Zorunlu BES Nedir?
İsminden de anlaşılacağı üzere çalışanların isteğine bırakılmaksızın Bireysel Emeklilik Sistemine prim yatırmayı mecbur bırakan 26 Kasım 2016 tarihinde Resmi Gazetede Yayınlanan ve 1 Ocak 2017 tarihi itibari ile yürürlüğe giren düzenlemeye Zorunlu BES (Otomatik Katılım) denir. Yasaya göre 45 yaş altındaki T.C vatandaşı tüm çalışanlar, iş verenler aracılığı ile Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemine dahil edilecek. Bizlerde tüm merak edilen soruları ve otomatik katılım hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için özet olacak şekilde araştırdık.
Zorunlu BES kimleri Kapsıyor?
Kısaca açıklamak gerekirse, 45 yaş altında T.C vatandaşı olup ister kamuda isterse de özel sektörde olsun tüm çalışanları kapsamaktadır.
Zorunlu BES’e Katılım Nasıl Olacak?
Öncelikle işveren, Müsteşarlığın uygun gördüğü bir emeklilik şirketi ile anlaşması gerekiyor. Sonrasında emeklilk şirketi, 31 Mayıs 2016 tarihli 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun hükümlerine uygun olması zorunlu olan bir emeklilik sözleşmesi hazırlayıp çalışanı plana dahil edecek ve işveren de bunu çalışana tebliğ edecek.
Maaşlardan Ne Kadar Kesinti Yapılacak?
Prime esas olan kazancın % 3’ü, çalışanın maaşında her ay otomatik kesilerek Otomatik Katılıma aktarılacak. Örnek vermek gerekirse 3 bin TL maaş alan biri için kesilecek tutar 90 TL.
Zorunlu BES’ten Nasıl Çıkılır?
Zorunlu BES sistemine dahil edildikten iki ay içinde cayma hakkınız bulunmaktadır. Özetle otomatik katılıma dahil olmak mecburi olsa da çıkış serbesttir.
Sistemden Çıktığımda Para İadesi Alabilir miyim?
Sistemden çıkış işleminiz yapıldıktan sonra 10 iş günü içerisinde yatırdığınız katkı payları tarafınıza iade edilecektir. Ancak sistemden ilk 3 yıl içinde çıkmanız durumunda devlet katkısı alamazsınız.
Zorunlu BES ile Normal BES arasındaki Fark Nedir?
1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yapılan BES düzenlemesi ile kişileri BES’e teşvik amaçlı % 25 devlet katkısı imkanı getirilmişti. Bu yönden bakarsak ikisinde de Devlet Katkı Payı aynı oranda. Otomatik Katılımı normal BES’ten ayıran en büyük özelliği ise çalışanın cayma hakkını kullanmaması halinde, sisteme girişte bir defaya mahsus bin TL ilave devlet katkısı sağlanıyor.
Hangi Şartlarda Bu devlet Katkısı Alınabilir?
10 yılı tamamlayanlar yüzde 60’ını, 6 ile 10 yıl arası çıkanlar yüzde 35’ini, 3 ile 6 yıl arası çıkanlarda devlet katkısında ki birikimlerinin yüzde 15’ini almaya hak kazanır.
Mevcut Bireysel Emekliliği Olanlar Ne Yapmalı?
Bir çok kişinin sorduğu sorulardan birisi de “normal BES’e kayıtlıyım, ne yapmam gerekiyor?” sorusu. Eğer Böyle bir durumda 2 tane BES’inizin olmasını istemiyorsanız 2 ay içinde Zorunlu BES’ten ayrılabilirsiniz. Veya her ikisine de devam ederek 2 BES sahibi de olabilirsiniz.
Otomatik Katılıma Geçtikten Sonra İş Yeri Değiştirebilir miyim?
Eğer işyeri değişikliği yapılması halinde, yeni işe başlanan işyerinde bu madde kapsamında bir emeklilik planı varsa, çalışanın önce ki birikimi yeni işyerinde ki sisteme aktarılır. Yani herhangi bir kayıp söz konusu değil.
Zorunlu BES’e Daha Fazla Kesinti Yapılmasını Talep Edebilir miyim?
Böyle bir hakkınız var. Alt limit yüzde 3 olmakla birlikte üst sınırla ile ilgili bir kısıtlama bulunmamaktadır.
Zorunlu BES’e Dahil Olan Kişi Ne Zaman Emekli Olur?
Normal bireysel emeklilik sisteminde olan tüm şartlar otomatik katılım için de geçerlidir. 10 yıl boyunca sistemde kalanlar 56 yaşını doldurduğu taktirde emekli olabiliyor. Ancak burada bir hatırlatma yapmakta fayda var. Otomatik katılım ile gelen emeklilik maaşını, kamu emekli aylığı ile karıştırmamak gerekiyor. Kamu emekli aylığı ömür boyu verilirken, BES aylığı belirli süre verilir. Ayrıca kamu emekli aylığı kişinin vefatı durumunda eş ve çocuklara kalırken, BES’te sadece ödenmeyen kısım varislere verilmektedir.
kaynak