merhabalar arkadaşlar,
youtubeda içerik üretmeyle ilgili merak ettiğim bir kaç şey var. bilgi sahibi olan arkadaşlardan sorularıma cevap alabilirim diye düşündüm.
aklıma takılan konu telif hakları. bildiğim kadarıyla kullanılan arkaplan müzikleri, resimler, video alıntıları gibi her şey telif hakkı taşıyor.
örnek vererek açıklamak gerekirse barış özcan'ın şu videosuna bakalım: https://www.youtube.com/watch?v=sXm5UoYzLZU
bu videoda pek çok filmden alıntı yapılmış, arkaplan müzikleri kullanılmış halde. video açıklamasına baktığımız zaman müzikler şeklinde bir bölüm var.
kullanılan müziklerin sahibini, lisansını ve adresini belirtmiş barış özcan. zaten bu müziklerin lisansları da kullanıma izin verilmiş halde.
ama merak ettiğim kısım filmlerin alıntıları ve resimler. videoda birçok filmden kesilmiş sahneler yer alıyor. bu sahnelerin bir telif hakkı durumu yok mu? nasıl yayınlanabiliyor.
2. bir örnek olarak ruhi çenet'in şu videosuna bakalım: https://www.youtube.com/watch?v=C_fAq_pSpnA
burada pek çok animasyon, resim, görsel, arkaplan kullanılmış. ve açıklama kısmında yine sadece müzik hakkında bilgi ve link verilmiş. peki ya kesilen animasyonlar, görüntüler? bunların hepsi telif hakkı içermiyor mu? ya da içermiyorsa bu şekilde telif sorunu çıkarmayacak görsel, işitsel materyallere nasıl ulaşabiliriz? birkaç ücretsiz resim sunan site var ama örneğin ruhi çenet'in kanalında her konuda alakalı içerikler var. örneğin bir katil videosunda katilin mahkeme duruşmasının video alıntısı vardı. bu alıntı telif içermiyor mu?
youtube üzerinde çok profesyonel olmasa da bir şeyler yapıp az ya da çok biraz para kazanmak istiyorum açıkçası. ama yukarıda bahsettiğim gibi bu telif hakkı sorunu hakkında bilgi almak istedim. kesinlikle özgün videolar, özgün içerikler üreteceğim. yazıyı kendim hazırlayıp kendim seslendireceğim vs. ama bir olayı anlatırken o olayla ya da yer/kişiyle alakalı görselleri nasıl telif sorunu olmadan bulabileceğimi çözemedim.
bilgisi olan arkadaşlar, açıklama yapabilirseniz yardımcı olmuş ve yönlendirmiş olursunuz. şimdiden teşekkür ederim
ekleme olarak: bu videolar ve telif konusuna girince youtube partnerlerini gördüm. (buzzmyvideos gibi). bu partlerner hakkında da bilgiye ihtiyacım var. sanırım bunların da faydası bahsettiğim telif olayında işe yarıyor ama araştırdığım halde tam olarak ne olduklarını çözemedim.
çok uzun bir yazı oldu ama gerçekten yardıma ihtiyacım var. tekrar teşekkür ediyorum şimdiden cevaplarınız için. :)