Resim Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
Resim optimizasyonu sadece dosya boyutu düşürmeyle veya alt etiketi eklemeyle olmaz. Seo resim optimizasyonu aynı zamanda görsellerde kullanılan resimlere doğru link yapısı, doğru isim vermek, Tema kullanımı önemi ve Görsellerde Çıkmak birbirine bağlantılıdır.
İnternet web tarayıcıları tarafından yaygın olarak desteklenmekte olan dosya türlerini tercih etmelisiniz, Google Chrome, İnternet Explorer, Opera, Safari, Mozilla, Firefox v.b. gibi web tarayıcıları JPEG, GIF, PNG ve BMP resim biçimlerini destekler. Aynı zamanda kullanılan görsellerin dosya adı uzantısının dosya türü ile uyumlu olmasına da dikkat etmelisiniz.
Resim Optimizasyonu Nedir?
Resim optimizasyonu nedir? derseniz en basit açıklaması; görsellerin kalitesinin düşürülerek veya korunarak dosya boyutunun olabilecek en düşük seviyeye indirilmesidir. Yapılan işlemler sayesinde web sitesinin daha hızlı açılması amaçlanır.
Resim optimizasyonu işlemi yapan birçok site, program ve wordpress eklentisi bulunmaktadır.
Resim Optimize
Sitenizde kullanacağınız mareyalleri fotoğraf, resim optimize ederek; Yandex, Yahoo, Bing ve Google görsel arama sonuçlarında üst sıralarda olurum diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.
Birçok yapılan işlemi tek bir konuya bağlamanız yanlış olur. Sadece boyutları değiştirerek, dosya boyutunu küçülterek, özgün resim ekleyerek arama motorlarında görsellerde üst sırada çıkmak yeterli değildir. Bielof.com web sitemde bazı konulara canım istediği zaman değineceğim.
GIF, PNG, BMP ve JPEG resim biçimlerinin birbirine göre avantaj ve dazavantajları vardır.
Resim Sıkıştırma Nasıl Yapılır?
Resim sıkıştırma nasıl yapılır? Tabiiki programlarla.
Bu programlar amatörce kullanılan programlarla yapılamaz. Örneğin “Paint programı” resim sıkıştırması farklıdır, başka programların resimleri sıkıştırması farklıdır.
Bana göre en iyi resim sıkıştırma programı bugüne kadar devamlı kullandığım Photoshop programıdır. Hem görsel fotoğraf ve resimlerinizi en iyi şekilde sıkıştırdığı gibi sizlere birçok kayıt seçeneği sunmaktadır. (Bakınız... Resim 1)
Öne Çıkan Görsel Temanın Ölçüleri
BiELOF.com sitesinde Sahifa Tema kullanılmıştır. WordPress Sahifa teması öne çıkan görsel boyutu 660×330 piksel ölçülerindedir. Web sitenizde kullandığınız wordpress temanızın kaynak kodlarında görebileceğiniz ölçülerinden 1 piksel büyük yapmanız sizin zararınızadır. İlgili konuda Google tarafından yayınlanan bilgileri okumak için tıklayınız. Öne Çıkan Görsel Temanın Ölçüleri
Resim sıkıştırma Photoshop
Resim sıkıştırma Photoshop konusunda en iyisidir. Devamlı kullandığım Photoshop programı ile 155×50 piksel genişliğinde görselimizi Düşük, Orta, Yüksek ve Çok Yüksek olarak 4 farklı şekilde JPEG formatında kaydettiğimizde dosya boyutlarının nasıl arttığını görebiliyorsunuz. (Bakınız... Resim 2)
Resim sıkıştırma Photoshop
2,46 KB web için kaydet “Düşük”
3,10 KB web için kaydet “Orta”
4,59 KB web için kaydet “Yüksek”
6,39 KB web için kaydet “Çok Yüksek”
Aklınızda bulunsun:
Jpg dosya boyutu küçültme ile resim optimizasyonu işlemi bitmiş sayılmaz. İlgili sayfanızı PageSpeed Insights – Google Developers sitesinde analiz yaptıktan sonra; analiz sonuçlarına göre sayfanın en altında (Bu sayfa için, optimize edilmiş “resim, JavaScript ve CSS kaynaklarını” indir.) linkine tıklayıp bilgisayarınıza indirin. Ftp bilgilerinizle sunucuya bağlanın. Optimize edilmiş dosyaları ftp manuel olarak yüklemelisiniz.
Alttaki 620×300 piksel genişliğinde ki görsel 25,7 KB dosya boyutundaydı. PageSpeed Insights sayfasından optimize edilmiş görsel dosya boyutu 24,9 KB inmiştir. (Bakınız... Resim 3)
Bu sayede optimize edilmiş görselleriniz site hızınızın yükseldiğini fark edeceksiniz.
Bu sayfa için, optimize edilmiş resim, JavaScript ve CSS kaynaklarını indirdikten sonra;
23,3 KB Öne çıkan görsel 22,5 KB
28,8 KB Sayfada ki ilk resim 28,1 KB
25,7 KB Sayfada ki ikinci resim 24,9 KB
WordPress Resim Optimizasyonu Eklentisi
Öncelikle şunu belirteyim hiç bir şekilde wordpress resim optimizasyonu eklentisi kullanmadım. Tavsiyede etmiyorum.
Tavsiye etmeme nedenimde Photoshop programı ile kaydettiğiniz görsellerin boyutuna indiremez. Kullanılan eklentilerin bir dezavantajıda resmin link yapısını uzatmasıdır.
Sayfa linki: kadinmi.com/isinizi-kolaylastiracak-12-bilgi.html
Öne Çıkan Resim Linki: i0.wp.com/kadinmi.com/wp-content/uploads/2016/01/isinizi-kolailastiracak-12-bilgi.jpg?resize=640%2C330
Jetpack ile optimize edildiği için “i0.wp com/kadinmi com” resim yolu olarak uzamaktadır. Analiz sonuçlarına göre bu tarz linkleri dışarıdan çağrılan dosya olarak görmekte ve web sitenin sorgu sayısını yükselmektedir.
Aynı zamanda görsellerinizi başka sunucuya yüklediğiniz zamanda link yapınız değişmektedir.
Site linki: bilgi.top/2016/02/agiz-kokusu-nasil-gider.html
Öne Çıkan Görsel adresi: 1.bp.blogspot.com/-IK7kL8qHDZo/Vri8npKjLxI/AAAAAAAAAJo/18cI_SrO-UQ/s320/agiz-kokusu.jpg
Resimleri blogger tabanına yüklenmesi neticesinde resim yolu “1 bp blogspot com” olarak görülmektedir.
Google Görsellerde Çıkmak Neden Önemli?
Google görsellerde çıkmak neden önemli derseniz şunu bilmelisiniz ki internet kullanıcıları aradıklarını sadece web arama olarak değil aynı zamanda arama motorları görsel sonuçları ilede yapmaktadır.
Cep telefonu, Klima, Buzdolabı, Beyaz eşyalar yanında Elbise, Ayakkabı hatta Saç tasarımı modelleri arayan birisi görsellerde arama yapmaktadır. Bizimde bu arama sonuçlarında hem üst sırada olmak hemde bu arama yapan kullanıcıların sitemizi ziyaret ederek doğal hit kazanmamız sitemizin yükselmesini sağlayacağından dolayı görsellerde çıkmak bizim için önemli olmalı. Sayfalarımızı ve görsellerimizi buna göre düzenlemeye çalışmalıyız.
Google görsellerde çıkmak istemiyorum diyenlerde olabilir. Bunun için kullanmış olduğunuz All in Seo veya Yoast SEO ayarlarından görselleriniz için “no index” yapmanız yeterlidir.
Google görsellerde en üstlerde nasıl çıkılır?
Görselleri sıkıştırarak mı?
Sadece özgün resim ekleyerek mi?
Resmin dosya boyutunu küçülterek mi?
Görsellerinizi Kayıpsız Sıkıştırarak Sitenizi Hızlandırarak mı?
Google görsellerde en üstlerde nasıl çıkılır? sadece yukarıda yazılanlarla olmaz.
Resim alt etiketi, Resim ismi, Resim ölçüleri, Resim boyutları, Özgün resim, H tag altında resim kullanma v.b. gibi bunlar hep basit gibi görünmekte ve birçok kişinin önemsemediği küçük işler. Fakat bunları düzgün yaptıkça görsellerde çıkmak çok kolay oluyor. Çok önemsenmeyen aslında çok önemli olan bu küçük işlemleride inşallah bir gün yayınlarım.
Bu konuda soru ve isteklerinizi yorum yaparak belirtebilirsiniz.