Merhabalar arkadaşlar ben 30 lu yaşlara daha yeni yeni alışmaya çalışan 1 çocuk babasıyım.eşimle 5 sene önce tanıştığım andan itibaren bulgaristan hikayem başladı.
Eşimle sosyal ağ üzerinden tanıştık ve bir süre sonra görüşmeye karar verdik.ilk o geldi sonra ben gittim derken ayda 1 kere bulgaristana gitmeye basladim kısa süreli seyahatler şeklinde.emin olun o zamanlarda düşüncem " Bulgaristan harika bir yer , hem ucuz hemde kaliteli insanlar var" diyordum..ama malesef öyle değilmiş bunu yeni anladım. eşimin Türkiye adaptasyonu pek tutmadı ve psikolojisi bozulmaya başlayınca bulgaristana taşındık.
1 senedir burda yaşamaktayım ve emin olun aşşağıdaki yazımı şiddetle okumanızı tavsiye eder ve neden hep "Türkiye'den başkası yalan" denilmesini daha iyi çözümleyeceksiniz.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Türkiye ile Bulgaristan arası geçişlerde 3 sınır kapısı vardır.2 sınır kapısı bulgaristanın en soğuk bölgelerine doğru gider ( Plovdiv - Sofya ) , 1 sınır kapısıda Bulgaristanın Karadenize açılan kapısı gibidir yazlık tatil mekanlarından geçer ( Burgas ve Varna )
Başkent Sofya genellikle Kar turizmi olan bir yerdir.Bulgaristanın asıl zenginleri ( kodamanları ve mafyaları ) genellikle o bölgede takılırlar.
2.Başkent olarak sayılan şehir Varna'dır. Varna Karadeniz kıyısında bir sahil şehridir.yazın tatilciler için vazgeçilmez biryerdir.kışları çok soğuk yazlarıda çok sıcaktır.Denizi Karadeniz olduğu için çok fazla dalgalıdır.
Bulgaristanda yuvarlama bir tahminle 5,5 Milyon insan yaşamaktadır.bunların %35 i Türk , %55 civarı Bulgar ve geri kalanı ise makedon , yunan ve sırptır.
Bulgaristan nüfusunun yarısı yaşlı insanlardan oluşmaktadır.bu yüzden üretim yok denecek kadar azdır.
Bulgaristan AB birliği ülkesi olduğu için eğer vatandaşlığınız veya Schengen vizeniz yoksa Bulgaristan'a vize almak zorundasınız.
Türkiye'den uçuşlar mevcut. çoğunlukla Sofya şehrine. Sofya'dan Varna Şehrine 6 saat süren otobüs yolculuğu bulunmakta.Şehirler arası Tren bulunmakta ama çok eski tip sistem.
Sadece Metro Sofya'da işlemektedir.Başka şehirlerde yok.Bazı şehirlerde halen daha elektrikli otobüsleri görmenizde mümkündür.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sosyal Yaşam ve Türklere Bakış Açısı
Bulgaristanda Genellikle yaşlı nüfus olduğundan yaşam genç kesime kalmaktadır.Genç kesimin çoğu Disko ve barlara akın etmektedir. yaşlı kesim daha çok meyhanelere gitmektedir.
Ülkenin her şehrinde her sokakta kahve makinelerini görebilirsiniz.
Yıl içerisinde sayamadığım kadar çok tatil günleri vardır.buna ekstra olarakda isim günleri vardır. Örneğin şubatın 14 ü nikolay isim günüdür. o günde nikolay isimli kişilere çoğu işyerinde izin verilir doğum günü kutlar gibi eğlence yaparlar.
Eğlenceye düşkün bir millettir.Marketlerde alkoller sudan ucuz olunca , su gibi içiyor deyimini kullanmak daha mantıklı oluyor.
Türklere bakış açıları şehire göre ve düşünceye göre değişiyor.şu sıralar Türkiye'deki diziler sayesinde bizi daha çok tanımaya başladılar.çoğu dizilerimizi kendi kanallarında yayınlıyorlar (yayınlıyorlar ama bi seslendirmeyi beceremiyorlar. arkadan türkçe konuşmalar geliyor üstüne bulgarca seslendirme yapıyorlar. bu arkadaşlara biri seslendirme konusunu iyi aktarmamış sanırım)
Bazen birine denk gelirsiniz sizi yiyecekmiş gibi bakar o kadar tiksinir sizden , bazısına denk gelirsiniz Türkiye'yi sizden daha çok sever. ama şunuda unutmayın yüzünüze iyi davranır ama evde kendi ailesi arasında arkanızdan sövüp dururlar. 452 Yıl saltanatımız altında yaşamalarını halen daha kendilerine yedirememektedirler.
Bazı Profesörleri çıkıyor iyiki osmanlı saltanatı altında kalmışız yoksa ırkımız yok olucaktı ruslar tarafından diyor. bazısıda çıkıyor osmanlı bize zulmetti , bizi köleleştirdi diyor.
Yani siz siz olun suratınıza gülselerde hep tetikte olmak zorundasınız.
Sebepsiz yere bir anda dayak yiyip kendinizi hastahanede bulabilirsiniz.( Eşim Devlet hastahanesinde hemşire olduğu için her akşam türk öğrenciler dayak yiyip geliyor ve kendimde şahit oluyorum)
Bulgaristanda okuyorsanız veya okumayı düşünüyorsanız sakın ola yapmamanız gereken hareketleri aşşağıda bildiriyorum :
1-) diskoya veya barlara gidecekseniz zaten alkol ucuz olduğundan yanınıza yetecek kadar para alın fazlasını almayın.
2-) Tek başınıza gitmemeye çalışın genellikle topluluk halinde gidin.
3-) Yukarda bellirtiğim tür mekanlarda yanınıza fazla para aldığınız takdirde fazla parayı cepten çıkarmayın ! ( ya alkolünüze ispirto koyarlar yada gören biri gözüne kestirir sizi ve bi köşede saldırır üstünüze )
4-) önünüze gelen karı kıza sarkmayın ! ben bunu düşürürüm yok elde ederim afra tafrasına girmeyin kendinizi bi anda hastahanede bulabilirsiniz.
5-) kimseye sataşmayın , akollü birine helede hiç. gerekirse elini öpün , büyüksün diyin..el öpmekle dudak aşınmaz ama kaşınmakla kaş göz patlayabilir.
Ekonomi ve Mali Durum :
Bulgaristan Para birimi Leva'dır.Euro para birimine geçmediler ve geçemeyeceklerde.(iktisadi idari bilimler mezunu olduğum için az çok bilgi sahibiyim Euro'ya geçtikleri anda develüasyona uğrayacaklar ve AB ye olan borçları dahada artacak.)
Bulgaristan'da Emekli Maaşları ortalama 150 ile 200 Leva Arasındadır. ( Türk parası olarak karşılığı 340 TL'dir.)
İnsanlar emekli olunca rahatlayacağını değil hayatın zorluklarıyla daha çok karşı karşıya kalacağını düşünüyorlar çünkü emekli maaşları çok düşük.( Bazı şehirlerde Ev kiraları 250 Levadan başlamaktadır)
Ülkede çalışma gücünü daha çok emekliler oluşturmaktadır. Genellikle cafe , bar ve diskolar harici heryerde emekliler çalışıyor rast gelmeniz mümkündür.
Şirketlerde daha çok emeklileri tercih ediyorlar hem sigorta masrafı yok hemde daha az maaş veriyorlar.
Genç nüfus iş bulmakta zorlanıyor.Ben Tııp bitiripte Solaryum Merkezinde çalışanı bile gördüm.Ekonomi bitirip garson olan çok kişi var. Bu yüzdende halkın genç nüfusu hep ülke dışına kaçmaktadır.
Aylık 1000 Leva geliriniz varsa ( ki 1000 leva maaş alıyorsanız ya 2 yerde çalışıyorsunuz demektir , yada çalıştığınız şirket baya kalbur üstü bir şirkettir.) ayınızı çıkartabilirsiniz.
Bankalar deli gibi kredi vermekte ve faiz oranları çok yüksek.Bankalar arası birlik yok.bir bankadan kredi çekiyorsanız ertesi gün gidip başka bir bankadanda kredi çekme imkanınız mevcut.bu kadar saçma bir sisteme sahipler.
Bankalarda ev kredileri 30 senelik çekebiliyorsunuz.bir kredi çektiniz diyelim 6 ay sonra elinize bir toplu para geçti krediyi kapatmaya gittiğinizde %3 daha bindiriyorlar.
Kendi hesabinizdan para çekerken bile banka içinde bi miktar para kesiyorlar.Kartınızı bankamatige sokup hesap bakiyenizi sorguladınız 0,10 Leva para kesiliyor. Bankamatikle para çekiceksiniz Hop 1 Leva gitti.ne olursa olsun günlük bankamatiklerden maksimum çekebileceğiniz miktar 400 leva'dır. fazlasına ihtiyacınız varsa ertesi günü beklemek zorundasıınız.
Ortalama bir çalışan maaşı 400-500 leva arasıdır.daha fazla maaş alanlar Web işleri ile ilgili şirketlerde çalışanlar yada kaçakçılık yapanlar yahut çok büyük bir firmada çalışandır. bu saydıklarım dışında ortalama maaş 500 levayı geçmez.
Bir hemşire maaşı 650 Levadır. Türk lirası olarak karşılığı 910 TL civarıdır.
Ülke genelinde yaşlılar daha çok olduğundan üretim nerdeyse yok denecek kadar azdır.bu yüzdende AB birliği destekleriyle hayata tutunmaya çalışıyor devlet. tabi bu daha ne kadar mümkün olur orasını bilemem ama kendi düşüncem yaklaşık 5 sene içinde bulgaristan iflas etme ihtimali çok çok yüksektir.
Bulgaristanda Tatil Turizmi
Bulgaristan kısa süreli tatilleriniz için harika sayılacak kadar güzel bir yer. Plajları tertemiz, Otelleri çok ucuz , alkol çok ucuz , eğlence bol , kumarhane bol ( adım başı kumarhaneye denk gelebilirsiniz )
Tabi yukarda saydığım şeyler yaz tatili için sahil semtlerinde geçerlidir. Kar sezonunda Sofya tarafıda meşhurdur Bansko özellikle. ama tabiki oralar biraz daha pahalıdır.
Örnek vermek gerekirse : Sahilde bir balık restaurantına gittiniz. siparişiniz "ца ца" ( yani tsa tsa. bizdeki hamsinin biraz daha küçüğü ama lezzetli cips gibi gidiyor.) salata ve birer bira içtiniz diyelim. Porsiyonlar kocaman bizdekiler gibi minik değil ve ödeyeceğiniz maksimum tutar Türk lirası karşılığı 20 TL'dir.
üstteki resimde ödeyeceğiniz tutar 20 TL'dir ve tabakların boşalmış halidir diyebilirim :)
Şimdilik bu kadar arkadaşlar..aslında anlatacak daha çok şey varda okumassınız biliyorum. :)