Herkese merhaba sevgili WmAraci üyeleri. Bu konumuzda XenForo olan forumumuzu nasıl daha da hızlı bir hale getireceğimizi açıklayacağım. Takdir edersiniz ki, XenForo kullanıcısı ve bir forum sahibi olarak, XenForo'nun normal şartlarda çok hızlı çalıştığını hepimiz biliyoruz. Lâkin gün geçtikçe büyüyen ve veri oranı artan forumlarımız, bir zaman sonra yavaşlayabilir. Neticede hep aynı kalacak değil. Misal 50 bin mesaj barındıran forum 1 milyon mesaja çıkınca aynı kalacak değil elbette. İşte bu tüketilen kaynakları minimize etmek için belli başlı yollar var. Şimdi hep birlikte bu yollara göz atalım ve uygulayalım.

1- Önce bu makalemde paylaştığım işlemleri yapıyoruz.

2- Daha sonra admin panele giriyoruz ve Seçenekler bölümünden Performans Ayarları'na giriyoruz. Daha sonra sırasıyla şu adımları uyguluyoruz:


  • Üye Önbelleklerindeki Haber Beslemeleri - EVET (seçili olacak)

  • Update denormalized user names on user name change yani kullanıcı adı değişikliğinden sonraki SQL sorgularını duraklat - HAYIR (seçili olmayacak)

  • Enable Delayed Insert SQL Queries yani Gecikmeli olan SQL sorgularını etkinleştirin - HAYIR (seçili olmayacak)

  • Minify CSS yani CSS sıkıştırma - EVET (seçili olacak)

  • Fetch public templates as files yani şablonları dosya olarak FTP'ye taşı - EVET (seçili olacak)

  • Cache BB Code output yani BB kodlarını önbelleğe al - EVET (seçili olacak)

  • jQuery Kaynağı - Google Ajax API CDN (yani Google seçili olacak)



3- Şimdi yine admin panelde seçenekler kısmında bulunan Haber Beslemeleri ayarını açıyoruz ve talep başına bir araya getirilecek besleme haber öğe sayısı miktarını 10 veya 8 yapıyoruz. 8 yapmanızı öneririm.

4- Bu adımda ise, yine admin paneldeki seçenekler bölümünde bulunan Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ayarına girip aşağıdaki adımı uyguluyoruz:


  • Misafirlere İmzaları Görüntüleme - HAYIR (seçili olmayacak)



Evet işlemlerimiz bu kadar. Şimdi, XenForo forumumuz daha da hızlandırmış ve tüketilen kaynakları daha da minimize etmiş olduk.

Ayrıca, ilginizi çekebilir fakat bu eklenti Php 5.3 ve üstü versiyon gerektirir;
https://xenforo.com/community/resources/defer-js.2972/

Bu bağlamda, haddinden çok fazla büyük (5, 10, 20, 30 milyon mesajlı) forumlar için başka alternatifler de var. Mesela Arama fonksiyonu için XenForo Enhanced Search eklentisi var. İlgili kategori;
https://xenforo.com/community/forums/enhanced-search-support.56/

Şablon, CSS vb. verileri önbellekleme yapmak için şöyle bir eklenti var;
https://xenforo.com/community/resources/bd-cache.2763/

LiteSpeed Cache kullananlar için şöyle bir eklenti var;
https://xenforo.com/community/resources/xenforo-litespeed-cache.2704/

Hepsi de oldukça güzel ve kullanışlıdır. Çok büyük forumunuz varsa ideâl olacaktır. Sorun yaşıyorsanız veya bu konuda merak ettikleriniz varsa, yine bu konu altında yazabilirsiniz. XenForo performansı arttırmak gördüğümüz üzere çok basit ve çok fazla vaktimizi almayan bir işlemdir. Konu bana aittir, alıntı yapacakların kaynak göstermeleri rica olunur.

Ayrıca bakınız:
https://wmaraci.com/forum/xenforo/php-7-xenforo-337114.html
https://wmaraci.com/forum/xenforo/xenforoda-cache-nasil-aktif-edilir-yapilir-337137.html