[h1]Ağız hastalıkları nedir?[/h1]

Yurtdışında çok önemli bir branş olan Ağız Hastalıkları (Oral Medicine) ülkemizde ne yazık ki henüz çok az bilinmektedir. Toplumumuzda birçok birey ağız bölgesinde farklı görüntü ve şikayetlerle kendisini gösteren hastalıklardan yakınmakta fakat bu şikayetler için çözüm bulmakta zorlanmaktadır.

Ağız Hastalıkları (Oral Medicine) branşı Tıp ve Diş Hekimliğinde köprü vazifesi görüp ciddi hastalıkların erken teşhis ve tedavisini amaçlar. Ağızda oluşan ülserler, kabarıklıklar, kitleler, ağız yaraları, yanmalar ve renk değişiklikleri birçok sistemik hastalığın habercisi olabilir. Bunun yanında yaşam kalitesini düşüren kronik ağrılı lezyonlar zamanla malign karakter kazanıp yaşamı tehdit edebilir.

Oral aftlar,
Ağız kanserleri,
Pemfigus Vulgaris
Ağız Yanması Sendromu,
Oral Liken Planus,
Ağız Kuruluğu,
Dişeti Büyümeleri,
Coğrafik Dil,
Dudak Hastalıkları,
Ağızda Patolojik Doku Büyümeleri,
Radyoterapi ve Kemoterapi Görmüş Hastalarda Ağız Bakımı,
Ağız İçi Enfeksiyonlar( Mantar, Herpes, Bakteriyel Enfeksiyonlar vs.)
gibi birçok ağız hastalığının belirtilerini, görsellerini ve güncel tedavi yaklaşımlarını bilgi vermek amacıyla sitemizde derledik. Sorularınız için iletişime geçmekten çekinmeyin.

Dr. Özgür Öztürk

[h1]Kansere Dönüşebilen Ağız Yaraları[/h1|

Ağız yaraları nasıl kansere dönüşür?

Ağız, çok değişik işlevleri olan, o oranda duyarlı, yararlı ve önemli bir organımızdır. Beslenme, yeme, içme ve tat alma ağız yoluyla olur. Günümüzde kanserler, toplumun genelinde oldukça sık rastlanan evrensel bir sağlık problemidir ve ağız kanserinin görülme insidansı her geçen gün artmaktadır. Bazı ülkelerde bu kanser çeşidine dikkat çekmek için yürüyüşler ve toplantılar ve toplumsal paneller yapılmaktadır. Ülkemizde ne yazık ki bu hastalığa karşı duyarlılık çok azdır.

Ağız içinin en dıştaki katmanı çok katlı yassı epitel (skuamöz epitel) hücrelerinden oluşur ve bu katman örtücü doku işlevi yapar. Epitel dokusu sürekli olarak birçok fiziksel etkiye maruz kalır ve zamanla hücresel değişikliklere uğrayabilir (displazi). Displazi ( literatürde anormal büyüme) malign ve premalign hücrelerde görülen hücresel anormalitelerdir. Bu değişiklikler erken evrede tespit edilirse kanserli hücreler oluşmadan tedavi edilebilir.

Hangi faktörler ağız kanserine zemin hazırlar ?
Virüsler; özellikle HPV’nin oral kanser etyolojisinde etkili olduğu bilinmektedir ve AIDS’ li hastalarda ağız kanseri riski artmıştır.
IRK; Ağız kanseri beyaz ırkta siyah ırka oranla daha fazla görülmektedir.
Genetik Faktörler; diğer kanser türlerinde olduğu gibi ağız kanserinde de genetik faktörler etkilidir.
Vitamin eksiklikleri
Tütün alışkanlığı; bu alışkanlık ağız mukozası, larinks ve akciğer karsinomu oluşmasında en önemli etkendir.
Alkol; tek başına kullanıldığında fazla etkisi olmasada sigara ile birlikte kullanıldığında 2 kat risk oluşturur.
Güneş ışınları; uzun süre güneş ışığına maruz kalınması özellikle beyaz ırkta dudak kanseri riskini artırır.
Mekanik tahriş; hatalı protezler, keskin diş kenarları vs. ağız epitelinde değişikliklere neden olabilir.
Ağız Kanseri Nasıl Görünür ?
Genellikle ilk dönemlerinde acısız kırmızı ve beyaz plaklar, küçük ülserli alanlar ve erozyonlar halinde başlarlar. İlerleyen dönemlerde çıkıntılı dile gelen düzensiz bir kitle ve kabuklanma görülebilir. Devamını oku...