Ekran kartının yapısını bu makalemizde parçalarına ayırarak tanımlayacağız.Keyifli Okumalar :)
1)Grafik İşlemcisi (GPU) :
Grafik işlemisi görüntü hesaplamalarını ve görüntü işlemlerini ekran kartında gerçekleştiren bir yongadır.Günümüz ekran kartlarındaki grafik işlemciler,işlemciye yük bindirmeden görüntü işlemlerini çok başarılı bir şekilde gerçekleştirmektedir.Grafik işlemcileri GPU (Graphics Processing Unit – Grafik işlemcisi Birimi) adıyla adlandırılmaktadır.
2)Görünüm Belleği (Video Ram) :
Görüntü ile ilgili hesaplamaların tutulduğu bellektir.Bilgisayar sistemindeki ana bellek gibi çalışır.Görüntü belleği bilgileri grafik işlemcisinden alır ve bunları saklar.Görüntü belleğinin büyüklüğü ekran kartının performansıyla doğru orantılıdır.Yüksek çözünürlükle kaliteli görüntü alabilmek için görüntü belleği kapasitesinin büyük olması gerekir.
3)Digital Analog Çevirici (RAMDAC):
Ekran kartının görüntü belleğindeki dijital(Sayısal) verileri monitörde görüntülenecek anolog sinyallere dönüştürerek ekran kartının monitör çıkışına gönderir.RAMDAC ekran kartı görüntü belleğini saniye belirli sayıda tarayıp verileri alıp analog sinyallere dönüştürüp monitöre aktarır.RAMDAC’in verileri dönüştürme ve aktarma hızı,ekran tazeleme hızını belirler.Bu hız Hz cinsinden ölçülür.Örneğin monitörün ekran tazeleme hızı 75 Hz olarak ayarlanmışsa görüntü saniyede 75 defa yenilenir.
LCD ekranlar dijital sinyalleri görüntülediklerinden,ekran kartının görüntü belleğindeki görüntülenecek veriler RAMDAC’e gitmeden direkt ekran kartının DVI (Digital Visual Interface) çıkışına aktarılır.
4)Video BIOS :
Video BIOS,ekran kartı içindeki tüm veri akışını düzenler ve ekran kartı bileşenleri arasındaki koordinasyonu sağlar.Bu işlemleri yapabilmesi için video bios içinde bir yazılım vardır.
KaynakEk Olarak: Değerli Yorumlarınızı Esirgediğiniz İçin Teşekkürler Arkadaşlar :)