Mondros Ateşkes Anlaşması ile Lozan Antlaşması arasında süren (1919-1922) Kurtuluş Savaşı yıllarında İstanbul ve Anadolu'da çeşitli gazeteler yayımlanmıştır.Anadolu'da yayınlanan gazeteler arasında Urfa'dan da Kuvayi Milli'ye yanlısı gazeteler vardı. Bu gazetelerin amacı Urfa haberleri ve bölgedeki gelişmeleri bildirmekti ve halkı örgütlemekti.
Kuvâ-yi Milliye birliklerinin koordinasyonunu ve halkı bilinçlendirmek amacıyla çıkan gazeteler, Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasıyla birlikte görevlerini tamamlamıştır.Savaş sonrası gazetelerin bir kısmı yerini başka gazetelere verdi.Cumhuriyetin kurulmasından sonra ise Latin harflerine geçen ilk bölge gazetesi Mardin Gazetesi olmuştur.Mardin Gazetesi 1928 yılında yayımlanmaya başlamış ve Mardin, Şırnak, Hakkari'den ve Urfa haberleri de yayımlamıştır. Bölgesel medya' nın bugüne kadar geçmişi oldukça eski olmasına rağmen Güneydoğu ve özellikle Urfa' dan bugün ulusal medyaya düşen haberlerin çoğuna baktığımızda aşiret, kavga ve hırsızlıkla ilgili haberlerin yoğunluğunun olduğunu görüyoruz.Özelikle aşiret düğünleri ve aşiret kavgalarıyla medyada olumsuz Urfa haber algısı oluşturmaktadır. Medyada bu bilinçli mi yapılıyor ? elbette bilinçli yapılıyor.Hem ulusal medya da Urfa haberleri için çalışan yerel muhabirler hem de ulusal medya bu tarz haberlerin ilgi çektiğini bildiği için kullanıyor.Dışardan Şanlıurfa'yı hiç görmemiş birileri ise Şanlıurfa haberleri aracılığıyla kafasında oluşan ön yargıyla Urfa' ya geliyor.
Peki Ulusal Medya Neden Urfa Haber Konusunda Ön Yargı Oluşturmaya Çalışıyor?
1-Devlet bölgede gücü elinde bulunduran aşiretlerin gücünü kırmaya çalışıyor.
2- Medya metropollerde yaşayan insanların dikkatini kalabalık ailelerde yaşayan insaların "aşiret düğünleri" çekiyor.
3-Bölgedeki yeraltı kaynakların ihalelerini Urfa, Diyarbakır, Van, Mardin ve yer altı kaynakları bakımında Türkiye'nin en zengin şehirleri olan şehirlerin ihalelerini medya patronlarına veriyor.(bakınız Ciner Gurubu ve Şırnak ve Van Kömür ve Bakır Maden Ocakları)