Metin adlı üyeden alıntı
Burada önemli olan şu,
Sitene giren kişilerin sayısı homojen şekilde, eşit olarak bir dağılım göstermiyor. Örneğimi daha detaylı inceleyince anlayacaksın.
Mesela, ürün incelemesi yaptığın bir web siten var. Bu web sitenin aşağı yukarı istatistikleri Google gözünde bellidir. Mesela siten yükseliş gösterdiğinde diğer makalelerde etkilenir ve yavaş yavaş tırmanmaya başlarsın. Bu işe yeni başlarken de hep böyledir.
Ama sıkıntı şu, senin bir milyarder olduğunu varsayıyorum. (Google Adsense kullanan bir milyarder. :))
Facebook'un ana sayfasına reklam verdin diyelim. Sonuç ne olacak, birden hitler patlayacak. Ama dengeli dağılım olduğu sürece (ana sayfadan diğer sayfalara giden ziyaretçi oranı, sitede gezinme süresi, bağlılık vs.) hiçbir sıkıntı çıkmayacaktır.
Bende sahadan ve benzeri aramalardan 2 aydır inanılmaz ziyaretçi alıyorum. Sıralama, çok güncel site olduğu için değişiklik gösteriyor, o kadar iddialı olmasamda iyi trafik kazandım. Ama siteme giren ziyaretçileri diğer sayfalara götürecek etmenlerim vardı ve bu hit artışı bana olumsuz yansımadı. (Adsense kullanmıyorum ama kullandığım zamanki tecrübelerimle bu sabittir.)
Yani olay şu, sen makale yazdın. On numara bir şey ve bir kaç işlemle Google'da birinci sıradasın. Hitin âlâsını kaldırdın, server yetmedi o biçim. Reklamı yapılan kurum Google, ama haksızlık olduğunu düşünende Google. Çünkü;
Sitene girenler (örnek üzerinden gidiyorum) ürün incelemesi için değil senin o birden patlama yapan makalen için geldiler. Yani odaklı reklamlara karşı, sadece arama sonucuyla gelenler ilgilendi. Yani armut reklamına televizyon kumandasına ihtiyaç duyanda geldi, klavye temizleyicisi arayanda. Hal böyle olunca, bu ani tıklamayı devam ettirmek zorundasın. Bir gün patlayıp diğer gün durulma sitelere olumlu gelmez. Yani o içeriği girmeden önce türev içerikler gireceksin. Mesela spor sitelerini tanıttığın bir kategori olsa, orada 20 makale varsa sitene buradan bağıl ziyaretçi geldiği için bu olumsuz karşılanmayacak, olağan bir durumu söylercesine Google makalenden gelen tıkları sağlıklı olarak sayıp, ödemeyi gönderecektir.
Google çok para kazananları banlamaz, illegal yönden kazananları banlar. Ona kalsa Google her türlü reklamlarına tıklatıyor, neden size bir şey desin ki? Ama olay o kadar basit değil.
Bu tür olaylarda sitene giren ziyaretçi artışı, genel hitap ettiğin konunun çok ufak şekliyle bile dışında olsa, olay bitmiştir. Yani sitende daha önceden hiç başka siteden bahsetmemişsen ve ürün incelemesi yaparken bunu yazıp Google'dan hit almışsan bu anlık bir sevinç olur.
Bu gibi zamanlarda kalıcı trafik sağlayamadığınız için, Facebook / Twitter / E-mail Listesi gibi araçları ön plana çıkararak kullanıcıları size bağlamayı deneyin.
Son olarak bu tür hitlerden reklamlar gayet güzel tık alır. Ama peynir arayan adama sen vişne verirsen, adam o ürünü incelemeden kaçar gider. (Bağlılık oranları senin sitenden reklam sitesine giden kullanıcıların geçirdikleri süreyi de kapsar. Yani biraz düşündüğünde gerçekten de reklamveren için iyi bir politika olmadığını anlayabiliyorsun.)
dediklerinde haklı olduğunu varsayalım içerde kalan parayı ödeyip kapatsın o zaman