Röportaj yazı serimize uzun bir aradan sonra tekrardan karşınıza çıkmış bulunuyorum. Lafı fazla uzatmadan konuya girelim ve sizi röportaj ile baş başa bırakayım.
Bu röportajımızı Pixel Akademi şirketinin kurucusu ve ortağı Emrah Kozan ile röportaj yaptık. Sorduğumuz sorular karşısında ne cevap aldık, dilerseniz cevaplara bakalım.
Kendinizi 3 cümlede tanıtır mısınız ? Varsa en sevdiğiniz ve sevmediğiniz özelliğiniz/özellikleriniz nelerdir ?
Merhaba, Ben Emrah KOZAN 13 Mart 1986 Ankara doğumluyum. Pixel Akademi şirketinin kurucu ve ortağıyım aynı zamanda Adobe ve Apple ürünlerinin kurumsal danışmanlığını yürütüyorum.İşçi bir anne babanın oğlu olarak 11 yıldır sektörde profesyonel olarak çalışıyor projeler geliştiriyor ve dersler anlatıyorum.
Şuanda ne ile meşgulsünüz ? Nasıl başladı, şuan ki durumu nasıl ?
Mesleğime ilk olarak web tasarımcısı olarak freelance başladım ardından özel bir okulda bilgisayar öğretmeni olarak çalışmaya başladım. O dönemde aynı anda bir çok freelance proje geliştirme şansı buldum.Öğretmenliği çok sevdim ancak sektörden kopmadım. 4 yıllık kolej kariyerimin ardından yolum İstanbul’a Bilge Adam ile kesişti.Bir süre Bakırköy merkez şubede asistan eğitmenlik ve kurumsal danışmanlık görevlerinde bulundum. Ardından ailemin yaşadığı il olan Antalyaya geri döndüm. Sonrasında tekrar İstanbul,İzmir ve yeniden Antalya arasında bir kariyer yolculuğum oldu.
Bilge Adam şirketinde Bölüm Başkan Yardımcılığı, Kurumsal Danışmanlık ve master Traniner olarak görevlerde bulundum.
Gençlik yıllarınızı (11 – 17 yaş) nasıl geçirdiniz ? Nasıl bir çocuktunuz ?
Gençlik yıllarım Türkiyenin en güzel yerlerinden biri diyebileceğimiz Kemer sahillerinde geçti. Bu konuda kendimi şanslı hissediyorum. Turizim işçisi bir anne babanın oğlu olduğum için bir çok maddi olanaksızlıklar içinde aslında kendi yolumu bulma şansı yakaladım. Portakal bahçeleri ve deniz en büyük oyuncağımdı.Belkide bu doğa ve güzellikler içinde bol bol sanatla uğraşma şansım oldu. Tiyatro,halk dansları ve amatör olarak müzik ile ilgilendim tabiki çoğu yine amatör olarak belirli seviyelerde ancak gelişebildi. Halk dansları konusunda genç yaşta para kazanmaya başladım. Bir nevi lise öncesi çalışan çocuklardan biriyim diyebilirim ki zaten turizm bölgesinde yaşayan bir işçi cocuğuysanız mutlaka yolunuz yazları otellere harçlık için düşmüş oluyor.
Bilgisayar başında neler yaptığınızı, neler ile uğraştığınızı yakın çevrenize anlatır mısınız ?
Bilgisayar benim için aslında bir dünya. Nefes alabildiğim zaman zaman içinde kendimle buluşabildiğim bir ortam diyebilirim. Bu açıdan hayal dünyam oldukça geniş bunu da bilgisayar oyunlarına borçluyum. Annesinin soğuk bilgisayar odalarından çıkaramadığı çocuklardan biriyim. Sonrasında benim için bir kariyer bir iş imkanı yaratacağını ve bu denli önemli olabileceğini tahmin edememiştim.
İnternette forum, sosyal medya vb. sitelerde üyelik alırken kullandığınız özel bir kullanıcı adı var mıdır ? Eğer varsa hikayesini paylaşır mısınız ?
Bu konuda uzun yıllar jaws kelimesinden türettiğim kullanıcı isimlerini kullandım aslında.Jaws07 jaws06 vs gibi. Benim çocukluğumda jaws köpekbalığı filmleri çok ünlüydü. Nedense köpek balıklarına ayrı bir hayranlığım vardır. İlk çıkış noktamda lisede sıra arkadaşım orco ismini kullanıyordu bende neden jaws olmasın dedim :)
Bize Pixel Akademi’den bahseder misiniz ?
Pixel Akademi Antalya’da faaliyet gösteren butik bir bilişim akademisi ve aynı zamanda proje atölyesidir. Uzun yıllar eğitim ve proje sektöründe biriktirdiğim tecrübemi bu şirkette buluşturmak adına böyle bir girişim gerçekleştirdik. Ortağım ve aynı zamanda eski çalışma arkadaşım Aynur Karabulut ile birlikte kurduk. Nisan 2014′ kurulan bir şirketiz henüz çiçeği burnunda bir şirket diyebiliriz.Henüz yeni bir şirket olmamıza rağmen butik olarak bir çok kişiye ve kuruma profesyonel danışmanlık ve eğitim hizmetlerini sunduk. Yakın zamanda daha farklı illerde ve projeler ile büyümeyi hedefliyoruz. Aynı anda Türkiyenin birçok ilinde seminerlere gidiyoruz üniversiteli arkadaşlarla buluşup tecrübelerimizi aktarıyoruz.
Bilindiği üzere geçen günler de Akdeniz Bilişim Zirvesi gerçekleşti. Zirveye ilgi nasıldı, zirve hakkında görüşleriniz nelerdir ?
Akdeniz Bilişim Zirvesi benim uzun zamandır hayal ettiğim ancak hep ertelediğim bir etkinlikti. Antalya bu açıdan biraz eksik bir il. Buç çapta bir bilişim zirvesi yada etkinlik çok fazla yapılamıyor ancak biz bir ilki gerçekleştirmiş olduk. Zirveyi Uluslararası Antalya Üniversitesi ile ortak olarak düzenledik.Aynı zamanda üniversite ilede çözüm ortaklığımız bulunmakta bilişm alanında Akdeniz bölgesinde bir farkındalık oluşturmak istedik. Yoğun katılım ve çok değerli konuşmacılar ile bunu gerçekleştirmiş olduk.Daha büyüğünü ve kapsamlısını önümüzdeki yıl mutlaka gerçekleştireceğiz.
Zirvede başta Silikon Vadisinden gelen konuğumuz Selim ÖNAL sizlere Google çalışma stratejilerinden ve kariyer fırsatlarından bahsetti. Microsoft Bölge Direktörü Daron YÖNDEM dünyada hızla yayılan bulut teknolojisinden ve Azure’dan bahsetti. Diğer yandan fikir, beceri ve projesi olan herkese kapılarını açan ve bu fikirlerinin hayata geçirilmesi için onlara destek olan ve aynı zamanda proje ortağımız Tolga Gariboğlu sizlerle buluştu. Son olarak da bilişim sektörüne yıllarını vermiş tecrübeli isimler ve bilişim eğitimleri konusunda uzman konuşmacılar bu programda sizlerle bir araya geldi. Antalya için müthiş bir bilişim buluşması gerçekleşmiş oldu. Türkiyenin bir çok farklı ilinden katılımcılarımız vardı. Katılan bizi onurlandıran tüm arkadaşlara çok teşekkür ediyoruz.
Sizde Merhaba Dünya(Hello World) ne çağrıştırıyor ?
:) Programcılık mezunu olan biri için aslında çok özel bir yapı. Bu sektöre programcı olarak başlamış insanların çoğu şu anda çok farklı yerlerde. Bana kalırsa bu kelime yazılımcının hatta bilişimcinin kariyer anahtarıdır. Bilişim ile ilgili bir iş yapmasada herkesin bilesi gereken başlangıç seviyesinde bir algoritma yada yazılım dili olması gerektiğine inanıyorum çünkü yaşamımızı şekillendiren bilgisayarların çalışma prensiplerini bilmek onlara iletişim kuramasakta programlama dillerinden birini öğrenerek yada anlayarak teknolojide bir adım öteye geçebileceğimize inanıyorum.
En sevdiğiniz söz nedir ?
En sevdiğim söz dediğinde aslında biraz zorlandım çünkü beni hayatımda motive eden birden fazla söz var her duruma ve her hikayeye göre bir söz söyleyebilirim size. Çünkü o sözler belirli bir birikim süzgeciden geçerek bize ulaşan hazinelerdir. Bu konuda bir hoca olarak öğrenilerime de herzaman söylediğim Hz. Mevlananın bir sözü var ondan bashetedeyim. Hayatımda her zaman rehberim olacak bir sözdür. “Binlerce sene okusamda ne biliyorsun diye sorsalar, haddimi bilirim derim.” Bu söz beni çok etkiler.
Bu eğlenceli sohbet için kendisine teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunarım. Ben de son bir şey söyleyeyim. Yaptığım her röportajda sorduğum “En sevdiğiniz söz nedir?” sorusuna bayılıyorum. Çok güzel sözler geliyor yav :) Noktayı koymadan önce de önceden yaptığımız röportajların linkini alta veriyorum, isteyen okuyabilir.
Hasan Yaşar ile Röportaj Yaptık #1
Fatih Özdemir(Fozdemir) ile Röportaj Yaptık #2
Röportajın kaynağı http://www.512mb.org/emrah-kozan-ile-roportaj-yaptik-3.html