TekilCPM
Üyeliği Durdurulmuş
Banlı Kullanıcı
-
-
Yaş/Cinsiyet
37 / E
-
Meslek
Öğrenci
-
-
Ad Soyad
C** Y**
-
-
-
Ticaret
2, (%100)
Arkadaşlar yüksek tablolar ile işlem yapmadığım için test etmiş biri değilim bu sebeple tecrübeli veya bilgili arkadaşlara sormak istediğim bir kaç soru var.
1) 20Satırlık bir metni tek satır ve tek sutun içerisinde tutmak mı daha hızlı sorgulamayı sağlar ? Yoksa tek sutun 20 satırlık veriler halin demi ? Bunu bir mesajlaşma kutusu gibi düşünebilirsiniz.
2) 15Sutunluk bir tabloyu listelerken sadece 3 sutunu çekip bu şekilde listelemek ile Sadece 3sutun olan bir tablonun hepsini listelemek arasında hız farkı var mıdır ?
Aslında temel olarak veri tabanı sorgularını hızlandıracak yöntemlerden bahsederseniz benim için ek bilgi olur. Aklımdaki sorular konuyu yazmaya başlayınca gitti :)
Şimdiden yardım sever WmAraci üyelerine teşekkürler...
ontedi
www.ontedi.com
Kullanıcı
-
-
Yaş/Cinsiyet
44 / E
-
Meslek
Yazılım Uzmanı, Matematikçi
-
-
Ad Soyad
S** T**
-
-
-
Ticaret
2, (%100)
Hocam, 1.000.000 kayıtlı haber sisteminde performans odaklı bir şey yapmamıştım lakin sıkıntı yaşamamıştım.
Verilerin büyüdükçe sıkıntı yaşayabilirsin.
index konusu senin yarımcın olacaktır.
Mesela, arama yaptığın tabloda where kullandığın yerleri indexleterek hız konusunda ilerleme sağlamış olursun.
www.ontedi.com
www.cizgi.site
XnCN
Yazılımcı
Kullanıcı
-
-
Yaş/Cinsiyet
27 / E
-
Meslek
Yazılım
-
-
Ad Soyad
A** H**
-
-
-
Ticaret
1, (%100)
Öncelikle bildiğim kadarıyla diyerek söze başlim yanlısım olabilir.
1-tek satır tek sütün çünkü birden fazla sütün birden fazla sorgu gerektiricektir buda veritabanı'nı gereksiz şişirip performansı düşürür.
2- anlamadım :D
genel olarak hızlandırmak için
veri tekrarından kaçın örneğin üyelere ayit verilerde illeri tutugunu var sayalım 81 il var her üye sütununa illerin adlarını text olarak yazdırırsan veritabanında ileride büyük bir yer kaplıyıcaktır , bu yüzden illeri farklı bir tabloya index rakamları olucak sekilde kaydedip üyeler tablosundaki il kısımına iller tablosundaki ilin id'si yazılır bu veritabanındaki şişmeyi engelleyip hızlandırır , ili çekme konusunda ise inner_join komutuna bakarsın.
doğru veri tipleri kullan mesela bazıları tc kimlik yerine string bir değer veriyor string değerler sayısal değerlere göre veritabanında daha geç işleniyor (yani biri 2 ms ise string 4 ms gibi).
kısaca ne kadar az sorgu , ne kadar az veri tekrarı o kadar çok performans
1 kişi bu mesajı beğendi.