wmaraci reklam
lidertakipci

Bilişim Suçlarında IP Adres Analizi

2 Mesajlar 560 Okunma
advertseo
wmaraci reklam

Doxan9 Doxan9 Yok Kullanıcı
  • Üyelik 04.01.2014
  • Yaş/Cinsiyet 41 / E
  • Meslek Seo Danışmanı
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad C** Ç**
  • Mesajlar 427
  • Beğeniler 75 / 101
  • Ticaret 6, (%100)
IP adreslerini kim dağıtır?

IP adresleri IANA başkanlığında RIR(Regional Internet Registry) olarak adlandırılan organizasyonlar tarafından dağıtılır. Tüm dünyaya IP dağıtan beş farklı RIR vardır. Bunlar bölgelere gore IP dağıtım işlemlerini üstlenmişlerdir. Sıradan Internet kullanıcılarına(son kullanıcılara) IP dağıtım işlemi hizmet aldıkları ISS(Internet servis sağlayıcısı)tarafından yapılır. Bazı ISS’ler sabit IP adresi verebilirken bazı ISS’ler değişken IP adresi ataması yapar.

IP Adresi Neden Önemlidir?

Siber dünyada bizleri tanımlayan ayırt edici en önemli özellik IP adreslerimizdir. Gerçek dünyadaki adreslerimizden farklı olarak siber dünyada IP adreslerimiz kimliğimizdir. Bunun sebebi siber dünyada yapılan her işlemde IP adreslerinin kullanılması ve ötesinde IP adres kullanılarak yapılan her tür işlemden IP adresinin sahibinin sorumlu olmasıdır.

İstediğim IP adresini kullanabilir miyim?

IP adresleri belirli bir hiyerarşi ve sisteme gore dağıtılır ve dağıtılan IP adresleri omurga yönlendiriciler tarafından yönlendirilir. Dolayısıyla isteyen istediği IP adresini kullanamaz. Bir IP adresinin kime, hangi kuruma ait olduğu RIR’ler üzerinden yapılacak sorgulamalarla belirlenebilir. Bu sorgulamalara “whois” adı verilir. Genellikle IP adresleri kurumlara verilir ve kurumda birileri IP adresinin alım işlemlerinden sorumlu olur, whois sorgularında çıkan adresler genellikle IP adresleriyle ilgili bir sorun/talep olduğunda ulaşılabilmek için verilir.

IP Adresi Sahibini Bulma

Yapılan whois sorgusunda IP adresinin hangi kuruma ait olduğu ortaya çıkacaktır. Buradaki kurum bilgilerini kullanarak IP adresinin gerçek sahibi bulunabilir.Internet servis sağlayıcılar 5651 sayılı kanun gereği internet hizmeti verdikleri tüm kullanıcılara ait erişim bilgilerini tutmakla yükümlüdürler. Kanun erişim bilgisini aşağıdaki gibi tanımlamaktadır:

Erişim sağlayıcı trafik bilgisi: İnternet ortamına erişime ilişkin olarak abonenin adı, adı ve soyadı, adresi, telefon numarası, abone başlangıç tarihi, abone iptal tarihi, sisteme bağlantı tarih ve saat bilgisi,

Sistemden çıkış tarih ve saat bilgisi, ilgili bağlantı için verilen IP adresi ve bağlantı noktaları gibi bilgileri,

Erişim sağlayıcı trafik bilgisi: İnternet ortamına erişime ilişkin olarak abonenin adı, adı ve soyadı, adresi,telefon numarası, abone başlangıç tarihi, abone iptal tarihi, sisteme bağlantı tarih ve saat bilgisi,

Sistemden çıkış tarih ve saat bilgisi, ilgili bağlantı için verilen IP adresi ve bağlantı noktaları gibi bilgiler..

Tanımdan da anlaşılacağı üzere Türkiye içerisinde bir IP adresine ait sorumlular belirlenebilir.
IP adresi Türkiye harici bir ülkeye aitse bu durumda yasal yollardan talep yapılarak ilgili ülkeden IP adresi sahibi bilgileri istenebilir fakat IP bilgileri istenen ülkenin kanunlarına göre bu bilgiyi almak kolay olmayabilir.

IP Adresinin Ait Olduğu Ülkenin Bulunması

IP adresleri dağıtılırken sistematik ve hiyerarşik bir yapı kullanıldığını belirtmiştik. Bu sistematik yapıda IP adreslerinin hangi ülkeye ait olduğu bilgisi rahatlıkla bulunabilir. Google üzerinden “geo ip” “country ip blocks” anahtar kelimeleriyle yapılacak aramalarda bir ip adresinin hangi ülkeye ait olduğu bilgisi edinilebilir.

IP Spoofing Kavramı

Internetin çalışmasını sağlayan TCP/IP protokol ailesi geliştirilirken güvenlik temel amaç olmadığı için olabildiğince esnek davranılmıştır. Bu esneklik IP adreslerinin aldatılabilir(spoofed) olmasını sağlamıştır. Ip spoofing yaparak başkasının IP adresinden istenilen internet aktivitesi yapılabilir.

Son yazdığımız cümle bundan on sene öncesi için geçerli olsa da günümüzde pratik olarak geçersizdir.Bunun temel nedeni günümüz modern işletim sistemlerinin protokoldeki eksik noktalara kalıcı çözüm getirmeleridir.

Özellikle internetde en sık kullanılan HTTP, SMTP, HTTPS gibi protokollerin temelinde bulunan TCP(TCP/IP protocol ailesinden) bu tip sahtecilik işlemlerini engelleme amaçlı bir yöntem kullanır.

Bu yöntem kısaca 3 way handshake olarak adlandırılır ve kullanıcı bir işlem yapmadan once kullanıcı ile sunucu bilgisayarı arasında bir iletişim kanalı kurulmasını sağlar. Bu iletişim kanalının kurulmasında kullanılan bazı parametrelere (ISN numaraları) günümüz işletim sistemlerinde oldukça güçlü olduğu için IP spoofing yapılamaz.

Kısacası TCP kullanan uygulamalarda(web sayfalarını gezerken, e-posta gönderirken, bankacılık işlemleri yaparken) teorik olarak IP spoofing mümkün olsa da pratik olarak mümkün gözükmemektedir.

Bununla birlikte DNS gibi UDP kullanan uygulamalarda IP spoofing yapmak hala mümkündür.

Başkasının IP Adresinden Nasıl Suç İşlenir?

Kısaca yukarda bahsettiğimiz IP spoofing işlemi kullanılarak istenen herhangi birinin IP adresinden ciddi suçlar işlenemez ancak aşağıdaki durumlar oluşursa istenilen IP adresinden suç işlenebilir:

IP adresini kullanan bilgisayardaki güvenlik açıklıkları kullanılarak ajan yazılımlar yüklenir ve bu yazılımlar kullanılarak IP Adresinden geliyormuş gibi suç işlenebilir.
IP adresi eğer NAT yapılan bir IP ise ilgili ağda bulunan herhangi birinin makinesine bulaştırılacak ajan yazılımlar sayesinde IP adresi kullanılarak suç işlenebilir.

IP adresi eğer aynı zamanda kablosuz ağa sahipse bu kablosuz ağa sızılarak IP adresinden suç işlenebilir Yukarıda sayılan maddeler oluşmasa bile IP adresiniz DoS saldırılarında sizden habersiz kullanılabilir.

DDoS Saldırılarında Kullanılan IP Adresleri

DDoS saldırıları herhangi bir sistemi çalışamaz hale getirmek için yapılan saldırılardır. Bu tip saldırılargenellikle binlerce farklı bilgisayar kullanılarak yapılır ve hedef sistemin kapasitesinin kaldıramayacağı kadar trafik gönderilir. DDoS saldırılarında tercih edilen yönteme göre IP adresi spoof işlemi gerçekleştirilebilir. Eğer yapılan saldırı SYN Flood, UDP flood tarzıysa saldırgan oturduğu yerden istediği IP adresini spoof ederek saldırı
gerçekleştirebilir.

Bu da çeşitli durumlarda iki firmayı gereksiz yere karşı karşıya getirebilir. Mesela X firmasından aldığı üründen memnun kalmayan saldırgan internetten ücretsiz edinebileceği basit araçlarla X firmasının rakibi olan Y firmasına sanki X firmasından geliyormuşcasına DoS saldırısı gerçekleştirebilir. Y firması güvenlik sistemlerinde analiz yapıldığında saldırının X sisteminden geldiği düşünülecektir.

Yine benzeri şekilde zombi sistemler kullanılarak yapılan DDoS saldırılarında kullanılan IP adresleri gerçek olsalar bile sahibinin haberi olmadan sisteme yüklenen zararlı yazılımlarla gerçekleştirildiği için asıl faili bulmak oldukça zor olacaktır.

Başka Ülkeden Geliyormuş Gibi E-posta Göndermek

Ultrasurf, TOR gibi trafik anonimleştirme yazılımları kullanılarak yapılan işlemlerin farklı ülkelerden geliyormuş gibi gözükmesi sağlanabilir. E-posta kullanımında sık kullanılan iki yöntem vardır: bunlardan biri webmail hizmeti kullanmak(Hotmail, Yahoo gibi servislerin kullanımı) diğeri de Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird gibi e-posta istemcisi kullanmaktır. Her iki yöntemde de proxyler aracılığıyla trafik istenilen ülkeden geliyormuş gibi gösterilebilir fakat istenilen IP adresinden geliyormuş gibi gösterilemez.

Sonuç

Internet altyapısı kullanılarak işlenen suçlarda şüpheci davranılmalıdır. Ele geçirilen bir IP adresinden yola çıkarak yapılacak işlemler işi tezgahlayan kişi tarafından bilindiğinden dolayı işe yaramayacaktır.

Hatta özellikle yabancı IP adresleri kullanılarak belirli kişi/kurumlar töhmet altında bırakılmak istenebilir.

Bu gibi durumlarda suçluyu bulmak gerçek hayata göre daha zor görünse de konusunun uzmanı bir adli bilişimci suçlunun nereden geldiğini, kendisini gizleyip gizlemediğini, gizlediyse hangi yöntemleri, araçları kullanarak gizlediğini ortaya çıkarabilir.
 

 

wmaraci
reklam

ofarukcaki ofarukcaki Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 08.06.2015
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad Ö** Ç**
  • Mesajlar 167
  • Beğeniler 32 / 40
  • Ticaret 7, (%86)
Türkiye'de bilişim suçları varmış :p
 

 

wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al