Tek şarj ile 70 kilometre gidebilen yerli elektrikli otobüs geçtiğimiz günlerde İstanbul’da tanıtıldı. Avenue EV adı verilen yerli elektrikli otobüs 8 dakikada şarj olabiliyor.
Projenin yapımında ve tamamlanmasında TEMSA ve Aselsan birlikte çalışmışlar. Türkiye’de üretilen ve ilk yerli elektrik otobüs olan Avenue EV’nin tanıtımına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ’de katılım gösterdi.
Aselsan Genel Müdürü Faik Eken cumhuriyet tarihi boyunca yapılmayanı yaptıklarını ifade ederek, yeni projelere de odaklandıklarını belirtti.
Proje sayesinde teknolojide dışa bağımlılıktan kurtulamaya bir adım daha yaklaşıldı. Şu ana kadar ASELSAN’da görev yapan Türk mühendisleri 150’den fazla projeye imza attılar. Ve bu projeler sayesinde ülke savunmasına büyük katkıda bulundular.
Bilindiği üzere ASELSAN’ın faaliyet konusu, savunma sanayidir. Ancak ülkenin ihtiyaçlarına yönelik olarak özel kuruluşlarla da işbirliği yaparak, yeni projeler geliştiriliyor.
Proje ile ilgili olarak 2015 yılında çalışılmaya başlanmış. TEMSA ve ASELSAN ortaklığı ile başlayan projeye, TÜBİTAK TEYDEB destek sağlamış. Ortaya şehir içi toplu taşım ihtiyacını karşılayan, üstelik çevreye zarar vermeyen teknolojik bir ürün çıkmış.
Projenin tasarlanmasına bazı alt yükleniciler de ASELSAN bünyesinde katkılarda bulunmuşlar. Elektrik motoru, motor sürücü birimi, araç kontrol birimi, sürücü gösterge paneli, güç kontrol birimleri ve araç batarya yönetim sisteminin tasarımında, alt yüklenicilerden destek alınmış.
Yerli elektrikli otobüs ‘ün can alıcı noktalarından bir tanesi de bataryaları. Bataryaları hızlı dolacak şekilde tasarlanmış ve 8 dakika gibi kısa bir sürede, tam şarj kapasitesine ulaşabiliyor. Bataryaların dolum yapabilmesi için her otobüs durağına, şarj cihazları yerleştirilmiş.
Yerli elektrikli otobüs Avenue EV son derece sessiz çalışması ve çevreyi kirletmemesi ile dikkatleri çekiyor.
Sabancı Holding bünyesinde bulunan TEMSA Ar-ge laboratuvarları, Türkiye’nin en gelişmiş laboratuvarlarından ve bugüne kadar birçok teknolojik yeniliğe imza atmış durumda. Ayrıca TEMSA firması tarafından üretilen birçok araç, 66 farklı ülkeye ihraç ediliyor.
Türkiye için Global Ölçekte Rekabet İmkânı
TEMSA global ölçekte rekabet sloganı ile günümüzde Endonezya’dan Amerika’ya kadar birçok ülkeye teknoloji ihraç ediyor. Firma bu vizyon ile her yıl ortalama olarak 400 milyon dolar yatırımla Türkiye’de başı çekiyor.
TEMSA günümüzde ayrıca yurtdışına en çok ihracat yapan firmalar arasında yer alıyor. Şu anda %50’lerde olan ihracat kapasitesini yakın bir zamanda %80’lere kadar çıkarmak, firmanın hedefleri arasında yer alıyor.
Yerli Elektrikli Otobüs için Teknoloji İşbirliği Devam Edecek
Yerli elektrikli otobüs ile olan işbirliği devam edecek gibi görünüyor. TEMSA genel müdürü Dinçer Çelik yaptığı açıklamada “ASELSAN ile olan teknolojik işbirliğimiz, yalnızca yerli elektrikli otobüs ile sınırlı kalmayacak. Yakın bir zamanda ilk elektrikli yerli otomobili üretme planlarımızı da hayata geçireceğiz” söylemlerine yer verdi.
Yerli Elektrikli Otobüs 8 Dakikada Tam Olarak Şarj Olabiliyor
Avenue EV, 8 dakika gibi kısa bir sürede kendisini tam olarak şarj edebiliyor. Ayrıca otobüs fosil yakıtlar ile çalışmıyor ve bu sayede, çevreye hiçbir zararı yok. Araçta kullanılan klima sistemi de elektrik ile çalışıyor ve yaz kış ayrımı gözetmeksizin, hem şoför kabininde hem de yolcuların bulunduğu alanda, ideal ısı aralıkları elde edilebiliyor. Araç içinde ayrıca internet bağlantısı da var.
Otobüsün iç hacmi 35 kişi oturan, 52 kişi ayakta olacak şekilde tasarlanmış. Elektrikli çekiş sistemi sayesinde araç uzun süre bakım gerektirmeden sorunsuz bir şekilde çalışabiliyor. 8 dakikalık tek seferde yapılan şarj ile maksimum 70 kilometre yol yapabiliyor.
Haber Kaynağı