Google'ın kısa süre içerisinde devreye aldığı Rank Brain algoritması Türkiye ayağında da çoktan kendisini göstermeye başladı. Biz de Rank Brain algoritması hakkındaki tüm detayları ve çalışma prensiplerini ele aldık.
Malumunuz Google artık algoritmalarını iki ayda bir güncellemeye başladı. Son zamanlarda duyurulan yeni algoritması RankBrain ise kullanıcılar tarafından çok yabancılandı. Bu yazımızda ise Rank Brain algoritmasına ait tüm detayları ve çalışma prensiplerini detaylandırdık.
NEDİR BU RANK BRAIN ALGORİTMASI ?
Google'ın geçtiğimiz aylarda devreye aldığı RankBrain algoritması bir önceki versiyon olan HummingBird (Sinek Kuşu) algoritmasının yeni bir versiyonu olarak nitelendirilmektedir. Google bu algoritma ile birlikte yapay bir zeka oluşturarak makine öğrenimini kavrayabilecek, arama sorgularını geliştirecek ve insan gibi değerlendirebilecek geliştirilmiş bir algoritmadır.
Google RankBrain algoritması makine öğrenim sistemi üzerine kurulduğu için, internet üzerinde yapılan aramaları yapay zeka kullanarak destekleyen ve insan davranışlarını ölçerek taklit etmeye çalışan, sorulan soruları kaydederek mantıklı ve doğru cevaplar vermesini sağlayan bir algoritma türüdür. Google ilk kez bir yapay zeka geliştirerek bu algoritmada devreye almıştır.
YAPAY ZEKA NE İŞE YARAR ?
Yapay Zeka, bilim ve teknoloji dünyasının yıllardır üzerinde çalıştığı ve çeşitli denemeler yaparak başarmak istediği en büyük kavramlardan birisidir. Makine ve robotlara yerleştirilmesi planlanan yapay zekalar ile birlikte insancıl davranışlar sergileyerek ilerleyen yıllarda bu teknolojiler ile birlikte profesyonel çalışmaların yapılması planlanmaktadır.
Yapay zekanın bir çok örneği çevremizde yer aldığı gibi, bu konuda verebileceğimiz en güzel örnek Google algoritmaları olacaktır. Ancak Apple'ın geliştirmiş olduğu Siri de Yapay Zeka projelerine verilebilecek güzel bir örnektir.
Bir makinenin gerçekten (yapay da olsa) doğru tartıp, doğru ölçüp ve insancıl davranışlar sergileyerek geliştirilmesi bundan 10 yıl sonra daha profesyonel bir hal alacaktır. Eğer ki o günleri görecek olursak, hayatımızın bir çok alanında yapay zekaya sahip robotlar ve makineler ile dolup taşabilir.
YAPAY ZEKA VE MAKİNE ÖĞRENİMİ AYNI MIDIR ?
Hiçbir makine veya robot geliştirilmeden kendi kendine bir yapay zekaya sahip olamaz. Bu geliştirmeleri gerçekleştirerek onları akıllı hale getirenler yine insanlardır. Yapay zeka ve makine öğrenimi kavramları aslında aynı şeylerdir ve birbirinden beslenen kavramlardır. Makine öğrenimleri genelde istatistik, olasılık kuramı ve veri madenciliği gibi alanlarda kullanılır. Yapay Zeka kavramlarının beslenmesini sağlayan en büyük etkendir.
Bir makinenin doğru bir konsepti anlamasını sağlamak için kullanılan yüzlerce algoritma bir araya gelerek oluşturduğu birime "öğrenme" denilir. Makineler öğrendikçe giderek verdikleri tepkiler gelişir ve yapay zeka ortaya çıkar. Her makine ve robotun belirli düzeylere ulaştıktan sonra yapay zeka olarak adlandırılması mümkündür. Buna örnek olarak bir bilgisayarın satranç turnuvasında Dünya Şampiyonu olmasını yapay zeka sağlarken, strancın teknik ve taktiklerini anlamasını sağlayan makine öğrenimi olarak nitelendirilir.
GOOGLE ARTIK ARAMA İNSANINA DÖNÜŞECEK
Google'ın geliştirmiş olduğu yeni algoritması RankBrain'i ise de yukarıdaki örneklere eşdeğer olarak tutabiliriz. Nasıl ki Google bundan 10 yıl önce güncellemelerini, algoritmalarını ve açıklarını kapatmak için didinirken ve eskiden her şeyin daha kolay olduğunu düşünürsek, şimdi gelmiş olduğu nokta ile geçmiş arasında bir uçurum oluşmuş durumda.
Pagerank güncellemesini örnek alacak olursak eskiden 6 ayda ve 1 yılda gelen bu güncelleme şimdi tamamen kaldırılarak arka plandan yürütülmektedir. Yapay zeka burada devreye girerek artık web sitelerini ve arama sonuçlarını çok daha doğru kavrıyor ve insanların arama sonuçlarına daha doğru bilgileri veren web sitelerini çıkartıyor.
Bu algoritmayı geniş kavramı ile toplayacak olursak; Google RankBrain algoritması artık insanların ne aradığını ve ne öğrenmek istediğini çok daha iyi kavrayarak yanıt vermeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda hali hazırda kullanılan binlerce algoritma ile birlikte RankBrain "yapay zeka" olarak nitelendirilir. RankBrain gelecekte "Arama Motoru" kavramını artık "Arama İnsanı" olarak değiştireceği düşünülüyor.
GOOGLE MÜHENDİSİ ALGORİTMAYI DEĞERLENDİRDİ
Google'da Kıdemli Araştırma Görevlisi olarak çalışan Greg Corrado Google'ın RankBrain algoritmasını şu şekilde açıklıyor:
* Google RankBrain algoritması diğer Panda, Penguin ve Hummingbird algoritmalarından sonra en önemli sıralama faktörü olacak.
* Mühendisler tarafından 1,5 senelik çalışmaların sonucunda ortaya çıkan bu algoritma bir anda değil, zaman içerisinde devreye girerek kullanıcıların karşısına çıkacak.
* Google tarafından geliştirilen yapay zekayı kullanarak kişilerin hareketlerini anlamak için matematiksel bir dil kullanarak algoritmalar hesaplanacak. Bu matematiksel dili Google'da çalışan sadece 15 mühendis biliyor.
* Eğer kullanıcılar arama motorunda arama yaparken saçma veya tam olarak anlayamadığı bir kelime ile karşılaşırsa, benzer anlama gelen tüm terimleri arka planda tahmin ederek kullanıcıya en doğru sonucu vermeye çalışacak.
* RankBrain algoritması ayrıca daha önceden hiç karşılaşılmamış bir arama sorgusunu da anlamaya çalışacak.
* Google RankBrain algoritması o kadar değerlenecek ki, bu algoritmayı ortadan kaldırmak Wikipedia'yı ortadan kaldırmak ile eş değer tutulacak.
* RankBrain algoritması o kadar efektif çalışacak ki, Google Mühendisleri bile nasıl çalıştığına hayret ile bakacak.
* Algoritma hakkında şuana kadar 4056 test yapıldı ve her gün yapılmaya devam ediyor. Öyle ki makine öğrenimi şuanda Google'ın en büyük ve en önemli odak noktası olacak. Yani zaman içerisinde Google bu konuda geliştirmeler yapmak için çok fazla çaba harcamak zorunda kalacak.
* Google RankBrain kendi kendine öğrenen ve kendi kendine gelişen ilk algoritma olacak. Bu algoritmayı çözebilmek kullanıcılar tarafından çok zor olacağı gibi, yapay zeka olarak çalışan bir beyin gibi kullanıcıları tanıyacak.
KAYNAK