Sanatla ilgili konularda her ay yaklaşık 500 milyon arama yapılıyor. Bu ilgiden yola çıkarak, Arama hizmetini “Google Arts & Culture” hizmetiyle entegre eden Google, kültür ve sanat dünyasını ekrana taşıyarak en kapsamlı haliyle keşfetmeyi mümkün hale getiriyor.
Google Arama ve Google Haritalar üzerinde sanatla ilgili yapılacak aramalar, Google Arts & Culture servisi sayesinde dileyen herkese gerçek bir kültür sanat uzmanı olmanın kapıları aralıyor.
Kültür Sanat Tarihi Google mühendisliğiyle buluştu
Bu kapsamlı çalışma sayesinde arama yapılan sanat eserleri ile ilgili sanatçı bilgileri, ait olduğu dönem, kullanılan malzemeler ile bu eserlerin sergilendiği mekanlar dahil tüm veriler arasındaki bağlantıları tanımak ve anlamlandırmak için sistem geliştirildi.
31 Mayıs’tan itibaren sanatla ilgili konularda yapılan aramalar daha güncel ve derin bilgiler sağlarken, Street View ile yapılan sanal müze ziyaretlerinde eserler hakkında daha detaylı bilgiler edinebilecek.
Kendi ekranınızdan doğrudan müzeye…
Örneğin Van Gogh veya Gustave Klimt diye arama yapıldığında, artık sanatçının tüm eserlerine kolaylıkla ulaşabileceği gibi, eserlerin bulunduğu müzeleri sanal olarak gezerek bu eserleri yerinde görüntülenebileceği interaktif bir bilgi paneline sahip olunacak. Bazı eserlerin, Google Arts & Culture’da bulunan mükemmel yüksek çözünürlüklü resimleri de çıplak gözle görünenden çok daha fazla detay keşfedilmesi sağlanacak.
Sanal müze rehberi: Google Arts & Culture
Nerede olunursa olunsun, artık yüzlerce müzeyi bilgisayardaki ve mobil cihazdaki Google Maps ve Goolge Arts & Culture ile gezmek mümkün. Sanal olarak bu müzelerin koridorlarında gezerken her eserin yanında beliren bilgi notu size bu eser hakkında detaylı bilgiler sunar. Dahası, bu eserin her bir ayrıntısını yüksek çözünürlükle daha yakından da görmek isterseniz üzerine tıklamanız yeterli olacak.
Google’ın görsel tanıma yazılımı bu özelliği yaratmak için kullanıldı. Tıpkı Google Photos’un galerinizde arama yapmasına olanak sağladığı gibi bu yazılım da tüm dünyadaki müzelerin duvarlarını tarayarak 15.000'den fazla eserin tanımlanmasına ve kategorize edilmesine olanak sağlıyor.
Kaynak: Kültür-Sanat Haberleri