Kuzey Afrika ülkelerinden Fas, tüm enerji ihtiyacını güneşten karşılamak için dev bir yatırım gerçekleştiriyor.

Kuzey Afrika’nın ucunda yer alan ve Akdeniz kadar Atlantik Okyanusu’na da geniş bir kıyısı olan Fas Krallığı, geçtiğimiz günlerde Noor 1 projesiyle gündeme gelmişti. Noor 1 projesi kapsamında inşa edilen güneş enerji santrali, toplam 160 MW güç üretme kapasitesiyle ülkeyi yenilenebilir enerji alanında öne çıkarmıştı.

Ancak gerçekte Noor 1 santralinin çok daha büyük bir projenin ilk adımı olduğu ortaya çıktı. Fas bu santrallerden iki tane daha inşa etmeyi ve böylece toplam enerji üretim kapasitesini 500 MW üzerine çıkarmayı planlıyor. 2017 yılında devreye girecek olan Noor-2 ve Noor-3 santralleri, ülkedeki yerleşimlerin yarısından fazlasının, yaklaşık 1 milyon evin enerji ihtiyacını karşılayacak. Noor santralleri gündüz ürettikleri elektriği gece de 8 saat süreyle depolayabilecek yapıda olduklarından, güneşin olmadığı zamanlarda bile enerji sağlayabiliyorlar.

Fas Krallığı çoğu Kuzey Afrika ülkesinin aksine petrol açısından pek talihli değil. Bu yüzden de enerji ihtiyacının büyük kısmını karşıladığı fosil yakıtların neredeyse tamamını dışarıdan ithal ediyor. Bu proje tamamlandığında Fas’ın dışarıya olan bağımlılığı çok büyük oranda azaltılmış olacak. Tabii çevre kirliliğinin de büyük ölçüde azaltılacak olması da başlıca bir avantaj olacak.

Kaynak: Technopat