freelance iş ilanları

Portal Projem (Mutlaka okumanızı tavsiye ederim.)

82 Mesajlar 16.383 Okunma
lstbozum
smsonayhizmeti

Dorebar Dorebar ⇐⇐ Horror Story Kullanıcı
  • Üyelik 14.08.2015
  • Yaş/Cinsiyet 37 / E
  • Meslek Yatırımcı
  • Konum Antalya
  • Ad Soyad T** L**
  • Mesajlar 1895
  • Beğeniler 1159 / 1158
  • Ticaret 51, (%100)
Merhaba değerli forum üyeleri ve yönetici arkadaşlar;

Sizlere uzun zamandır üzerinde düşündüğüm, her aklıma geleni not aldığım ve en erken 1 Ocak 2017 tarihinde yayın hayatına başlamasını umut ettiğim bir portal projemden bahsetmek istiyorum.

Bu proje aklıma ne zaman geldi?
Geçtiğimiz 2015 yılının başlarında, internet sitesi üzerinden para kazanma odaklı arayış içerisindeyken, “Ne ile alakalı bir site açsam acaba?” diye arayış içerisine girdim. Öncelikle “Forum mu yoksa Blog mu?” sorusunu kendime sorduktan sonra, “-Forum artık tutmaz, sabır ister, kimse kayıt olmaz.” Gibi tepkileri okuduktan sonra blog açmaya karar verdim ve içerik olarak arayış içerisine girdiğimde öncelikle “Yemek Tarifleri” alanında araştırmalar yaptım ve bu sektörde pazarın çok geniş olduğunu kavradım. Sonrasında “Şarkı Sözleri” konusunda araştırmalar yaptığımda sektörün liderlerini gördüm. Sonrasında “Rüya Tabirleri” alanında araştırmalar yaptım ve bu sektörde de aynı içeriğe sahip oldukça fazla çöp sitenin olduğunu fark ettim. Ardından “Biyografi” alanında araştırmalar yaptım ve bu alanda birçok sitenin aynı içeriğe sahip olduğunu kavradım. Sonrasında “Astroloji” alanında araştırmalar yaparak, burçlarla alakalı günü birlik paylaşımlar yapıp, siteyi oldukça güncel tutmam gerektiğini öğrendim.

Araştırma yapmaya başladığım süre boyunca yukarıda belirlemiş olduğum sektörler haricinde, 49 adet sektörün notlarını aldım ve araştırmalarını yaptım. Öğrendiğim her ince detayı kaydettim. Elimdeki sektörlerin tamamını birbirinden farklı kategorilere ayırıp klasör haline getirerek, her sektörün lider sitelerini inceledim, notlarımı alarak rakip analizlerimi yaptım ve bu süreçte zaman aralıklarıyla rakip analizimi tazeleyerek ilgili sitelerin gelişimlerini kaydettim.

Kendime şu soruyu sordum. “Acaba bu sektörlerin hepsini tek bir adet internet sitesinde yönetebilir miyim?” Cevap olarak kendime olumlu telkinlerde bulunduktan sonra fark ettim ki kısa sürede ve tek başıma bu işin altından kalkabilmemin zor olduğunu ama imkânsız olmadığını iyice anladım. Belirlediğim bütün sektörleri bir araya getirip harmanlayarak uzun vadeli bir Portal yapmaya karar verdim. Öncelikli amacımın, para kazanmaktan ziyade kişisel tatmin, internet âleminde yer alma dürtüsünü zihnime yerleştirdikten sonra, projenin aklıma geliş aşamasından itibaren bugüne kadar aldığım bütün notları bilgisayarımda ana klasör ve alt klasörler haline getirdim ve her geçen gün bir yenisini daha eklemekteyim.

Şu an ne yapıyorum?
Bilgisayarımda ana klasör haline getirdiğim projemi, bir internet sitesiymiş gibi düşünüp, alt klasörleri de portalın kategorisiymiş gibi zihnimde canlandırarak her alt klasörün içerisine word formatında boş klasörler oluşturup hazırlıyorum. Bununla alakalı örnek vermem gerekirse, Yemek Tarifleri klasörümün içerisine, alt klasörler halinde Çorba Tarifleri, Pilav Tarifleri, Tatlı Tarifleri şeklinde oluşturdum ve Çorba Tarifleri klasörünün içerisine de, Mercimek Çorbası Tarifi, Tarhana Çorbası Tarifi şeklinde bir çok tarife ait word dosyalarımı açtım. Biyografi klasörümü alfabetik olarak A, B, C, Ç, D, E şeklinde ayırıp A harfine Ali Kınık ismiyle alt klasörümü oluşturduktan sonra içerisine Ali Kınık Kimdir? Şeklinde word dosyamı oluşturdum. Onun yanına Ali Kınık Albümleri şeklinde klasör oluşturdum ve bu klasörün içerisine de alt klasörler halinde bütün albümlerinin isimleriyle klasörler açarak, her klasörün içerisine de o albümde yer alan şarkıların ismi ile word dosyalarını oluşturdum. Bu sayede Şarkı Sözleri kategorimin de alt yapısını elde etmiş oldum. Sonrasında Rüya Tabirleri klasörümü oluşturdum ve internet üzerinde haftalarca gezip topladığım ne kadar rüya tabiriyle alakalı internet sitesi varsa bunları tek tek gezerek toparladığım bütün başlıkları word dosyası halinde açtım. Buna da örnek vermek gerekirse Rüya Tabirleri klasörümün içerisine girdiğimde Rüyada araba sürmek, Rüyada kavga etmek gibi binlerce başlık.
Yukarıda birkaç alanda sıralamış olduğum örnekleri, portal projemde belirlemiş olduğum 49 adet sektör için tek tek erinmeden yaptım ve bu klasörlerimin içerisine her gün, her saat ilgili başlıkları word halinde yazıyorum, açmam gereken klasörleri açıyorum. Malum, ülkemizde yüz binlerce şarkıcı bulunmakta, binlerce yemek tarifi, milyonlarca şarkı bulunmakta. Bunun gibi 49 adet sektör olduğu için hiç boş durmaksızın fizibilite yapmaktayım.

Bunları nasıl yapıyorum?
Bir yemek firmasında çalışmaktayım, günümün 12 saatini burada geçiriyorum ve bu süreçte sadece cep telefonu benim kaynak arayışıma ve veri toplama aşamasına yardım ediyor. Eve geldiğimde ise, gün içerisinde notunu aldığım başlıkları ilgili klasörlerime yerleştiriyorum.

Aklımda ne var?
Belirlemiş olduğum bütün sektörler ve oluşturduğum klasörler arasında, gerek bu forum aracılığıyla, gerek başka forumlar veya internet siteleri aracılığıyla kişilerle anlaşarak, uzun uzun ve tamamen özgün makaleler yazdırıp, araştırıp başlıklarını word haline getirdiğim bütün konu başlıklarını doldurmayı hedefliyorum ve bu süreç için belirlemiş olduğum süre tam 1 yıl. Yani birileriyle anlaşıp, Adana hakkında makale, Adana’nın bütün ilçeleri hakkında makale, Adana’nın bütün köyleri hakkında makale ve bütün il, ilçe ve köyler hakkında makaleleri yazdırıp, özgünlüğünü kontrol ettikten sonra klasörümde ilgili yere arşivleyeceğim. Başka birileriyle anlaşıp, belirlemiş olduğum Rüya Tabirleri ile alakalı başlıklar için özgün makaleler yazdırıp ilgili klasörümde arşivleyeceğim. Aynı şekilde Yemek Tariflerini de, Biyografileri de. Yani sizin anlayacağınız, belirlemiş olduğum bütün sektörler ve oluşturduğum bütün konu başlıkları hakkında makaleleri, bu 1 yıllık süreçte, alanında profesyonel ve özgünlüğüne güvendiğim kişilere yazdırarak oluşturduğum klasörde ilgili alt klasörlere arşivleyeceğim.

Görsel alt yapı ne peki?
Blog ve forum formatında her ikisini birden yapmayı düşünüyorum portalımda. Ana görünüm olarak WordPress, forum kısmını da XenForo olarak karar verdim. Kategorilerim ve içeriklerim için kullanmam gereken en uygun WordPress eklentilerini ve XenForo eklentilerini bile açıklamalarıyla birlikte not aldım. Arayüz olarak XenForo’nun orijinal temasını kullanmayı ve Blog kısmına da bu orijinal tema ile aynı görüntüye sahip olacak şekilde bir WordPress teması yaptırmayı düşünüyorum.

Teknik alt yapı ne peki?
Bir şahıs şirketi açıp vergi levhası almak önceliğim. Şirket ismim, site adı ile aynı isim olacak elbette. Evrak gerektiren bir SSL sertifikası alarak, kullanıcılara güven vermek ve birçok aramada öncelik sağlaması adına, adres çubuğunda yeşil bir şekilde şirket ve site adı görünecek şekilde SSL sertifikası alacağım. Sonrasında bu denli bir projeye hosting yetmeyeceği için VPS ile başlayacağım. Bu bağlamda Turhost ile çalışmayı düşünüyorum. Domain alınıp, VPS ve ilgili SSL’i aldıktan hemen sonra Tural Abiyev 'den kurulum desteği ve teknik destek alacağım. XenForo lisansımı da satın alıp WordPress’i kurduktan sonra, belirlemiş olduğum ücretli eklentileri de satın alarak her iki scripti kurup, sadece yöneticilerin görebileceği konuma getirerek, belirlemiş olduğum bütün kategorileri WordPress’e gireceğim ve forum kategorilerimi oluşturacağım.

Beta süreci
Bu süreçte Hakkımda, İletişim, Reklam, Kullanım Koşulları, Gizlilik Politikası, Künye gibi sayfalarımı yazıp, oluşturduğum forum kategorilerinin de sabit konularını, forum kurallarını dolduracağım. DMCA ve benzeri içeriğimi koruyabileceğim bir sistemin ücretli versiyonunu alarak sitemi destekleyeceğim. Kendime özgü yaptıracağım tema, arayüz ve eklentileri noter huzurunda tasdikleteceğim. Bu süre zarfında internet sitemin görünen kısmında sadece bir geri sayım sayacı olacak.

Peki ya maliyet?
Kira, elektrik, su, yol gibi giderleri olmayan, sadece afedersiniz sigara ve cep telefonu faturası gideri olan birisiyim ve asgari ortalamanın biraz üzerinde maaş alan birisiyim. Benim asıl dert etmediğim konu da bu açıkçası. Şahıs şirketi açmak için gereken para, XenForo lisansı için gereken para, alan adını 10 yıllık kayıt için gereken para ve 1 yıllık VPS için gereken para hazır. İçerik toplama ve makaleler yazdırmak için ise, her ay maaşımın yarısını kullanacağım 1 yıl boyunca.

Uzun vadede…
Planlanladığım her şey yolunda gidip, bu 1 yıllık süreci tamamlayıp, siteyi yayınladıktan sonra, bir sonraki yılın SSL ve VPS masrafını ödeyeceğim. Şahıs şirketi olduğum için ödemem gereken vergilerimi ödeyip sitenin önünü 1 yıl daha açtıktan sonra ise, beta sürecinde toplamış olduğum ve ilgili kategorilerde taslak haline getirip, birbirine bağlamam gereken konuları da organize ettikten sonra zamana yayarak 1 sene boyunca parça parça yayınlanacak şekilde zamanlayacağım. Bu geçen süreçte ise sitemin istatistiklerini görebileceğim ve gelişimini takip edebileceğim Alexa, Semrush ve Ahrefs gibi firmaların ücretli versiyonlarından yararlanarak analiz raporları hazırlayacağım ve makale ve verileri zamanlı bir şekilde yayınlamaya başladığım bu süreçte hiçbir şekilde tanıtım yazısı, backlink çalışması veyahut bir SEO çalışması asla yaptırmayacağım. Zamanlanmış konularımın haricinde girmem gereken günübirlik paylaşımları da kendim yayınlayacağım. Günlük burç yorumları, günlük düşecek domainler, günlük hava durumu, günlük nöbetçi eczaneler ve benzeri konuları. Projemde bu şekilde 1 sene daha devirip 2. Seneye girdikten sonra ise, Daha önceden fizibilite ve ön araştırma yapıp takip ederek listeme aldığım bloglardan düzenli olarak her gün birkaç tane tanıtım yazısı, kalitesine güvendiğim forumlardan uzun vadeli backlink satın almaya başlayacağım. Kilit olarak belirlediğim konularda ise arama sonuçlarında yer edinebilmek için paravan bloglar inşa ettireceğim. İşin bu aşamasında da teorik ve teknik destek alacağım kişi BigSEO Portal projemin 3. Senesine girene kadar da bu şekilde devam edip birçok alanda kök salmaya başlamasını zevkle izleyeceğim. Markalaşma yolunda, “Aranan site” olmak için çabalayacağım. Belirlemiş olduğum kategorilerde yazarlar ve forumda yetkililer elde edip, samimi bir aile ortamı oluşturacağım.

Sonuç olarak;
Arkadaşlar ben bu projemi oldukça ciddiye aldım. Gerçek anlamda sabır ve maliyet gerektiren bir proje olduğu için, amacıma ulaştığımda ise gerçekten para kazanabileceğime inanıyorum ve yukarıda da bahsettiğim gibi ilk 3 sene maddi anlamda hiçbir beklenti gözetmeden emek sarfetmek istiyorum. Sizlere sadece projemin %20’lik bir kısmından bahsettim lakin aklınıza gelebilecek her ince detayı noktası virgülüne klasörüme yazmış durumdayım.
http://i.hizliresim.com/lvrA8B.png



Son olarak;
“Şunu yapsam tutar mı?” “Bunu açsam tutar mı?” “Sizce ne sitesi açmalıyım?” gibi başlıklarla kendilerine umut arayan arkadaşlar beni kesinlikle yanlış anlamasın ama bir projeye kalkışacaksanız ve uzun ömürlü bir site istiyorsanız kesinlikle her ince ayrıntısını düşünmelisiniz. Ön araştırmanızı sağlam yapmalısınız. İnternet sitesi açmayı sadece hosting ve domain almaktan ibaret olmadığını anlamak zorundasınız.
http://i.hizliresim.com/VvXjGy.png



TEŞEKKÜRLERİMİ SUNARIM
Aylar önce bu projemden bahsettiğim, çok sevdiğim ve değer verdiğim igunayCOM ağabeyimi konuya davet etmek isterim. Gecenin bu vaktinde açmış olduğum bu konuyu okuduğunuz için teşekkür ederim. Vereceğiniz bütün cevapları dikkate alacağım. Fikir ve destekleyici mesajlarınız için şimdiden sizlere teşekkür ediyor, olumlu ve olumsuz eleştirileriniz için de şimdiden minnet duyuyorum.

Saygılarımla...

27.01.2017 Güncelleme
Projemde gelinen nokta ile alakalı olarak şunu belirtmek isterim. Piyasada bulunan ücretli forum ya da blog yazılımları ile değil, bu denli bir projenin tamamen kendine özgü bir yazılımının olması gerektiğine karar verdim. Dolayısıyla bunun için henüz bir bütçe ayırmış değilim fakat, yaptırmam gereken yazılımın bütün detaylarını pratiğe dökmüş ve en ince ayrıntılarını not almış durumdayım. Belirlenen ana kategori ve alt kategorilere üretilmesi gereken içerik başlıkları tamamlandıktan sonra yazılım için atağa geçeceğim.
zbam Bariswp VipTema

kişi bu mesajı beğendi.

[Firma Rehberlerine Ekleme Hizmeti] TAM 500 Rehber!
wmaraci
reklam

amatoryus amatoryus WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 26.03.2014
  • Yaş/Cinsiyet 42 / E
  • Meslek müzisyen
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad D** G**
  • Mesajlar 1531
  • Beğeniler 253 / 293
  • Ticaret 1, (%0)
Hayırlı olsun. Eğer hedefinden vazgeçmezsen başarı zaten gelecektir akabinde kazanç da tabi
FahriCanUsta Dorebar

kişi bu mesajı beğendi.

CenkOnsoy CenkOnsoy Skype: cenkonsoy Kullanıcı
  • Üyelik 18.10.2012
  • Yaş/Cinsiyet 38 / E
  • Meslek Uzman Biyolog
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad C** Ö**
  • Mesajlar 4042
  • Beğeniler 77 / 1356
  • Ticaret 37, (%100)
Sabahın 6sı da olsa uzun emek verilen yazıyı okurum arkadaş, eline sağlık.
Benim aklıma takılan birincil nokta birbirinden bağımsız ürünlerin aynı sitede yer alıyor olması, nasıl olacak, Google amcamız size ne etiket verecek? Yüzlerce arama sonucunda rakiplerle özgün makale yardimiyla rekabet edebilirsiniz ama başarı oranı ne olacak? Seo faaliyetlerinizi nereye yogunlastiracaksiniz? Planli hareket etmebiz takdire şayan ancak plan icerisinde bütün gibi gorunen konu basliklari cok degisken aslinda, birden fazla projeyi bir araya tek basiniza getirmek ne kadar mantikli? Bilgi sitesi olsa belki, ancak tam olarak bilgi mantigiyla da islevsellik gostermeyecek bir platform gibi gorunuyor. Butunlugu saglayan bir care bulursaniz bu planla ciddi ilerleme kaydedersiniz gibi görünüyor. Bayanlarin internet kullanimincok random işler, meraktan bakar, corba tarifinden ruya tabirine atlayabilir; ancak erkekler biraz daha spesifik hareket eder; kitle hedefiniz ve proje odaginizi mutlaka belirlemelisiniz.
steel xFeyz FahriCanUsta

kişi bu mesajı beğendi.

Bilim Forum | Bilimgunlugu.com

mondschein mondschein WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 27.05.2013
  • Yaş/Cinsiyet 40 / E
  • Meslek sd
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad S** D**
  • Mesajlar 1206
  • Beğeniler 52 / 147
  • Ticaret 5, (%100)
Maliyetin cok cok fazla olacagini kanisindayim. Aylik bin makale yazfirabilseniz maasininizin yarisiyla. Bu da bu kadar genis kapsamli siteyi ayakta tutar mi. Arkadasin da dedigi gibi biraz daha eleyip sektorleri azaltsaniz daha faydali olabilir.
Dorebar

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
wmaraci

Olric Olric WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 10.01.2011
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek Reklam
  • Konum Samsun
  • Ad Soyad O** Ç**
  • Mesajlar 1178
  • Beğeniler 0 / 247
  • Ticaret 42, (%100)
Azmine saygı duydum, bi iş yapılacaksa böyle yapılmalı. Ama yine de olumlu bakmıyorum. Böyle bir iş için ekip ile yola başlanmalı.
brkrtp Dorebar

kişi bu mesajı beğendi.

HeroTurk HeroTurk Ne Mutlu Türküm Diyene!!! Kimlik Onayı
  • Üyelik 29.06.2013
  • Yaş/Cinsiyet 36 / E
  • Meslek Cnc programcısı
  • Konum Karabük
  • Ad Soyad Ö** Ç**
  • Mesajlar 3963
  • Beğeniler 315 / 705
  • Ticaret 47, (%100)
yazı güzel okuyanın iştahını kabartıyor fakat bu dedikleriniz için en az 3 kişi gerekiyor bence. Bu denli bir site için günlük en ama en az 10 yazı girilmesi gerekir(300 kelimeden yukarı) sağlam bir sosyal medya ağı ciddi seo harcaması ve reklam gerektirir. bence ilk bir yıl ayda 500 600tl ile olacak birşey değil gibime geliyor yinede başarılar
Dorebar

kişi bu mesajı beğendi.

Sebilisim Sebilisim WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 03.02.2015
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Php Coder
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad S** B**
  • Mesajlar 394
  • Beğeniler 4 / 85
  • Ticaret 3, (%100)
Böyle bir projenin bizler arasından çıktığına ve bu konuda yorumumun 6. sırada olması bile benim için bir onurdur. Her fırsatta bu yorumu editleyerek sizlere aklıma gelen fikirleri ileteceğim :)
brkrtp berkaycatak Dorebar

kişi bu mesajı beğendi.

BigSEO BigSEO Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 18.12.2012
  • Yaş/Cinsiyet 35 / E
  • Meslek Engineering
  • Konum Antalya
  • Ad Soyad A** B**
  • Mesajlar 1763
  • Beğeniler 52 / 621
  • Ticaret 54, (%94)
Hocam istikrar önemlidir bu konuyla istikrarı anlatmışsınız tam olarak. :)

Projenizde olmaktan mutluluk duyarım. :)
FahriCanUsta Dorebar

kişi bu mesajı beğendi.

berbaran berbaran WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 11.01.2015
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Webmaster
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad B** B**
  • Mesajlar 365
  • Beğeniler 118 / 124
  • Ticaret 6, (%100)
Hocam ne yalan söyleyim şu yazıyı okuduktan sonra helal olsun demek geldi. Herkesin düşündüğü ama kimsenin çaba sarfetmeden çaba sarfedenler için laf etmesini de az çok anlayabiliyorum. Basit bir öneri sunabilirim. Evet piyasada çok fazla forum sitesi var bunun yerine soru cevap kısmını kızlarsoruyor.com tarzı yaparsan böyle bir çalışma tavan yapar. Ekstra olarak da ekleyebilirsen birde Sanal TV tarzı sadece sokak röpartajları komik videoların olacağı gibi 24 saat yayınlanacak bir sanal TV'de hoş olur. Lakin video galeri değil yani kişi başına oturup izlemek zorunda kalacak gibi. Lakin baya araştırma yapmışsın. Sende görmüşsündür sadece emek değil para'da gerekiyor bu iş için. Sağlam bir hosting gerekiyor. Türkçe'si sana sağlam sponsor gerekiyor. Eğer bizim de yardımımız olursa özel mesaj yolu ile iletirsin. Elimden gelen desteği vermek isterim.

Şimdiden başarılar dilerim. Parayı bulunca ünlü olunca bizi unutma :) :)
Dorebar

kişi bu mesajı beğendi.

samdilli samdilli WM Aracı Telefon Onaysız
  • Üyelik 17.03.2015
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Reklam Ve Pazarlama
  • Konum Balıkesir
  • Ad Soyad S** U**
  • Mesajlar 1240
  • Beğeniler 439 / 366
  • Ticaret 36, (%100)
Hocam çok sistemli,mantıklı ve planlı olarak proje aşamasına girmişsiniz. Arkadaşların dediği doğru olabilir. Geniş kapsamlı girdin bu işte google gözünde hangi etikete sahip olacaksın ? Bu iş tutar mı tutar. Ama 2 yıl hiç para kazanamaz ve sürekli para harcamak durumundasınız. Nedense ben seonun gücüne pek inanmıyorum. Bana göre en güzel seo backlinkdir. Antalyadasınız sanırım. Bunun yerine size farklı proje önerebilirim. İlgilenirseniz pm atarsınız
Dorebar

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
Konuyu toplam 6 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 6 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al