Az önce bir konuya yazmak için birkaç kelam edeyim dedim ama ben daha yazımı hazırlarken konu silinmiş. Bu yüzden bir başlık açmak istedim, forumda otomobil ilanı bile gördüğümden moderatörlerin yazım için anlayış göstereceklerini umuyorum.
Daha önce silinen konuda limitsiz hostingden bahsediliyordu. Bilirsiniz hani şu sıkça duyduğumuz limitsiz alan, trafik zamazingosu. Neden zamazingo dediğimi yazımı okuyunca zaten anlayacaksınız.
Bu yazım hosting alırken 2 kere düşünün diyedir. Sözüm işini ehliyle yapan firmalara değil tabiki fakat köklü ve işinde hassas firmaları da olumsuz etkileyen genelde müşterilerdir. Neden müşterilerdir diyorum, çünkü sunucunun performansını müşteriler etkiler. Amatör web site sahiplerinin tercih ettiği firmalar, sürekli saldırı riskine açık xxx, forum vs.. gibi sitelerin barındığı sunuculardan performans beklemeyin.
Genelde tek web sitesi olanların bile daha fazla performans için reseller tercih ettiklerini görüyorum, size tavsiyem bir değil birkaç web siteniz bile varsa mümkün olduğunca reseller yerine her biri için ayrı ayrı hosting almaya bakın, hemen hemen hiç bir hosting firması reseller paketleriyle shared hosting paketlerini aynı sunucuda tutmaz. Kimse bana kalkıp reseller paketlerde de sıklıkla her cpanel için ayrı limitlendirme yapılıyor demesin, limitlendirme maksimum kullanım için getirilir. Bir sunucuda 750 tane cpanel kullanıcısı olduktan sonra bana %30 cpu verse ne olur vermese ne olur. Malum servis sağlayıcı da 16megabite kadar diye ADSL satıyor ama ben hiç görmedim o rakamı.
Hiç bir hosting firması belirtmez ama asıl önemli olan unsurlardan biri de sunucu donanımıdır. SSD çıkalı bir SSD disk sevdasıdır gidip duruyor, kimse de demiyor ki ağa bu SSD disklerdeki IOPS değeri nedir? Shared hosting de web siteniz için size ayrı bir disk ayrıldığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz, bırakın shared hostingi vps ve vds lerde bile kimse size ayrı bir disk vermez. Aynı diski kullanan 750 web sitesi olunca işte bu IOPS değeri önem kazanır.
Donanım derken, kaçınız hosting firmalarının web sitelerinde kullandıkları donanımdan bahsettiklerini gördü? Hadi SSD diskten bahsediyorlar, ama bunlar tamamen reklam kokan hareketler unutmayın. Sizi asıl ilgilendiren, işlemci, raid yapısı vs.. Bana sata diskle alan verip i7 işlemciden %50 cpu vereceğine, raid 10 sas disk ve xeonE5 işlemciden %25 versin gözüm kapalı girerim.
Gelelim hosting firmalarının kullanıcı sözleşmelerine. Genelde sınırsız hosting veriyoruz ama sitenize video, mp3 yükleyemezsiniz, bu limitsiz kullanım sadece web sitenizin içeriği ile sınırlıdır gibi ifadeler yer alır. Hadi bunu anladık diyelim, peki inode limiti ne olacak? İnode sizin sunucuda barınan dosyalarınızı ifade eder. Her bir resim, mysql satırı, her bir email bir inodedir. Genelde 100k, 200k gibi limitler olur. Yalnız unutmayın ki 200k inode limitiniz bile olsa, sunucu yedeği alınırken inode sayısı sorun olduğundan 50k dan fazla dosya sayısı olan web sitelerinin 50k dan sonrası yedeklenmez ibaresini sıklıkla görebilirsiniz.
Bir de MySql bağlantı limiti denen bir şey var. Sınırsız alan ve trafikle hosting hizmeti aldığınıza sevinirken birden hizmetiniz askıya alınırsa şaşırmayın. Yukarıda tüm saydıklarım paketinizde fazlasıyla yer alabilir ama MySql bağlantı limitiniz 15 ile sınırlıysa, aynı anda 15 den fazla ziyaretçi MySql sorgusu yürütemez. MySql sorgusu da nedir derseniz; web siteniz MySql veritabanı kullanıyorsa ki wordpress kullanır, ziyaretçi web sitenize bağlandığında mevcut sayfa içeriğiniz MySql üzerinden çekilir ve web sitenizde gösterilir, bu süre web sitenizin yüklenme süresidir. Yüklendikten sonra sorgu da durur. Anlık ziyaretçiniz fazlaysa bu limite dikkat etmenizi öneririm ama cache kullanarak, içeriğinizi optimize ederek de bu sorguyu hafifletebilirsiniz.
Bu arada unutmadan web sitenizin yedeğini düzenli olarak alın, hosting firmaları günlük veya haftalık olarak sunucunun yedeğini alırlar ama bu sadece donanımsal arızalara karşı alınmış bir tedbirdir ve tüm sunucunun yedeğidir.
Bir de uptime oranı dedikleri olay var. Genelde %99.9 gibi ifadeler görürsünüz. Bu sunucunun belirtilen zaman boyunca %99.9 açık kalacağı anlamına gelir ama gerçekte de öyle mi? Tavsiyem hyperspin gibi sitelere üye olun ve web sitenizi monitör edin. En azından sitenizin erişim dışı olduğu zamanları gözlemleyebilirsiniz.
Neyse daha fazla kafa şişirmeyeyim, sürçü lisan ettikse affola, sağlıcakla kalın.