Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Bugün burada milli eğitim adına gerçekten tarihi bir anı yaşıyoruz. Fatih Projesi ile eğitim ve öğretimin metodunu ve çehresini köklü bir şekilde değiştiriyor, modernleştiriyor, yaşadığımız çağın gereklerini ve imkanlarını artık sınıflara taşıyoruz'' dedi.
Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan, ''FATİH Projesi''nin okullarda uygulamaya geçmesi nedeniyle Sabahattin Zaim Anadolu Öğretmen Lisesi'nde düzenlenen törene katıldı. Törende Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer Dinçer ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım da hazır bulundu.
Başbakan Erdoğan törende yaptığı konuşmada, Fatih Projesi'nin okullarda uygulamaya geçmesi dolayısıyla düzenlenen törene katıldı. Bugün milli eğitim sisteminde bir dönüm noktasını, tarihi bir açılışı ve büyük bir heyecanı hep birlikte yaşadıklarını belirten Başbakan Erdoğan, fırsatları artırma ve teknolojiyi iyileştirme hareketi projesi olan FATİH Projesi'nin, bugün Sabahattin Zaim Anadolu Öğretmen Lisesinden start aldığını ifade etti.
''Tarihi bir an yaşıyoruz''
Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: ''Bugün, burada, milli eğitim adına gerçekten tarihi bir anı yaşıyoruz. Fatih Projesi ile eğitim ve öğretimin metodunu ve çehresini köklü bir şekilde değiştiriyor, modernleştiriyor, yaşadığımız çağın gereklerini ve imkanlarını artık sınıflara taşıyoruz. Fatih Projesi ile eğitimin anlamı değişiyor. FATİH Projesi ile okulun, sınıfın, kara tahtanın, öğretmenin ve öğrencinin işlevleri, eğitimdeki konumları çok köklü şekilde değişiyor. Bugün, burada, sadece Türk milli eğitim sisteminde değil, küresel ölçekte yeni bir dönemi başlatıyor, bir çığır açıyoruz. Zira şu anda tüm dünyanın gözleri Türkiye'mizin üzerinde. Şu anda dünyanın birçok ülkesi, Fatih Projesi'ni çok yakından takip ediyor. Türkiye'de bugün başlatılan Fatih Projesi dünyada örnek olarak gösteriliyor, örnek alınıyor. Şunu hiç abartmadan ifade etmek istiyorum: Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u fethederek, karanlık bir çağa, Orta Çağ'a son vermiş, Yeni Çağ'ı, yeni bir çağı başlatmıştı. İşte biz de bugün Fatih Projesi ile sadece eğitim sisteminde değil, eğitimin etkilediği her alanda bir çağı kapatıyor, yeni bir çağı, bilgi çağını, bilgi teknolojileri çağını hep birlikte buradan açıyoruz.''
''Kara tahta kavramını artık tarihin tozlu raflarına kaldırıyoruz''
Böyle tarihi bir ana ve böyle unutulmaz bir açılışa şahitlik yapmanın heyecanını taşıdığını dile getiren Başbakan Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak, böyle bir projeyi vücuda getirmenin ve Türkiye'yi böyle bir projeyle tanıştırmanın haklı gururunu yaşadığını söyledi. Bu projenin her aşamasında görev alanları yürekten kutlayan Başbakan Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığını projede yer alan ve projeye katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlar ile kamu ve özel sektörü kutladı ve teşekkür etti.
''Bugün, 17 ilimizde, 52 okulumuzda FATİH Projesi start alıyor''
Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti: ''Bugün, 17 ilimizde, 52 okulumuzda FATİH Projesi start alıyor. İnşallah, bu yılın Eylül ayına kadar 3 bin 657 orta öğretim kurumunda, yani Türkiye genelindeki liselerin yarısında Fatih Projesi'nin kurulumu tamamlanmış olacak. 4 yıl içinde de ülkemiz genelindeki yaklaşık 42 bin okulda, 570 bin sınıfta FATİH Projesi hayata geçecek. 570 bin sınıfla birlikte, kütüphanelerde, laboratuvarlarda, öğretmen odalarında da akıllı tahtaları kuracak, 620 bin akıllı tahtayı okullarımıza, sınıflarımıza, öğrencilerimize kazandırmış olacağız.
Fatih Projesi sadece akıllı tahtadan ibaret değil. Bu projeyle, artık okullara değil, tek tek sınıflara, yüksek hızlı internet bağlantısı gerçekleştiriyoruz. Her okula, 1 tane çok fonksiyonlu yazıcı, 1 tane de doküman kamera kazandırıyoruz. Bizim sevgili öğrencilerimize bir sözümüz vardı. Her öğrenciye bir tablet bilgisayar dağıtacağımızın sözünü vermiştik. İşte bugün, bu sözümüzün de arkasında duruyor, buradan ilk tablet bilgisayarları da dağıtmaya başlıyoruz. Sabahattin Zaim Anadolu Öğretmen Lisemize ilk 200 tablet bilgisayarı bugün vereceğiz. Yine burayla aynı anda, Türkiye genelinde, ilk etapta pilot uygulama olarak, 12 bin 800 adet tablet bilgisayarı da öğrencilerimize teslim ediyoruz. Allah'ın izniyle, şu andan itibaren kara tahta kavramını artık tarihin tozlu raflarına kaldırıyoruz. Kara tahta, tebeşir, tebeşir tozu zaten tarih olmuştu. Bugünden itibaren, diğer yazı tahtası türlerini de artık ikinci plana çekiyoruz. Öğretmenlerimizin adeta bir çilesi olan, sağlıklarını dahi etkileyen tebeşir ve tebeşir tozu, artık bir nostaljiden öteye geçemeyecek.''
Başbakan Erdoğan, öğrencilerin, elinde tablet bilgisayarı, bilgisayarın içindeki kitapları, sınıfında kablosuz interneti, karşısında en son teknoloji tahta ve içerikle, en modern şekilde eğitimlerini sürdüreceklerini ifade etti.
''Eğitimde, çağ atlatacak, bir proje''
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Fatih Projesi'nin başlamasıyla eğitim ve öğretimde, yeni bir çağa geçildiğini belirterek, ''Bugünden itibaren bilgi dünyasına yepyeni bir yolculuk başlıyor'' dedi.
Bakan Dinçer, Fatih Projesi'nin başlaması dolayısıyla Sabahattin Zaim Anadolu Öğretmen Lisesinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, öğrencilerin yeniden başlayan eğitim öğretim döneminden dolayı heyecan duyduğunu belirtti. Öğrencilerin asıl heyecanı ise Fatih Projesi'nin başlaması dolayısıyla duyduğunu ifade eden Bakan Dinçer, projeyi ''Eğitimde, çağ atlatacak, bir proje'' olarak nitelendirdi. Proje kapsamında, sınıflara kurulan etkileşimli tahtalardan, öğrencilere verilecek tablet bilgisayar dağıtımı aşamalarına kadar çok büyük bir emeğin olduğunu dile getiren Bakan Dinçer, projenin başlangıcından itibaren emeği geçenlere teşekkür etti.
Bakan Dinçer, ''Sayın Başbakanımızın, çocuklarımızın ihtiyaçlarını ve beklentilerini her türlü değerin üzerinde gören yüreklendirici ve destekleyici tutumu olmasaydı, bu proje ortaya çıkmazdı'' dedi. Bilgi teknolojilerinin, yaklaşık 9-10 yıldır eğitimde kullanıldığını bildiren Bakan Dinçer, bu sürede 8 derslik ve üzeri tüm okullarda 29 bin 428 bilişim teknolojisi sınıfı kurulduğunu, tüm okullara 896 bin 521 bilgisayar gönderildiğini söyledi. ADSL kurulumu olan okul oranının ortaöğretimde yüzde 100'e, ilköğretimde ise yüzde 98'e çıkarıldığını vurgulayan Bakan Dinçer, bunun öğrencilerin merak etme, geniş bir ufuk kazanma, öğrenme gibi birçok özelliklerin üzerinde etkili olduğunu belirtti.
''Eğitimde yeni safha''
Eğitimde yeni bir safhaya girildiğine dikkati çeken Bakan Dinçer, ''Bugünden itibaren bilgi dünyasına yepyeni bir yolculuk başlıyor'' dedi. Projenin yurt geneline yayılmasıyla Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşmesinde büyük katkı sağlanacağını ifade eden Bakan Dinçer, bilgi toplumlarının sadece teknolojiyi çok iyi kullanan insanlardan değil, demokratik ve insani değerleri özümseyen insanlardan da oluştuğunu söyledi. Bakan Dinçer, şunları kaydetti: ''Hata yaptığında özür dilemek, karşısındakine 'haklısın' demek, teşekkür etmek, incelik ve nezaketle davranmak, birbirine saygı duymak, hoşgörülü olmak gibi değerler insanı insan kılar. İlk bakışta, basit gibi gözükse de sonuçları bakımından önemli olan bu değerleri öğrencilere kazandırmak için öğretmenlerimizin gösterdiği çaba, eğitim ve öğrenimin temelini oluşturuyor.''
Eğitimin artık geleneksel okul anlayışında olduğu gibi dört duvar arasında, durağan ve toplumdan kopuk olmadığını belirten Bakan Dinçer, şunları söyledi: ''Aksine toplumla iç içe, toplumla bütünleşmiş olarak değişim ve gelişime açık dinamik bir süreç olma durumundadır. Daha önce başladığımız, 'Okullar Hayat Olsun' projesi ile Fatih Projesi, bizlere bu süreci yönetmemizin ve geliştirmemizin imkanlarını sunuyor. Bu imkanları sizlerin bilgi ve iletişim teknolojilerini aktif olarak kullanılabilen bilgi çağı becerilerini kazanmış, yenilikçi, girişimci bireyler olarak yetişmeniz için seferber ediyoruz. 52 okulumuzda başlattığımız proje ile 17 ilimize öğrencilerimiz, akıllı tahta ile tablet bilgisayarlarla ve z-kitap ile buluşuyor. Fatih Projesi, donanım ve yazılımdan, eğitsel e-içeriğe, öğretmen kılavuzu kitaplarından, hizmet içi eğitime ve her şeyden önemlisi güvenli internet kullanımı bileşenlerinden oluşuyor.''
''Sağlanan imkanlar sürekli geliştirilecek''
Proje kapsamında, hazırlanan etkileşimli tahtaların Türkiye'ye özgü olduğuna dikkati çeken Bakan Dinçer, ''Bu tahtalarla tüm dünyanın kullandığı teknolojilerin bir adım önüne geçiyoruz'' diye konuştu. Öğretmenlere ve öğrencilere, proje kapsamında dağıtılacak tablet bilgisayarlarda, z-kitap içeriklerinin de bulanacağını bildiren Bakan Dinçer, bundan sonraki süreçte sağlanan bu imkanların sürekli olarak geliştirileceğini anlattı.
Bakan Dinçer, şöyle devam etti: ''Bu eğitim öğretim yılının ikinci yarısı, sadece bir deneme ve değerlendirme dönemi değil, bir milat olarak da ülkemizin eğitim tarihinde yerini alacaktır. Fatih Projesi, ülke genelinde yaygınlaştırıldığı zaman ise bunun sadece eğitimde değil, hayatın her alanında, her sektöründe ortaya çıkaracağı değişime ve yansımalara tanıklık edeceğiz. Bugün artık bilgili insan olmanın, okur yazarlığın tanımı bile bilgisayar üzerinden yapılıyor hale geldi. Hayat boyu öğrenmenin en önemli araçlarından olan bilgisayar okur yazarlığı ise kendini sürekli olarak geliştirmeyi gerektiriyor. Bilim teknolojilerinin, öğrencilerimize bir kapı araladığı, fırsat sunduğu düşünülmelidir. Bu teknolojileri onların nasıl kullanacağı, bunlar vasıtasıyla onların ne yapacağı önemlidir. Önemli olan bu teknolojilerin bizzat kendisi değil, öğrencilerimizdir. Eğer bu araçları amaçlarımız doğrultusunda, doğru ve etkin kullanabilirsek, bizlere önemli katkılar sağlayacaktır. Bugün teknolojik ilerlemelerden en etkili şekilde yararlanan toplumlar, uygarlık yarışında en ön saflarda yer alıyor. Bilgisini sürekli yenileyenler ve sahip olduğu bilgiyi bu yönde kullananlar, dünya üzerinde kalıcı etkiler bırakabiliyor.''
Bakan Dinçer, öğrencilerden meraklarını, öğrenme arzularını ve yapabileceklerine yönelik inançlarını sürekli ayakta tutmalarını isteyerek, ileri teknoloji sayesinde, öğrencilerin öğrenim süreçlerinin çok daha zevkli hale geleceğini belirtti. Bakan Dinçer, ülkenin kaynaklarını öğrenciler için seferber ettiklerini de vurgulayarak, öğrencilerin başarılarına yönelik büyük umutlarının olduğunu, bu sayede geleceğe umutla baktıklarını kaydetti.
''Bilgi Çağının Kapısını Aralayan Bir Proje''
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Fatih Projesi'nin, gerek öğrenci gerek sınıf sayısı, bedeli ve tüm içeriği açısından dünyada bir ilk olduğunu belirterek, ''İlklerin yaşandığı ülkemizde bu projenin hayata geçiyor olması gençliğimiz açısından, ülkemizin geleceği açısından takdire şayan bir gelişmedir'' dedi.
Bakan Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, bugünün eğitim dünyası ve milli eğitim için çok önemli olduğunu söyledi. 22 Kasım 2010'da Milli Eğitim Bakanlığının protokolünü imzaladığı Fatih Projesi'nin bugün hayata geçmeye başlayacağını ifade eden Yıldırım, projenin eğitim camiası ve öğrencilere hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu. Projenin gerek öğrenci gerek sınıf sayısı, bedeli ve tüm içeriği açısından dünyada bir ilk olduğunu belirten Yıldırım, ''İlklerin yaşandığı ülkemizde bu projenin hayata geçiyor olması gençliğimiz açısından, ülkemizin geleceği açısından takdire şayan bir gelişmedir'' dedi.
Artık bilgi çağının yaşandığını ve en büyük gücün bilgi olduğunu dile getiren Bakan Yıldırım, şöyle konuştu: ''Dünyada topu-tüfeği güçlü olan ülkeler değil, bilgiye sahip olan, bilgiyi kullanan ve bilgiyi paylaşan ülkeler öne çıkıyor. Bundan mahrum kalanlar ise geri kalmış ülkeler sınıfından kurtulma şansını bulamıyor. Bu nedenle gençlerimize ve geleceğimize yatırım yapmayı hükümet olarak öncelikli ele aldık. Bu projeden önce de son 9 yılda okullarımızın tamamında evrensel hizmet kaynaklarını da kullanarak bilgi ve teknoloji sınıfları, bilgisayar destekli fen laboratuarları, öğretim nesneleri gibi birçok projeyi hayata geçirdik. Gururla ifade etmek istiyorum ki bu projelerde evrensel hizmet kaynaklarının yüzde 75'ini Milli Eğitim Bakanlığı projelerine ayırdık. Çünkü gelecek bilişim, gelecek gençlerimizle gelecek.''
80 yıldır okuryazarlık seferberliği için çaba gösterildiğini anlatan Yıldırım, artık yeni bir döneme girildiğini söyledi. Bilgisayarın günlük hayatın her alanına girdiğini ifade eden Yıldırım, bilgisayar okuryazarlığının da en önemli konuların başında yer aldığını kaydetti. e-Devlet Projesinin de tüm hızıyla devam ettiğini hatırlatan Bakan Yıldırım, 11,5 milyon vatandaşın bu hizmetten faydalandığını söyledi. ''Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethederek Orta Çağ'ı kapatırken Fatih Projesi de bilgi çağının kapısını aralayan bir projedir'' diyen Bakan Yıldırım, bu projenin sadece Milli Eğitim Bakanlığına ve öğrencilere yönelik bir proje olmadığını, aynı zamanda Türkiye'nin 2023 bilgi toplumu hedeflerinin gerçekleştirilmesine vesile olacak bir proje olduğunu kaydetti. Bu projeyle birlikte öğrencilerin anne babalarına, yetişkinlere hatta dedelerine bu işi öğretir hale geleceğini ifade eden Yıldırım, onların bilgi toplumunun bir parçaları olmalarını sağlayacağını kaydetti.
Bakan Yıldırım, projenin, bilgi teknolojileri, yazılım, donanım alanında yerli sanayinin gelişmesine çok büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Gerek akıllı tahta, gerek tablet ve yazılımların yerli katkı oranının mümkün olduğunca artırılması için gerekli çalışmaları başlattıklarını anlatan Bakan Yıldırım, ''Çok şükür ki bugün açılışını yapacağımız bu akıllı tahtalı sınıflardaki ürünler de yerli imalatçılarımızın geliştirdiği ürünlerden oluşmaktadır. Bundan sonraki dilimlerde yerli katkısını daha da artırmak için ilgili bütün bakanlıklar TÜBİTAK ve kurumlarla çalışıyoruz'' diye konuştu.
Törene, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, eski Milli Eğitim Bakanı Nimet Baş, çok sayıda milletvekili ve davetli de katıldı.Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan, ''FATİH Projesi''nin okullarda uygulamaya geçmesi nedeniyle Sabahattin Zaim Anadolu Öğretmen Lisesi'nde düzenlenen törene katıldı. Törende Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer Dinçer ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım da hazır bulundu.
Başbakan Erdoğan törende yaptığı konuşmada, Fatih Projesi'nin okullarda uygulamaya geçmesi dolayısıyla düzenlenen törene katıldı. Bugün milli eğitim sisteminde bir dönüm noktasını, tarihi bir açılışı ve büyük bir heyecanı hep birlikte yaşadıklarını belirten Başbakan Erdoğan, fırsatları artırma ve teknolojiyi iyileştirme hareketi projesi olan FATİH Projesi'nin, bugün Sabahattin Zaim Anadolu Öğretmen Lisesinden start aldığını ifade etti.
''Tarihi bir an yaşıyoruz''
Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: ''Bugün, burada, milli eğitim adına gerçekten tarihi bir anı yaşıyoruz. Fatih Projesi ile eğitim ve öğretimin metodunu ve çehresini köklü bir şekilde değiştiriyor, modernleştiriyor, yaşadığımız çağın gereklerini ve imkanlarını artık sınıflara taşıyoruz. Fatih Projesi ile eğitimin anlamı değişiyor. FATİH Projesi ile okulun, sınıfın, kara tahtanın, öğretmenin ve öğrencinin işlevleri, eğitimdeki konumları çok köklü şekilde değişiyor. Bugün, burada, sadece Türk milli eğitim sisteminde değil, küresel ölçekte yeni bir dönemi başlatıyor, bir çığır açıyoruz. Zira şu anda tüm dünyanın gözleri Türkiye'mizin üzerinde. Şu anda dünyanın birçok ülkesi, Fatih Projesi'ni çok yakından takip ediyor. Türkiye'de bugün başlatılan Fatih Projesi dünyada örnek olarak gösteriliyor, örnek alınıyor. Şunu hiç abartmadan ifade etmek istiyorum: Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u fethederek, karanlık bir çağa, Orta Çağ'a son vermiş, Yeni Çağ'ı, yeni bir çağı başlatmıştı. İşte biz de bugün Fatih Projesi ile sadece eğitim sisteminde değil, eğitimin etkilediği her alanda bir çağı kapatıyor, yeni bir çağı, bilgi çağını, bilgi teknolojileri çağını hep birlikte buradan açıyoruz.''
''Kara tahta kavramını artık tarihin tozlu raflarına kaldırıyoruz''
Böyle tarihi bir ana ve böyle unutulmaz bir açılışa şahitlik yapmanın heyecanını taşıdığını dile getiren Başbakan Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak, böyle bir projeyi vücuda getirmenin ve Türkiye'yi böyle bir projeyle tanıştırmanın haklı gururunu yaşadığını söyledi. Bu projenin her aşamasında görev alanları yürekten kutlayan Başbakan Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığını projede yer alan ve projeye katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlar ile kamu ve özel sektörü kutladı ve teşekkür etti.
''Bugün, 17 ilimizde, 52 okulumuzda FATİH Projesi start alıyor''
Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti: ''Bugün, 17 ilimizde, 52 okulumuzda FATİH Projesi start alıyor. İnşallah, bu yılın Eylül ayına kadar 3 bin 657 orta öğretim kurumunda, yani Türkiye genelindeki liselerin yarısında Fatih Projesi'nin kurulumu tamamlanmış olacak. 4 yıl içinde de ülkemiz genelindeki yaklaşık 42 bin okulda, 570 bin sınıfta FATİH Projesi hayata geçecek. 570 bin sınıfla birlikte, kütüphanelerde, laboratuvarlarda, öğretmen odalarında da akıllı tahtaları kuracak, 620 bin akıllı tahtayı okullarımıza, sınıflarımıza, öğrencilerimize kazandırmış olacağız.
Fatih Projesi sadece akıllı tahtadan ibaret değil. Bu projeyle, artık okullara değil, tek tek sınıflara, yüksek hızlı internet bağlantısı gerçekleştiriyoruz. Her okula, 1 tane çok fonksiyonlu yazıcı, 1 tane de doküman kamera kazandırıyoruz. Bizim sevgili öğrencilerimize bir sözümüz vardı. Her öğrenciye bir tablet bilgisayar dağıtacağımızın sözünü vermiştik. İşte bugün, bu sözümüzün de arkasında duruyor, buradan ilk tablet bilgisayarları da dağıtmaya başlıyoruz. Sabahattin Zaim Anadolu Öğretmen Lisemize ilk 200 tablet bilgisayarı bugün vereceğiz. Yine burayla aynı anda, Türkiye genelinde, ilk etapta pilot uygulama olarak, 12 bin 800 adet tablet bilgisayarı da öğrencilerimize teslim ediyoruz. Allah'ın izniyle, şu andan itibaren kara tahta kavramını artık tarihin tozlu raflarına kaldırıyoruz. Kara tahta, tebeşir, tebeşir tozu zaten tarih olmuştu. Bugünden itibaren, diğer yazı tahtası türlerini de artık ikinci plana çekiyoruz. Öğretmenlerimizin adeta bir çilesi olan, sağlıklarını dahi etkileyen tebeşir ve tebeşir tozu, artık bir nostaljiden öteye geçemeyecek.''
Başbakan Erdoğan, öğrencilerin, elinde tablet bilgisayarı, bilgisayarın içindeki kitapları, sınıfında kablosuz interneti, karşısında en son teknoloji tahta ve içerikle, en modern şekilde eğitimlerini sürdüreceklerini ifade etti.
''Eğitimde, çağ atlatacak, bir proje''
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Fatih Projesi'nin başlamasıyla eğitim ve öğretimde, yeni bir çağa geçildiğini belirterek, ''Bugünden itibaren bilgi dünyasına yepyeni bir yolculuk başlıyor'' dedi.
Bakan Dinçer, Fatih Projesi'nin başlaması dolayısıyla Sabahattin Zaim Anadolu Öğretmen Lisesinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, öğrencilerin yeniden başlayan eğitim öğretim döneminden dolayı heyecan duyduğunu belirtti. Öğrencilerin asıl heyecanı ise Fatih Projesi'nin başlaması dolayısıyla duyduğunu ifade eden Bakan Dinçer, projeyi ''Eğitimde, çağ atlatacak, bir proje'' olarak nitelendirdi. Proje kapsamında, sınıflara kurulan etkileşimli tahtalardan, öğrencilere verilecek tablet bilgisayar dağıtımı aşamalarına kadar çok büyük bir emeğin olduğunu dile getiren Bakan Dinçer, projenin başlangıcından itibaren emeği geçenlere teşekkür etti.
Bakan Dinçer, ''Sayın Başbakanımızın, çocuklarımızın ihtiyaçlarını ve beklentilerini her türlü değerin üzerinde gören yüreklendirici ve destekleyici tutumu olmasaydı, bu proje ortaya çıkmazdı'' dedi. Bilgi teknolojilerinin, yaklaşık 9-10 yıldır eğitimde kullanıldığını bildiren Bakan Dinçer, bu sürede 8 derslik ve üzeri tüm okullarda 29 bin 428 bilişim teknolojisi sınıfı kurulduğunu, tüm okullara 896 bin 521 bilgisayar gönderildiğini söyledi. ADSL kurulumu olan okul oranının ortaöğretimde yüzde 100'e, ilköğretimde ise yüzde 98'e çıkarıldığını vurgulayan Bakan Dinçer, bunun öğrencilerin merak etme, geniş bir ufuk kazanma, öğrenme gibi birçok özelliklerin üzerinde etkili olduğunu belirtti.
''Eğitimde yeni safha''
Eğitimde yeni bir safhaya girildiğine dikkati çeken Bakan Dinçer, ''Bugünden itibaren bilgi dünyasına yepyeni bir yolculuk başlıyor'' dedi. Projenin yurt geneline yayılmasıyla Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşmesinde büyük katkı sağlanacağını ifade eden Bakan Dinçer, bilgi toplumlarının sadece teknolojiyi çok iyi kullanan insanlardan değil, demokratik ve insani değerleri özümseyen insanlardan da oluştuğunu söyledi. Bakan Dinçer, şunları kaydetti: ''Hata yaptığında özür dilemek, karşısındakine 'haklısın' demek, teşekkür etmek, incelik ve nezaketle davranmak, birbirine saygı duymak, hoşgörülü olmak gibi değerler insanı insan kılar. İlk bakışta, basit gibi gözükse de sonuçları bakımından önemli olan bu değerleri öğrencilere kazandırmak için öğretmenlerimizin gösterdiği çaba, eğitim ve öğrenimin temelini oluşturuyor.''
Eğitimin artık geleneksel okul anlayışında olduğu gibi dört duvar arasında, durağan ve toplumdan kopuk olmadığını belirten Bakan Dinçer, şunları söyledi: ''Aksine toplumla iç içe, toplumla bütünleşmiş olarak değişim ve gelişime açık dinamik bir süreç olma durumundadır. Daha önce başladığımız, 'Okullar Hayat Olsun' projesi ile Fatih Projesi, bizlere bu süreci yönetmemizin ve geliştirmemizin imkanlarını sunuyor. Bu imkanları sizlerin bilgi ve iletişim teknolojilerini aktif olarak kullanılabilen bilgi çağı becerilerini kazanmış, yenilikçi, girişimci bireyler olarak yetişmeniz için seferber ediyoruz. 52 okulumuzda başlattığımız proje ile 17 ilimize öğrencilerimiz, akıllı tahta ile tablet bilgisayarlarla ve z-kitap ile buluşuyor. Fatih Projesi, donanım ve yazılımdan, eğitsel e-içeriğe, öğretmen kılavuzu kitaplarından, hizmet içi eğitime ve her şeyden önemlisi güvenli internet kullanımı bileşenlerinden oluşuyor.''
''Sağlanan imkanlar sürekli geliştirilecek''
Proje kapsamında, hazırlanan etkileşimli tahtaların Türkiye'ye özgü olduğuna dikkati çeken Bakan Dinçer, ''Bu tahtalarla tüm dünyanın kullandığı teknolojilerin bir adım önüne geçiyoruz'' diye konuştu. Öğretmenlere ve öğrencilere, proje kapsamında dağıtılacak tablet bilgisayarlarda, z-kitap içeriklerinin de bulanacağını bildiren Bakan Dinçer, bundan sonraki süreçte sağlanan bu imkanların sürekli olarak geliştirileceğini anlattı.
Bakan Dinçer, şöyle devam etti: ''Bu eğitim öğretim yılının ikinci yarısı, sadece bir deneme ve değerlendirme dönemi değil, bir milat olarak da ülkemizin eğitim tarihinde yerini alacaktır. Fatih Projesi, ülke genelinde yaygınlaştırıldığı zaman ise bunun sadece eğitimde değil, hayatın her alanında, her sektöründe ortaya çıkaracağı değişime ve yansımalara tanıklık edeceğiz. Bugün artık bilgili insan olmanın, okur yazarlığın tanımı bile bilgisayar üzerinden yapılıyor hale geldi. Hayat boyu öğrenmenin en önemli araçlarından olan bilgisayar okur yazarlığı ise kendini sürekli olarak geliştirmeyi gerektiriyor. Bilim teknolojilerinin, öğrencilerimize bir kapı araladığı, fırsat sunduğu düşünülmelidir. Bu teknolojileri onların nasıl kullanacağı, bunlar vasıtasıyla onların ne yapacağı önemlidir. Önemli olan bu teknolojilerin bizzat kendisi değil, öğrencilerimizdir. Eğer bu araçları amaçlarımız doğrultusunda, doğru ve etkin kullanabilirsek, bizlere önemli katkılar sağlayacaktır. Bugün teknolojik ilerlemelerden en etkili şekilde yararlanan toplumlar, uygarlık yarışında en ön saflarda yer alıyor. Bilgisini sürekli yenileyenler ve sahip olduğu bilgiyi bu yönde kullananlar, dünya üzerinde kalıcı etkiler bırakabiliyor.''
Bakan Dinçer, öğrencilerden meraklarını, öğrenme arzularını ve yapabileceklerine yönelik inançlarını sürekli ayakta tutmalarını isteyerek, ileri teknoloji sayesinde, öğrencilerin öğrenim süreçlerinin çok daha zevkli hale geleceğini belirtti. Bakan Dinçer, ülkenin kaynaklarını öğrenciler için seferber ettiklerini de vurgulayarak, öğrencilerin başarılarına yönelik büyük umutlarının olduğunu, bu sayede geleceğe umutla baktıklarını kaydetti.
''Bilgi Çağının Kapısını Aralayan Bir Proje''
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Fatih Projesi'nin, gerek öğrenci gerek sınıf sayısı, bedeli ve tüm içeriği açısından dünyada bir ilk olduğunu belirterek, ''İlklerin yaşandığı ülkemizde bu projenin hayata geçiyor olması gençliğimiz açısından, ülkemizin geleceği açısından takdire şayan bir gelişmedir'' dedi.
Bakan Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, bugünün eğitim dünyası ve milli eğitim için çok önemli olduğunu söyledi. 22 Kasım 2010'da Milli Eğitim Bakanlığının protokolünü imzaladığı Fatih Projesi'nin bugün hayata geçmeye başlayacağını ifade eden Yıldırım, projenin eğitim camiası ve öğrencilere hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu. Projenin gerek öğrenci gerek sınıf sayısı, bedeli ve tüm içeriği açısından dünyada bir ilk olduğunu belirten Yıldırım, ''İlklerin yaşandığı ülkemizde bu projenin hayata geçiyor olması gençliğimiz açısından, ülkemizin geleceği açısından takdire şayan bir gelişmedir'' dedi.
Artık bilgi çağının yaşandığını ve en büyük gücün bilgi olduğunu dile getiren Bakan Yıldırım, şöyle konuştu: ''Dünyada topu-tüfeği güçlü olan ülkeler değil, bilgiye sahip olan, bilgiyi kullanan ve bilgiyi paylaşan ülkeler öne çıkıyor. Bundan mahrum kalanlar ise geri kalmış ülkeler sınıfından kurtulma şansını bulamıyor. Bu nedenle gençlerimize ve geleceğimize yatırım yapmayı hükümet olarak öncelikli ele aldık. Bu projeden önce de son 9 yılda okullarımızın tamamında evrensel hizmet kaynaklarını da kullanarak bilgi ve teknoloji sınıfları, bilgisayar destekli fen laboratuarları, öğretim nesneleri gibi birçok projeyi hayata geçirdik. Gururla ifade etmek istiyorum ki bu projelerde evrensel hizmet kaynaklarının yüzde 75'ini Milli Eğitim Bakanlığı projelerine ayırdık. Çünkü gelecek bilişim, gelecek gençlerimizle gelecek.''
80 yıldır okuryazarlık seferberliği için çaba gösterildiğini anlatan Yıldırım, artık yeni bir döneme girildiğini söyledi. Bilgisayarın günlük hayatın her alanına girdiğini ifade eden Yıldırım, bilgisayar okuryazarlığının da en önemli konuların başında yer aldığını kaydetti. e-Devlet Projesinin de tüm hızıyla devam ettiğini hatırlatan Bakan Yıldırım, 11,5 milyon vatandaşın bu hizmetten faydalandığını söyledi. ''Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethederek Orta Çağ'ı kapatırken Fatih Projesi de bilgi çağının kapısını aralayan bir projedir'' diyen Bakan Yıldırım, bu projenin sadece Milli Eğitim Bakanlığına ve öğrencilere yönelik bir proje olmadığını, aynı zamanda Türkiye'nin 2023 bilgi toplumu hedeflerinin gerçekleştirilmesine vesile olacak bir proje olduğunu kaydetti. Bu projeyle birlikte öğrencilerin anne babalarına, yetişkinlere hatta dedelerine bu işi öğretir hale geleceğini ifade eden Yıldırım, onların bilgi toplumunun bir parçaları olmalarını sağlayacağını kaydetti.
Bakan Yıldırım, projenin, bilgi teknolojileri, yazılım, donanım alanında yerli sanayinin gelişmesine çok büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Gerek akıllı tahta, gerek tablet ve yazılımların yerli katkı oranının mümkün olduğunca artırılması için gerekli çalışmaları başlattıklarını anlatan Bakan Yıldırım, ''Çok şükür ki bugün açılışını yapacağımız bu akıllı tahtalı sınıflardaki ürünler de yerli imalatçılarımızın geliştirdiği ürünlerden oluşmaktadır. Bundan sonraki dilimlerde yerli katkısını daha da artırmak için ilgili bütün bakanlıklar TÜBİTAK ve kurumlarla çalışıyoruz'' diye konuştu.
Törene, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, eski Milli Eğitim Bakanı Nimet Baş, çok sayıda milletvekili ve davetli de katıldı.
http://meb.gov.tr