Ekran kartı alırken en ince ayrıntısına kadar nelere dikkat etmeniz gerektiğini bu yazımızda bulabilirsiniz.

PC’nizin en önemli parçalarından biri hiç şüphesiz ekran kartıdır. Eğer oyunlara bağımlı ya da grafik işiyle uğraşan biriyseniz, ekran kartı sizin için en önemli bileşendir. Öyle ki, işlemci, RAM, sabit disk veya diğer bileşenlerden daha çok önem vereceğiniz tek şey ekran kartıdır. Ekran kartını en doğru şekilde almanız için nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda birçok noktaya değineceğiz.

Kullanım Alanı

Evet mesela grafik ile uğraşan birisi gidip de piyasada bulunan giriş seviyesi bir ekran kartını alırsa bu çok yanlış bir seçim olacaktır. Oyun oynamayı seviyorsanız ve profesyonel işler ile uğraşacaksanız, yapacağınız seçim en doğru seçim olmak zorundadır. O yüzden bu yazımızı okuyup, tüm detayları iyice bir gözden geçirmeniz sizin yararınıza olacaktır.

Bellek Miktarı ve Bellek Veri Yolu Genişliği

En çok dikkat edilmesi gereken konulardan biride budur. Diyelim 4 GB ekran kartı aldın hemde 250 TL 😮 , ee noldu yani? Amcaların bize bu tür ekran kartlarını önermesi mümkündür. Ancak ekran kartında sadece Bellek Miktarı‘nın önemi olmadığını söylemek kesinlikle doğrudur. Tabii ki Bellek Miktarı ekran kartında önemli bir nokta, fakat günümüz ekran kartlarında fiyat olarak kıyaslayacaksak 2 GB 200 TL, 2 GB 800 TL olan ekran kartları bulunmaktadır ( Bize geçirmişler demeyin). Bu fiyat farkı tabii ki örnekteki iki ekran kartının kesinlikle aynı seviyede olmadığını belirtiyor.

Sıra geldi bellek veri yolu genişliğine. Kısaca Bit diye isimlendirilen bu özellik, her aktarmada kaç bitlik verinin geçii yaptığını gösterir. Ancak yine söylemem gerekirki buda önemli olan noktalardan sadece bir tanesi. Mesela diyelim ki elimizde 256 bit bellek veri yolu bulunan bir GTX 980 var ( sadece diyelim ama ). Diğerinde ise Radeon R9 270 var, buda 256 bit veri yolu bulunan bir ekran kart. Bu iki ekran kartının arasında 1300 TL gibi yüksek bir fiyat farkı var. İşte tam bu noktada kartların GPU özellikleri devreye giriyor. Mimari, bellek hızı ve çekirdek hızı ekran kartının en önemli noktalarındandır. Yani anlayacağınız üzere her bir özelliğin birbirine uyumlu, seviye seviye yüksek olması ekran kartının gücünü ortaya koyar.



Bellek ve Çekirdek Hızı

Evet arkadaşlar ekran kartı alırken dikkat edilmesi gereken noktalardan biride bellek ve çekirdek hızıdır. Şirketler bellek ve çekirdek hızlarını yazabildikleri en küçük yazı fontuyla bir kuytu köşeye sıkıştırıyorlar. Sonuç olarak aldığınız 2 GB 256 bit kartınızla Watch Dogs‘u ultra ayarlarda 1080p çözünürlükte bile çalıştıramayınca moral alt üst oluyor. Bu çok önemli bir noktadır. Ekran kartı almadan önce kesinlikle kartın bellek ve çekirdek hızlarının bilgisine ulaşın. Bu noktalar kartımızın performansını tamamiyle etkileyen saat hızlarıdır. Bu hızları manuel ya da birçok firmanın ekran kartının yanında verdikleri overclock (Hız aşırtma) ile yükseltmeniz mümkündür. Gerçi doğrusunu isterseniz tüm firmalar neredeyse bütün fabrika çıkışlı kartları fiyatı arttırabilmek için overclock yaparak piyasaya sürüyor.

Örnek olarak tekrar GTX 980 ve Raden R9 270 ekran kartlarımızı elimize alalım. GTX 980 modelinde 2048 Shader‘a, 4 GB bellek, 1216 MHz çekirdek hızı, 7010 MHz bellek hızı bulunuyor. Raden R9 270 modelinde ise 1280 Shader‘a, 2 GB bellek, 950 MHz çekirdek hızı, 5600 MHz bellek hızı bulunuyor. Örnekte görüldüğü gibi bu iki ekran kartının teknik olarak arasında dev bir fark var haliyle bu fark performansa aşırı derecede yansıyacaktır.

Sizlere bir ipucu daha vereceğim. Eğer ekran kartının seviyesini bir yönden daha öğrenmek isterseniz, soldan 2. rakamına bakabilirsiniz. Örneğin: R9 290X ekran kartının soldan 2. rakamı 9, bu üst seviye bir kart olduğunu belirtir. GTX 760 soldan 2. rakamı 6, buda orta sınıf bir ekran kartı olduğu anlamına gelir. HD 4000 soldan 2. rakamı 0, bu ekran kartı ise giriş seviyesidir.

Fiyat/Performans

Bütçe önemlidir. Bu durumda alınacak ekran kartının bütçeyi zorlamasını kimse istemez. (GTX 980’i sormayın o kalbimizde yaşıyor.) Bu durumda piyasadaki fiyat/performans ürünlerini takip etmelisiniz. İhtiyacınızı görecek ve bütçenizi zorlamayacak veya fazla zorlamayacak ürünler almanız en doğrusudur. Dikkat edin, piyasada verilen fiyatı hiç hak etmeyen bir donanıma sahip ürünlere yüksek paralar ödemeyin.


www.todaystechno.com