İlk tanıtım videosu yayınlandıktan beri merakla beklediğim Deadpool filmi geçtiğimiz haftalarda yayına girdi. Aylarca beklememe değmiş, süper ötesi bir film diyebilirim! İlk çıktığı zamanlarda izlememe rağmen bu yazıyı biraz geç yazıyorum fakat kendimi affettirmek adına bu yazıyı hakkını vererek yazacağım. Bu arada bu yazıda
spoiler vermeyeceğim rahatlıkta okuyabilirsiniz.
Bu yazıyı yazarken bile bir heyecan var içimde. Deadpool’u nasıl anlatabilirim ki size? En iyisi biraz filmin konusundan bahsederek başlayalım yazıya.
Filmin Konusu
Kısaca Deadpool’un konusundan bahsetmem gerekirse, başrolde eskiden asker olan Wade Wilson karakterini canlandıran Ryan Reynolds oynuyor. Wade Wilson filmde paralı askerlik yapıyor fakat bunu da bir nevi insanlara yardım ederek yapıyor. Wade Wilson çenesini kapatamayan, sürekli insanlara laf sokan bir nevi hazır cevap dediğimiz insanların birer komedi versiyonu gibi diyebilirim.
Wade, kendisi gibi kötü duruma düşmüş Vanessa rolündeki Morena Baccarin ile tanışıyor ve birbirlerine aşık oluyorlar. Çok romantik bir hikaye gibi geldi değil mi? Aslında değil! Bir süre sonra Wade kanser olduğunu farkediyor ve tedavisinin olmadığını öğrenince durumlar baya kötüye gidiyor derken barda bir adamla tanışıyor. Barda tanıştığı takım elbiseli şık adam, kendisine bir tedavi teklifinde bulunuyor ve bunun yanında özel yetenekler kazanacağını söylüyor. Wade bunu kabul ediyor ve hepimizin bildiği Deadpool’a dönüşme süreci başlıyor..
Deadpool İncelemesi
Gelelim film hakkında konuşmaya.. Deadpool filmini çizgi romancılar ve süper kahraman sevdalılarıyla beraber ben de uzun süredir merakla bekliyordum. Acaba nasıl olacak, çizgi romanlardaki gibi başarılı bir şekilde canlandırabilecekler mi? Bu soruya büyük bir rahatlıkla evet başardılar diyebilirim.
Çoğu insan Deadpool için “Süper Kahraman” dese de aslında ortada bir süper kahraman yok. Tam aksine ortada bir
Anti-Kahraman var. Daha filmin başlangıç sahnesinde bile “kahraman olmak büyük sorumsuzluk getirir” diyerek bütün film boyunca yaptıklarıyla ve söyledikleriyle
“kahraman falan değilim ben” cevabını yüzümüze yapıştırıyor Deadpool.
Ryan Reynolds 2011 yılında
Green Lantern (Yeşil Fener) adında bir süper kahraman filmi çekmişti ve istediği başarıyı yakalayamamıştı. Bu yüzden Deadpool filminde oynamak için büyük bir çaba göstermiş ve gösterdiği oyunculukla bu rolün daha iyi bir şekilde oynanamayacağını ispatlamıştır diyebilirim.
Öncelikle bahsetmem gereken çok önemli bir nokta var. Deadpool filminde yapımcılar
4. duvarı yıkıyorlar. Peki bu 4. duvar olayı ne derseniz basit bir şekilde şöyle açıklayabilirim. Film esnasında oyuncuların konuyu bırakıp kameraya dönüp seyirciyle konuşması olarak düşünebiliriz. Film esnasında Deadpool zaman zaman sizle konuşuyor. Selam veriyor, bir şeyler açıklıyor ve bolca espri yapıyor. Deadpool filmini izlerken bu sahnelerde çok eğlendiğimi söyleyebilirim.
Bu arada Deadpool karakterini sinemada daha önce kısa bir sahnede görmüştük.
X-Men Origins Wolverine filminde Deadpool ile Wolverine karakterlerinin dövüşünü seyretmiştik. Tabi bu sahne fazla uzun değildi ayrıca o filmde Deadpool karakteri tam olarak yansıtılmamıştı. Deadpool’un ağzını dikmişlerdi fazla konuştuğu için, bu sebeple espride duyamıyorduk. Fakat yinede o zamanlar bizi baya heyecanlandırmıştı bu sahne. Birde Wolverine ile Deadpool’un yakın arkadaş olduğunu bildiğimden kavga etmeleri ilginç bir sahne ortaya çıkarmıştı. Zaten yeni Deadpool filminde de Wolverine göndermesi yapıyorlar komik bir şekilde :)
Filmdeki Göndermeler
Hazır gönderme demişken bu konuyada değinmek istiyorum. Bir film içerisinde daha önce bu kadar fazla gönderme görmemiştim ben. Yani filmi izlerken o kadar çok göndermeyle karşılaşıyorsunuz ki Marvel’dan tutun DC Comics’e kadar, X-Men’den Star Wars’a kadar, günümüz dünyasında çoğu şeye gönderme yapmayı başarmakla kalmayıp, bütün bunları da komik bir şekilde yapıp bütün seyircileri güldürmeyi de başarmışlar.
Bir de bütün bunlarla yetinmeyip, Deadpool karakteri kendi filmini çeken stüdyoya bile laf sokuyor film esnasında. Spoiler vermeyeceğim dedim fakat bir tek örnek vermek için bu cümleyi yazmak istiyorum. X-Men evine gittiklerinde sadece 2 kahraman çıkınca karşılarına “sadece siz mi yaşıyorsunuz kocaman evde, diğerleri nerede stüdyo bu kadar mı cimri, parası sadece size mi yetti” tarzında bir laf sokma sahnesi ben de dahil bütün sinema salonunu kahkahaya boğdu diyebilirim. :)
Filmdeki Yardımcı Süper Kahramanlar
Hazır X-Men evindeki 2 süper kahramandan bahsetmişken onlar hakkında da bilgi vereyim. X-Men takımında daha öncede büyük ihtimal gördüğünüz aşırı güçlü, uzun boylu, cüsseli ve bir o kadar nazik olan
Colossus (Stefan Kapicic) ile umursamaz fakat güçlü, ilginç bir karakter olan
Negasonic Teenage Warhead (Brianna Hildebrand) süper kahramanlarını görüyoruz Deadpool filminde. Çok az sahnede gözükseler de filmin sonunda Deadpool ile ortak bir dövüş sahneleri var. Ayrıca ilerleyen yıllarda bu üçlünün devam filminde yine başarılı bir performans sergileyeceğini düşünüyorum. Hatta bu ekibe başka X-Men üyelerini de eklerler diye umuyorum.
Yazarbaz Yorumu
Deadpool filmi ülkemizde şaşırtıcı bir şekilde
+15 olarak yayına girdi fakat bu yaş sınırı bence
+18 olmalıydı. Bu film pazar günleri çocuğunuzu yanınıza alarak gidip izleyebileceğiniz bir aile filmi değil, “
Ant Man” veya “
Iron Man” gibi bir süper kahraman filmi hiç değil. Bu film bolca küfür ve yetişkin içerikli sahneler içermektedir diye de bir uyarıda bulunayım..
Belkide bahsetmeyi unuttuğum, şuan aklıma gelmeyen bir sürü şey vardır Deadpool hakkında fakat yazıyı fazla uzatmak istemediğim için ve kalan şeyleri de sizin filmi izleyerek öğrenmenizi istediğim için burada bitireceğim. Son olarak bir şey söylemek istiyorum. Eğer ki hala Deadpool’u izlemediyseniz, kendinizden utanabilirsiniz. :) Arkadaşlar çok şey kaçırıyorsunuz lütfen izleyin, hatta mümkünse paraya kıyıp sinemada izleyin diyorum, inanın buna değer. Deadpool yazımı da burada bitiriyorum, bir başka yazıda görüşmek üzere..
Kaynak: Komik bir Anti-Kahraman: Deadpool Film İncelemesi - Yazarbaz