Günlük hayatta bilgisayarla internetle çok haşır neşir olan arkadaşlar bu yazımız tamda size göre. İnternet ortamında yani sanal alem de güvenlik önemli bir unsur oldu.
Şimdi arkadaşlar sanal alemde yani internette basit şeyler yaparak kendinizi nasıl koruya bilirsiniz. Çok basit görüne bilir fakat asıl temel unsurlar bunlar.
1 – Güçlü Bir Şifreniz Olsun
Dijital dünyada en önemli korunma yöntemi sizinde bildiğiniz gibi şifre dir.
Bir yere kayıt olurken şifrenizi asla (12345) tarzı arka arkaya gelen kendi kafanızda kodlamayla yapmayın.
Şifrelerinizin güvenli ve zor olması için Şifrelerinizde büyük/küçük harf, sayı ve özel karakterler kullanmaya özen göstermelisiniz.
2 – Bilmediğiniz Dosyaları İndirmeyin
İnternetten birşey indirecekseniz indirmeden önce yorumları kesinlikle okumanızı tavsiye ediyorum. Yorumları okumalı ona göre indirmelisiniz.
Bilmediğiniz bir dosyayı hatta ve hatta adını hiç duymadığınız bir indirme sitesinden de indirmenizi pek tavsiye etmiyorum.
3 – Kişisel Bilgilerinizi Paylaşmayın
İnternette kişisel bilgilerinizi paylaşmamaya özen gösterin (telefon numarası,Tc kimlik no,vs.)
Arkadaşlar eğer bu bilgilerinizi paylaşmak zorunda kaldınız o zaman “HTTPS” protokolü kullanan siteler üzerinden paylaşmanız da yarar var. Peki bu site “HTTPS” protokolüne uygunmu nasıl anlıyacağız ? aşağıdaki resimde gösterdim.
4 – Her Programı İndirmeyin
İnternette her gördüğünüz programı indirmemeye özen göstermelisiniz arkadaşlar. Sadece işinize yarıyacak programı indirmelisiniz yani bu konuda çok önemli bilgisayarınıza Trojen gire bilir.
DİPNOT : Güvenilir olmayan websitelerinde dolaşmıyor, kaynağı belli olmayan dosya indirmeleri yapmıyorsanız bilgisayarınızda Anti-Virus programı kurmanıza gerek yoktur.
KAYNAK