Google da anahtar kelime sıralamalarının belli bir an itibarıyla arayan tüm kullanıcılar için sabit olmadığını düşünüyorum. Sıralamalar arayan kişinin özelliklerine ve kullandıklarına özel olarak, az miktar da olsa değişiyor:
Belli anahtar kelimelerde yaptığım denemelerde :
1. Aramada kullanılan browser (Chrome, FF, Yandex)
2. Arayan kişinin, browser'ındaki arama geçmişi,
3. Arayan kişinin browser'ındaki ziyaret geçmişi,
4. Arayan kişinin o anda, kendi google accountuna giriş yapmış olup olmaması,
5. Arayan kişinin bilgisayar işletim sistemi (Windows versyonları ve linux)
6. Arayan kişinin, türkiye üzerindeki fiziki lokasyonu,
7. Mobil, tablet veya desktop kullanıyor olması. (zaten mobil arama artık farklı sonuç veriyor)
8. Arayan kişinin eğilimleri, konuları (google bilgisayar başındaki kişi hakkında tahmin ettiğinizden fazlasını biliyor ve hissediyor bence)
Bu durumda "şu" anahtar kelimede "2.sıradayım" gibi bir değerlendirme bence tam olarak doğru olmuyor. Google sıralamaları az farklılık gösterse de, aslında arayan kişiye özel ve sabit değil.
Buna örnek olarak başka bir izlenimim ise, bazen aramada 2. 3. sayfada olan anahtar kelimelerimden anlık ve arka arkaya kısa bir süre boyunca ard arda kullanıcı alıyorum. (Google Analytiics - Real Time) Bir süre böyle devam ediyor (3-4dk. içinde 8-10 kullanıcı) ve sonra kesilebiliyor. Anahtar kelimeyi arattığıda 3. sayfada olduğumu görüyorum. Google, bir şarta bağlı olarak birilerine, geçici bir süre için sitemi, o anahtar kelimede ilk sıralara koyuyor ve trafik gönderiyor.
Anahtar kelime sıralamalarımıza bu nedenle, değişik açılardan bakmamız gerektiğini, düşünüyorum. Yukarıda sıraladığım değerlendirmelere katılıp, katılmadığınızı, merak ediyorum.
Herkeze iyi yükselmeler.....