lostyazilim
tr.link

Blog Açmadan Önce Mutlaka Yapılması Gereken 10 Şey !

12 Mesajlar 1.744 Okunma
acebozum
tr.link

enerjibes enerjibes WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 01.12.2015
  • Yaş/Cinsiyet 36 / E
  • Meslek Elektrik mühendisi
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad F** U**
  • Mesajlar 184
  • Beğeniler 50 / 33
  • Ticaret 3, (%100)
Merhaba arkadaşlar, yeni bir blog açtım ve bazı yazılar paylaşmaktayım. Bu yazılarımda genellikle wordpress bloglar üzerine tecrübelerimden oluşuyor. Ben detaylı yazmayı severim. Bu yüzden yazının tamamını buraya koymuyorum. Yazıyı özet olarak ekliyorum. Umarım yeni blog açmak isteyenler için faydalı olur.

UZUN ÖMÜRLÜ VE KALICI BİR BLOG İÇİN YAPMANIZ GEREKENLER

Günümüzde dünyada her 5 saniye de 47 adet web sitesi ve blog açılıyor. Bu da her yeni 1 günde 812.160 adet yeni blog ve web sitesi demektir. Yani rakam çok fazla. Ancak yeni açılan bu blogların sadece çok azı kalıcı olabiliyor. Ve bir çoğu daha ertesi günü göremeden kapanıyor. İşte bu yüzden yeni bir blog açma düşünceniz varsa acele etmeyin ve yazımızı okumaya devam edin.

1- BLOG KONUNUZA KARAR VERİN !

Blog konusu, yeni bir blogun başarısı için altın değerinde bir kuraldır. Bu yüzden blog konusuna yani hangi konu üzerinde blog yazacağınıza iyi karar verin. Örneğin genel bir blog mu kuracaksınız yoksa spesifik bir blog mu olacak. Günümüzde genel blogların başarı şansı oldukça düşüktür. Bu yüzden genel blog yazmanızın size ve blogunuzu ziyaret edenler kesinlikle bir katkısı olmayacaktır.

Ama, daha spesifik bir blog açarak başarı şansınızı oldukça yüksek seviyelere getirebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey sadece düşünmektir. Yalnız burada da çok dikkat etmek gerekiyor. Çünkü spesifik bir konu yazcağım diye, bu seferde belli sayıda içerik girdikten sonra yazacak bir şey bulamamak oldukça kötüdür.

Spesifik bir blog konusu örneği verebilirim. Örneğin yunus balıkları hakkında bir blog açabilirsiniz. Ama yunus balığı hakkında maalesef yazabileceğiniz çok fazla içerik olmayacaktır. Ben size kısaca söyleyim, dünya üzerinde yaklaşık 50-60 yunus türü vardır. Diyelim ki 60 yunus türünü yazdınız. Peki ya sonra ! Sonrası malum, yunus resimleri paylaşabilirsiniz. Ama o da bir yere kadar blogunuzu kurtarır. Yani yunus balığı için blog açmak pek mantıklı değil.

Fakat elektrikli araçlar üzerine bir blog açtığınızı düşünürsek, konu sıkıntısı yaşamazsınız. Hem spesifik bir blog olur hemde içerik yazma sıkıntısı çekmezsiniz. Çünkü, günümüzde elektrikli araç teknolojisi hızlı bir şekilde gelişiyor. Siz elektrikli araçlar üzerine bir blog açtığınızda, elektrikli araçların tarihini, gelişimini, piyasada satılan elektrikli araçların fiyatlarını ve hatta ara sıra bu elektrikli araçların test sürüşlerine katılarak yorumlarınızı paylaşabilirsiniz. Bu konu kesinlikle işe yarar bir konudur.

Bu yüzden, yeni bir blog açmadan önce hangi konu üzerinde blog açacaksanız, o konu hakkında yeterli araştırma yapmalısınız. Böylece blogunuzu sürekli geliştirebilirsiniz.

Blog açmadan önce konunun ne olduğuna kesin olarak karar verin !

2- OKUYUCU KİTLENİZİ ARAŞTIRIN !

Blog konusuna karar verdikten sonra yapılması gereken en önemli şey ise blogunuzun okuyucu kitlesini tespit etmektir. Okuyucu kitlesini belirlemek için size çok kolay ve kısa bir yöntem söyleyeceğim. İlk olarak blog konusuna karar verdiniz. Şimdi blog konunuzla ilgili bazı kelimeleri araştırın.

Örneğin elektrikli araçlar üzerine yazılar yazacağınız bir blog da hangi kelimeler olabilir, bunları düşünelim ve bir deftere yazalım. Böyle bir blog da genellikle şu kelimeler olabilir; elektrikli araçlar, elektrikli arabalar, elektrikli otomobiller, elektrikli araç fiyatları, elektrikli araba fiyatları, tesla elektrikli araçlar, dünyanın en hızlı elektrikli arabası v.b… birçok kelimeyi bir liste halinde yazalım. Şimdi google her zaman olduğu gibi burada da bize yardımcı olacak hemde ücretsiz.

Google’ın bir hizmeti olan google adwords sitesine gidiyoruz. Mevcut google hesabımızla adwords’e girebilirsiniz. Adwords ekranının üst kısmında ki menüden araçlar sekmesine tıklıyoruz. Açılan menüden de anahtar kelime planlayıcı‘ya tıklıyoruz. Daha sonra “Yeni anahtar kelimeler bulun ve arama hacmi verilerini alın” bölümünde ki ilk kısım olan “Bir kelime öbeği, web sitesi veya kategori kullanarak yeni anahtar kelimeler arayın” yere tıklıyoruz. Burada açılan formda ki üst kısıma, deftere not aldığımız kelimeleri alt alta yazıyoruz ve “Fikir Al” butonuna basıyoruz.

Verdiğimiz örnekteki kelimelere göre bir sonuç çıkıyor ve okuyucu kitlemiz az çok belli oluyor. Burada ki sonuca göre aylık 10 Milyon- 100 Milyon arasında bir aranma hacmi olduğunu görüyoruz. Ama bu rakama ulaşmanız o kadar kolay değil. Ama en basiti “elektrikli araba” anahtar kelimesinde bile google’da ilk sayfada olsak, bu bize aylık 10 Bin-100 Bin arasında bir ziyaretçi getirecektir.

Ancak şunuda belirtiyim, “elektrikli araba” kelimesinin rekabet seviyesi orta düzeyde. Yani bu kelimede google’da ilk sayfaya oturmak için epey uğraşmanız gerekiyor. Ama merak etmeyin, ilerleyen yazılarımızda bunu seo konusuna detaylı olarak gireceğiz.

Blog konunuzun okuyucu kitlesini araştırın !

3- RAKİP BLOG ARAŞTIRMASI YAPIN !

Blog konusuna ve okuyucu kitenizi belirlediğinize göre, şimdi sıra geldi rakipleri araştırmaya. Evet, rakip araştırmasını mutlaka blog açmadan önce yapın. Başarılı bir blogun en önemli sırlarından birisi de rakip blogları takip etmektir.

Blog konunuza göre google da bazı kelimeleri aratın ve hangi sitelerin ilk sayfalarda çıktığına bakın. Yalnız, burada büyük haber sitelerini dikkate almayın. Çünkü, sizin rekabet edeceğiniz siteler, haber siteleri değil. Sadece sizin yazdığınız konuya benzer blog yazanlar veya sitelerdir.

Eğer yaptığınız araştırma neticesinde, rakibiniz yoksa çok şanslısınız demektir. Çünkü belli sayıda içerik girdikten sonra hep ilk sayfada yer alacaksınız. Ama rakipleriniz varsa, mutlaka rakip siteleri en ince ayrıntısına kadar inceleyin. Böylece, rakiplerinizden daha iyi içerikler girmeniz gerektiğini ve onların önüne nasıl geçeceğinizi öğrenmiş olursunuz. Böylece blog açmadan önce 1 kaç adım daha önden başlarsınız.

Blog açmadan önce rakiplerinizi analiz edin !

4- DOMAİN (ALAN ADI) ARAŞTIRMASI YAPIN !

Şimdi blog konumuzun ne olacağına karar verdik. Sıra blogumuzun alan adının ne olacağını karar vermeye geldi. Günümüzde maalesef domain bulmak çok zor. Çünkü domain alanların yaklaşık %23‘ü yatırım amaçlı almaktadır. Bu da şansınızın oldukça düşük olması demektir. Ayrıca dünya genelinde kayıtlı domain sayısı ise 250 Milyon‘u aşmış durumdadır.

Rastgele bir domain almanızı kesinlikle tavsiye etmem. Mutlaka satın alacağınız domain blog konunuzla alakalı olmalıdır. Kısa olmalıdır ve açıklayıcı olmalıdır. Ayrıca akılda kalıcı olmalıdır.

Şimdi size basit bir örnek vereceğim. Yukarıda elektrikli araçlar hakkında bir örnek vermiştik. Yine aynı örnek üzerinden devam edebiliriz. Eğer elektrikli araçlar hakkında bir blog açacaksanız, elektrikliaraclar.com gibi bir domain sizin için mükemmel olacaktır. Çünkü bu domain’in ismi bir kelime ve aranma hacmi oldukça yüksek. Yani siz bu domain’i aldığınızda, boş bir site dahi açsanız, mutlaka google’da ilk sayfalarda çıkacaktır. Ama siz bunun yerine benimblogum.com gibi konunuzla ilgisi olmayan bir domain alırsanız, yıllarca seo çalışması yapsanız bile, elektrikliaraclar.com’a göre google’da ilk sayfada çıkmanız çok düşük bir ihtimaldir.

Ama yazımın içerisinde bahsettiğim gibi yaratıcı düşünebilirsiniz. Mesela 1000kw.com alan adını alabilirsiniz. Bu hem elektrikli araçlar ile alakalı terimler içeriyor, hem kısa bir alan adı hemde google’da aranma hacmi olan bir domain uzantısıdır.

Acele etmeyin ve blogunuzun domain ismine iyi karar verin !

Not: Hosting kısmına girmiyorum, çünkü hosting yazısını detaylı olarak ilerleyen günlerde yayınlayacağım. Ama blog kuracaksanız hosting seçimini mutlaka linux olarak yapmalısınız. Aman diyim, bu konuya çok dikkat edin, çünkü daha sonradan windows’tan linux’a geçmek verdiğiniz tüm emekleri boşa çıkarabilir.

5- BLOGUNUZUN TEMASINA KARAR VERİN !

Tema seçimi bir blogun başarısını tetikleyen en önemli kriterlerden birisidir. İnternette çok güzel bloglar bulunmaktadır. Ama maalesef bunların bir çoğu yanlış tema yüzünden, arama motorlarında hep geri planda kalmaktadır. Bu da aslında onların kayda değer ve kaliteli içeriklerinin, istenilen kitlelere ulaşmaması ve bunun neticesinde de istenilen başarıyı sağlamaması demektir.

Bu yüzden, daha blogunuzu açmadan önce, konunuzla alakalı ve blogunuzu ziyaret edenlerin içeriklerinizi rahat okuyabilmesi için iyi bir tema seçilmesi şart. Seçilen temanın seo açısından da pek çok avantajı olduğunu belirtmek isterim. Bu yüzden blog açmadan önce hangi temayı kullanacağınıza karar verin.

Başarılı bir blog için temanıza en başından karar verin !

Kaynak Site
SuatGulten KaanYilmazz

kişi bu mesajı beğendi.

googleasistan
webimgo

wpuzman wpuzman WordPress Developer Kullanıcı
  • Üyelik 13.01.2017
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Yazılım
  • Konum Trabzon
  • Ad Soyad B** M**
  • Mesajlar 2771
  • Beğeniler 293 / 949
  • Ticaret 33, (%100)
Ana sayfadaki sosyal paylaşım düğmelerinden acilen vazgeç. Siteyi aşırı yavaşlatıyor. Onların herine html paylaş linkleri ekleyebilirsin.
enerjibes

kişi bu mesajı beğendi.

enerjibes enerjibes WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 01.12.2015
  • Yaş/Cinsiyet 36 / E
  • Meslek Elektrik mühendisi
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad F** U**
  • Mesajlar 184
  • Beğeniler 50 / 33
  • Ticaret 3, (%100)
bilimokur hocam, yorumun için teşekkürler. Şuanki tema default bir tema, yeni bir tema kurulumu yapacağım,o yüzden hiçbir değişiklik yapmadım.
 

 

wpuzman wpuzman WordPress Developer Kullanıcı
  • Üyelik 13.01.2017
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Yazılım
  • Konum Trabzon
  • Ad Soyad B** M**
  • Mesajlar 2771
  • Beğeniler 293 / 949
  • Ticaret 33, (%100)
mts temaları çok iyidir. Sitenizdeki hızı görürseler lisansınızı iptal ederler valla :D

https://gtmetrix.com/reports/bilimokur.com/RmdvdiZj
enerjibes

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
wmaraci

enerjibes enerjibes WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 01.12.2015
  • Yaş/Cinsiyet 36 / E
  • Meslek Elektrik mühendisi
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad F** U**
  • Mesajlar 184
  • Beğeniler 50 / 33
  • Ticaret 3, (%100)
hocam kullandığım tema lisansslı zaten. mts'tan alınan temaları istediğimiz adette sitede kullanabiliyoruz. Themeforest'ın newsmag temasını kuracağım. oldukça hızlı ve seo uyumlu.
 

 

SuatGulten SuatGulten WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 28.06.2014
  • Yaş/Cinsiyet 26 / E
  • Meslek Teknik Servis/Web Yazılım
  • Konum Zonguldak
  • Ad Soyad S** G**
  • Mesajlar 1119
  • Beğeniler 240 / 233
  • Ticaret 29, (%97)
Merhaba, güzel konu siz yazdıysanız elinize sağlık.

Öncelikle kendi sitenizde ki ingilizce olan kısımlarını Türkçe'ye uygun şekilde düzenlerseniz iyi olur.
Sonrasında temanızı mobil uyumlu hale getirmeniz daha etkili olacaktır.
Ayrıca GTMETRİX düzenleme yaparsanız buda çok etkili olacaktır.

Amacım kesinlikle sizi karalamak yada konunuzu baltalamak değildir hocam. Şuan günümüzde yeni bir blog açmayı düşünen arkadaşların bir çoğu önce sizin makalenizi okur ve uygulamaya başlamadan önce sizin sitenizi test eder. Benim aldığım sonuçlar gibi bir sonuç alırlarsa her beğendikleri temayı kullanacaklardır emin olun.

iyi forumlar
enerjibes

kişi bu mesajı beğendi.

İnstagram IVR Kazanç Sağlamak İçin Fake Sayfalar Satılıktır. İletişim PM

enerjibes enerjibes WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 01.12.2015
  • Yaş/Cinsiyet 36 / E
  • Meslek Elektrik mühendisi
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad F** U**
  • Mesajlar 184
  • Beğeniler 50 / 33
  • Ticaret 3, (%100)
Hocam değerli yorumlarınız için teşekkürler. Öncelikle bu makaleyi forumlarda paylaşıp paylaşmamak konusunda kararsız kaldım. Çünkü makaleyi okuyan adam, diyecekki daha kendi blogunu bu makaleye uygun yapmamış bize akıl veriyor :)

Aslında öyle değil. Blogun amacı adım adım ve detaylı blog ipuçları, sorunları v.b.. şeyleri vermek. Mesela tema değişikliğini yapmadım çünkü wordpress tema değiştirme isimli bir makale hazırlıyorum. Ve genelde resimli ve ayrıntılı olmasına dikkat ediyorum.

Örneğin ingilizce kısımları türkçeleştirmedim çünkü ayrıntılı ve resimli olarak wordpress tema türkçeleştirme isimli bir makale hazırlıyorum.

Bu yüzden burada yazdıklarımla sitedeki mevcut durum çelişkili olabilir :)

Diğer wordpress sitelerimden birisini incelemk isteyen olursa linki imzamdaki sitedir.
SuatGulten

kişi bu mesajı beğendi.

SuatGulten SuatGulten WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 28.06.2014
  • Yaş/Cinsiyet 26 / E
  • Meslek Teknik Servis/Web Yazılım
  • Konum Zonguldak
  • Ad Soyad S** G**
  • Mesajlar 1119
  • Beğeniler 240 / 233
  • Ticaret 29, (%97)
enerjibes hocam cevabınız için teşekkürler. Aynen dediklerinize katılıyorum. Ön yargılı olduğum için kusura bakmayın lütfen.

- Diğer wordpress sitenizi inceledim gayet güzel hoş gözüküyor fakat site biraz yavaş ve özellikleri resimleri optimize etmeniz gerekiyor.
enerjibes

kişi bu mesajı beğendi.

İnstagram IVR Kazanç Sağlamak İçin Fake Sayfalar Satılıktır. İletişim PM

aciltavuk aciltavuk Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 30.10.2016
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek ogrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad A** Ç**
  • Mesajlar 270
  • Beğeniler 84 / 50
  • Ticaret 0, (%0)
blog işi bitti boşa zaman harcamayın derim. bir alan seçin insanların çok zaman harcadığı herkesin elinde telefon bir evde 4 5 kişi her akşam nete giriyor bunlar ne izliyor ne yapıyor sizce o alanlara yönelin.
 

 

enerjibes enerjibes WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 01.12.2015
  • Yaş/Cinsiyet 36 / E
  • Meslek Elektrik mühendisi
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad F** U**
  • Mesajlar 184
  • Beğeniler 50 / 33
  • Ticaret 3, (%100)
aciltavuk hocam, bizim buradaki amacımız sadece kişisel blog değil. Örneğin birçok web sitesi fikrini wordpress altyapısı kullanarak yapabilirsiniz . Mesela sözcü gazetesinin web sitesi wordpress kullanıyor yani blog altyapısı. Yemek.com ve daha birçok örnek.
 

 

wmaraci
wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al