Google, 2011 yılından bu yana her altı ayda bir, Dünya çapındaki hükümetlerden kendilerine gelen kullanıcı bilgisi taleplerinin sayısını Şeffaflık Raporu adı altında yayınlıyor. Bugün yapılan açıklamayla birlikte 2016'nın ilk altı ayına dair bilgiler ortaya çıktı.
Google Şeffaflık Raporu için şöyle bir açıklamada bulunuyor: "Diğer teknoloji ve iletişim şirketleri gibi, Google da düzenli olarak tüm dünyadaki hükümetlerden ve mahkemelerden kendilerine kullanıcı verilerini sağlamamız yönünde çeşitli talepler alır. Bu raporda, altı aylık dönemlerde her bir hükümetten aldığımız taleplerin sayısını belirli kısıtlamalarla veriyoruz. Hizmetlerimizin kullanımı her yıl arttıkça kullanıcı verilerine ilişkin taleplerin sayısı da artmaktadır." Google'ın da belirttiği gibi yayın tarihinden bu yana yapılan isteklerin sayısı sürekli artış göstermiş durumda.
Ayrıca raporun ülkeler kısmındaki ayrıntılar da şöyle açıklanmış: "Kolluk kuvvetlerinin Google ve YouTube'da edindiğimiz bilgileri almak üzere gönderdiği taleplerin sayısını, tümüyle veya kısmen karşıladığımız taleplerin yüzdesini ve taleplerde belirtilen kullanıcıların veya hesapların sayısını yansıtır. Her talebi, hem amaç hem de yasalara uyumluluk açısından uygun olduğunu doğrulamak üzere inceler, bazı durumlarda bilgi vermeyi reddedebilir veya talebin kapsamını daraltmaya çalışabiliriz."
Rapora göre Türkiye, Ocak - Haziran 2016 arasında 390 istekle Google'a en çok istekte bulunan 14. ülke olmuş. Bu taleplere 595 farklı kişinin profilleri konu olurken, Google bu isteklerin sadece yüzde 1'lik kısmına cevap vermiş. Bu da tahminen sadece 4 isteğin cevapladığı ve kolluk kuvvetlerimizce istenen bilgilerin verildiği anlamına geliyor. Temmuz-Aralık 2015 tarihleri arasında 333 farklı başvuru yapan Türkiye, bunların hiçbirine olumlu cevap alamamıştı. Keza Ocak-Haziran 2015 arasında yapılan 425 başvurunun da hiçbiri gerekli bilgilerle dönmemişti.
Tüm dünyadan ve ülkemizden çıkan talepleri BURADAN inceleyin.