Ermenilerin 26 Şubat 1992'de Azerbaycan'ın Hocalı kasabasında yaptığı katliamın üzerinden tam 25 yıl geçti ancak o vahşeti yaşayanların yüreklerindeki acı hiç azalmadı.

Hocalı Katliamı


1998 yılında başlayan ve Azerbaycan ile Ermenistan devletleri arasında vuku bulan Karabağ Savaşı’nın olduğu sırada 1992 Şubatında Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı isimli kasabada yaşayan 106’sı kadın, 83’ü çocuk olmak üzere 613 Azerbaycan Türkü vahşi bir şekilde katledilmiştir. Bu katliam Ermenistan Cumhuriyetine bağlı kuvvetler tarafından toplu olarak gerçekleştirilmiştir. Uluslar arası literatürde bunun adı soykırımdır. Kimse de bu gerçeği reddedemez.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Memorial İnsan Hakları Savunma Merkezi, The New York Times gazetesi ve Time dergisine göre yapılan bu insanlık dışı katliam, Ermenistan Cumhuriyeti’nin ve 366. Motorize Piyade Alayı'nın desteğini alan Ermeni güçleri tarafından yapılmıştır. Bununla birlikte, Azerbaycan Cumhuriyeti ile Ermenistan Cumhuriyeti arasında gerçekleşen Karabağ Savaşı’nda Ermeni kuvvetlerine liderlik yapmış günümüz Ermanistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Markar Melkonyan'ın da belirttiğine göre kardeşi Monte Melkonyan da bu insanlık katliamın Ermenistan Cumhuriyeti güçleri tarafınca yapılmış bir intikam harekâtı olduğunu açık bir şekilde belirtmiş ve bunda hiçbir sıkıntı görmemişlerdir. İnsan Hakları İzleme Örgütü ise Azerbaycan sınırları içinde gerçekleşen Hocalı Katliamını Dağlık Karabağ'ın işgal edilmesinden bu zamana dek gerçekleşmiş en kapsamlı, en kanlı sivil katliamı şeklinde tanımlamıştır.

Azerbaycan Cumhuriyeti tarafından yapılan resmî açıklamada da yer aldığı üzere kanlı Hocalı Katliamında 83’ü küçük, günahsız çocuklar olmak üzere 106’sı kadın toplam 613 insan yaşamına veda etmiştir.

Kaynak: http://www.banzop.com