Merhaba.
Bugün sabahtan itibaren başımdan geçenleri anlatmak istiyorum sizlere.
Sıcaklığın 40 dereceye yaklaşması sebebiyle üstüme hantallık çökmüş ve hiçbir şeye konsantre olamaz hale gelmiştim. Boş durmayayım bari birkaç makale yazayım dedim ve windows ile ilgili yazacağım konuyu araştırmaya koyuldum. Makalede kullanımını anlatacağım programı resmi sitesinden indirdim, açtım ve bir güzel kullandım ama gel gelelim içime bir kurt düştü :) Dedim ben şu programı virustotal.com 'da bir taratayım. Maalesef tarama sonucu sistemime miniminnacık bir trojen bulaşmıştı... Benim küheylan gibi Comodo Internet Security + Antivirüs bir halta yaramamıştı.
Yaklaşık 50 antivirüs arasından trojeni tespit eden antivirüsün adın Ikarus idi. Bu adı ilk kez duymuştum ve başladım hemen araştırmaya. Tahmin edebileceğiniz gibi pek fazla Türkçe kaynak yoktu. Neyse indirdim Ikarus'u, 20 dk güncelleme yapmasını bekledikten sonra "Scan" tuşuna bastım ve maalesef lisans istedi. Bende umudu trojen silme yazılımlarında aramaya başladım. Trojen remover, trojen killer, spyware doctor (bu programın başıma açtığı belayı aşağıda detaylı yazdım) gibi ünlü programlar hiçbir şey bulamadı. Loaris isminde bir trojen temizleme aracı ise bulduğu halde temizlemedi ve dedi ki: (Hatırladığım kadarıyla yazıyorum) Bu sürüm yalnızca tespit amaçlıdır, temizleme yapmak için lütfen lisans satın alınız. Tabii benim tepem sıcağın da etkisiyle iyice attı, sistemdeki tüm antivirüs yazılımları sildim. Bilgisayarı yeniden başlattım ve gıcır gıcır windows 10 sistemimde donmalar, takılmalar başlamıştı. Öyle illet bir hale gelmişti ki görev çubuğundaki ikonlar açılır açılmaz aynı anda yüklenmek yerine açıldıktan sonra tek tek yüklenerek gelmeye başlamıştı.
Tüm bunlar olurken Combofix yapımcılarına içimden lanet okuyordum. Öyle etkili bir yazılımın neden windows 10 sürümü olmaz diye... Combofix yetkililerinden okuyan biri varsa lütfen Windows 10 sürümünü çıkarın, bizi bu dandik yazılımların elinden kurtarın.
Biraz çıkıp hava aldıktan sonra aklıma Ikarus'un deneme sürümü olabileceği geldi. Araştırdım ve gerçekten vardı :) Sitesinden bilgilerinizi girdikten sonra size bir lisans dosyası veriyor ve antivirüse girip dosyayı seçtikten sonra 1 aylık deneme sürümünü hiçbir özellikten mahrum kalmadan kullanabiliyorsunuz.
Sonuç olarak yaklaşık 15 dk tam sistem taraması yaptı Ikarus ve programla birlikte gelen trojen dahil iki trojen daha bularak komple temizlik yaptı. Sistemi yeniden başlattım ve artık tıpkı eskisi gibi akıcı bir arayüzüm vardı :) Buradan Ikarus'un yapımcılarına çok teşekkür ediyorum.
Spyware Doctor ve Başıma Açtıkları
Bu programı yukarıda bahsettiğim gibi trojen tespiti için kurdum. Programın kendi boyutu oldukça düşük olmasına rağmen güncelleme yapması tam yarım saat sürdü! Tamam internet yavaş ama ne indiriyorsun kardeşim? 3 mbps internet, yine az değil.
Güncelleme yaptı bu, ardından başladım tarama yaptırmaya. Ya arkadaş tara tara tara bitmiyor, yarım saat oldu ve bir şey de tespit edemedi. İlerleme barını takip ediyorum yarım saatten fazla olmuş ama %10 dolmuş. Ne kadar sürecek bu tarama? 5 saat mi? Taramayı durdurdum ve sistemden kaldırdım... Bilgisayarı yeniden başlattım ve bir de baktım karşıma Spyware Doctor kurulum ekranı geliyor :) Programla ilgili ne bulduysam sildim, farklı işlemlerden sonra 3-4 reset attığım halde yine o ekran geldi ve ben iyice çığrımdan çıktım. Gittim youtube'dan bu programı silme işlemlerini izledim. Gördüm ki program başkalarının da başına bela olmuş ve kaldırmak o kadar basit değilmiş. Tuttu mu bırakmıyor yani :) İşlemlerde görünmediğinden yerini de tespit edemiyorum. Anlatılanlardan sonra öğrendim ki Program Files > Common Files > Av isminde bir klasörün içine atmış kendini orda hababam çalışıyor. Bir de kayıt defterinden girdilerini de silip attıktan sonra Spyware Doctor'a ait bir şey kalmadı. Bu illet yazılımdan böylece kurtuldum.
Bugün ne öğrendim?
Gördüm ki piyasada dolaşan etkili temizlik programlarının çoğu trişko. O Comodo'yu da bir daha kuranın aklına seveyim :)
Güvenlik konusunda kendime çok güvenirdim. Gerçekten ben ne yaptığımı bilen biriyim sanırdım ama yok işte bir şekilde sisteme sızabiliyor bu kötü yazılımlar. Bir de diskin içinde çok önemli dosyalarım vardı. Eğer bilgisayarı açamayacak kadar kötü bir duruma gelseydim gerçekten kötü olurdu benim için. Bulut depolamanın önemini kavramış oldum.
Resmi bir siteden de olsa bundan sonra kuşkulu programları indirmeyeceğim. Bu başıma bela olan programın sitesinde de antivirüs tarama sonuçları paylaşılmıştı ve hepsi temiz görünüyordu. Güvendim indirdim ve başıma bunlar geldi.
Ikarus Antivirüs'ü 1 ay boyunca test edeceğim. Eğer gerçekten başarılı olursa lisans satın alacağım.
Hepinize güvenli günler, iyi forumlar :)