Öncelikle merhaba sayın hocalarım. Nokia sever birisi olduğum için Nokia ile alakalı bir şeyler karalamak istedim. Yazının altında ki İsmimi silmeden kullanırsanız sevinirim diğer türlü hakkım helal değildir.
Eğer illaki silmeniz şart ise burada ki hesaplarımdan birine imkanınız doğrultusunda bir kaç bişe atarsanız sevinirim
Kökleri 1865 yılına uzanan 151 yıllık bir Finlandiya küresel çınarının adıdır Nokia. İnsanları birbirine bağlamasıyla Tarih sahnesine damgasını vuran marka, o kendine has özgün melodisiyle kulaklarımıza mıhlanmıştır adeta.
1991 yılına gelindiğinde, dönemin Finlandiya Başbakanı Harri Holkeri, iletişim tarihine geçen dünyanın ilk uluslararası GSM telefon görüşmesini yapacaktı. Holkeri’ye bu imkânı sunan, ülkenin medar-ı iftiharı olacak Nokia’dan başkası olamazdı
Nokia, Sürekli inovasyon prensibi ile ilklere imza atarak dünya markası olacağını gösteriyordu. Yani görünen köy uzakta değildi. Nasıl ki Cola dediğim zaman aklınıza kırmızı şişe geliyorsa, telefon denildiği zaman aklımıza Nokia geliyordu. Durum o kadar tek düze olmuştu ki 2007 yılına gelindiğinde dünya da telefon kullan insanlarının %64,9 u tercihini Nokia dan dan yana kullanmıştı
2005 yılında Nokia, Symbian’ın artık ömrünü tamamladığını gördü. Apple, İOS ile Google da Android sistemiyle giderek güçleniyordu. Nokia yönetimi yeni bir yazılım geliştirmek çırpındı ve ortaya çıkan Meamo yazılım arzu edilen özellikleri taşımıyordu Bir inavosyon devi olan şirket artık iniyorson yapıyordu. Zeki öğrencinin tembellik etmesi gibiydi.
Ona ilk darbeyi belki de Apple CEO’su Steve Jobs oldu. 2007 yılında Apple in pazardaki yeri sadece %1,8 iken iPhone ile artık cep telefonu piyasasında devrim yapacaklarının müjdesini veriyordu. Jobs haklıydı. İnsanlar Haziran 2007’de ABD’de piyasaya sürülen iPhone’u almak için saatlerce kuyrukta beklemişti. iPhone bir telefondan çok öteydi. Google, Android’le akıllı telefon piyasasına girerken, eskinin devleri Nokia, Motorola ve Ericsson o günlerde yakında yaşayacakları çöküşün farkında bile değillerdi. Nokia ve Microsoft, Apple’ın ürünü iPhone’u ciddiye almıyordu. Nokia, cep telefonunda dünya piyasasını elinde bulundurmanın, Microsoft ise iş dünyasını Windows Mobile ile hegemonyası altına almanın rahatlığını yaşıyordu
Apple, gece-gündüz demeden Ocak 2007’de tanıtacakları iPhone için, Google da 5 Kasım 2007’de tanıtacağı Android için çalışırken; Nokia’da ise smbyan ekibi ile meamo yazılım ekipleri arasında tam bir ‘iç savaş’ yaşanıyordu.
Ve yıllar sonra 2011 yılına gelindiğinde koca 4 yılını boşa harcamış bir Nokia vardı karşımızda. Onu bünyesine katarak İşletim sistemi yazılımı hâkimiyetini kaybetmek istemeyen Microsoft 7,2 milyar dolara satın alarak bizleri sevindirmiş klasik Nokia kullanıcısı olarak yeni sahibimizi benimsemiş aileye yeni katılacak Microsoft ve Nokia kırması telefonları beklerken 4 yıl daha geçmişti. Yıl oldu 2015 hala Nokia mı diyenlere artık sadece kasası sağlam diyebiliyorduk.
Microsoft umduğunu bulamayınca sığınacak liman aradı. Cep telefonu birimini 350 milyon dolar karşılığında iPhone üreticisi Foxconn a sattı. Ve bu gün itibari ile içeride neredeyse eski Nokia çalışanı kalmadı. Periyodik olarak işten çıkartmalar ile şu an sadece içeride 1850 eski Nokia çalışanı bulunuyor ve yakın zamanda onlarında temizleneceğini duyurdular.
O zaman şimdi Nokia’dan umudu kesme zamanı
İSHAK ORHAN
İshk.orhan@hotmail.com