abim'e sormakta buldum. Kendisini tanımasanızda Ömer abi'ye teşekkür ederim. Bana verdiği akıl ve denemelerim sonucunda sorunun kopya cd nedeniyle verdiğini farkettim.Ama sorun kesinlikle bilgisayarın Copya DVD'yi algılamaması değildi. DVD-RW nasıl oluyorsa kopya DVD'yi algılayıp hata veriyor, oysa orjinal windows 7 CD'sini taktığım zaman formatı attım sorunun DVD-RW'dan olduğunu kanıtlamak için DVD RW'yi değiştirerek başka bir DVD-ROM Taktım ve aynı sorun ortaya çıktı Orjinal Win7 Taktığımda ise format sorunsuz atıldı. İşte bütün mesele bu kadardı bu sorun çıktığında bilgisayarcıya getirirseniz katlamalı fiyat alır, çünkü genelde bu sorunu kimse bilmez ve aklına gelmez o nedenle adam o kadar uğraştıktan sonra 30 TL'ye kanacağını zannetmem.

Kısacası Kopya olan hiçbir Format DVD'sini, DVD-RW okumuyor ancak Orjinal DVD koyduğunuz zaman algılayıp okuyor ve bu sorun ekrana gelmeden devam ediyor. Olay bu kadar basitmiş meğersem yanarım yanarım o kadar gün bilgisayaradan mahrum kaldığıma yanarım

Resimler alıntı değildir. Resim adreslerini imzamla karşılaştırabilirsiniz.

Ek Olarak: Çok işi cevabını aradığı için güncel olsun.