myk61
Üyeliği Durdurulmuş
Banlı Kullanıcı
-
Üyelik
09.07.2014
-
Yaş/Cinsiyet
32 / E
-
Meslek
webmaster
-
Konum
Trabzon
-
Ad Soyad
M** Y**
-
Mesajlar
294
-
Beğeniler
29 / 62
-
Ticaret
2, (%100)
bitcoin için 1 ağustos çok önemli bir tarih. Bu tarihden sonra ne olacaksa olacak. Bu tarihden önce bitcoin yatırımı yapmak pek mantıklı gelmiyor. Eth için çok ümitliler ama arkadaşım 300 milyar TL ile eth aldı. Gerisini siz düşünün
2023
Üyeliği Durdurulmuş
Banlı Kullanıcı
-
Üyelik
21.05.2017
-
Yaş/Cinsiyet
44 / E
-
Meslek
Elektrik
-
Konum
İstanbul Anadolu
-
Ad Soyad
A** K**
-
Mesajlar
59
-
Beğeniler
37 / 6
-
Ticaret
0, (%0)
myk61 geleceğin parası sana paralar ise bunun başını çeken Bitcoin değilmi ve çin Bitcoin i yerli para birimi olarak belirtmedimi evet iniş çıkışlar olacak tabiki bunuda birlikte göreceğiz
-
Üyelik
21.02.2016
-
Yaş/Cinsiyet
39 / E
-
Meslek
Bilgisayar Mühendisi / Fotoğra
-
Konum
İstanbul Avrupa
-
Ad Soyad
A** Y**
-
Mesajlar
518
-
Beğeniler
338 / 208
-
Ticaret
2, (%100)
arkadaş alırken 1080 dolarmış vay bee :D
-
Üyelik
10.05.2015
-
Yaş/Cinsiyet
26 / E
-
Meslek
Social Media Marketing
-
Konum
İstanbul Avrupa
-
Ad Soyad
S** G**
-
Mesajlar
540
-
Beğeniler
24 / 105
-
Ticaret
113, (%100)
keşke alsaydım diyorum çok pişmanım. hayatta risk almaktan korkmayın arkadaşlar.
1 kişi bu mesajı beğendi.
-
Üyelik
04.03.2016
-
Yaş/Cinsiyet
29 / E
-
Meslek
Öğrenci
-
Konum
İzmir
-
Ad Soyad
K** A**
-
Mesajlar
510
-
Beğeniler
124 / 124
-
Ticaret
42, (%100)
BTC alan arkadaşlar, bu mesajı alıntılayarak ya da beni etiketleyerek aldıkları güvenli yerleri belirtirse sevinirim.
-
Üyelik
16.07.2014
-
Yaş/Cinsiyet
34 / E
-
Meslek
E-Ticaret
-
Konum
Ankara
-
Ad Soyad
M** Ç**
-
Mesajlar
1233
-
Beğeniler
188 / 420
-
Ticaret
12, (%100)
Vay be daha dün 1000 dolarmış, şimdi 4 katı. Göz göre göre neleri kaçırıyoruz. Bitcoin hızla arttıkça alım gücümüz azalıyor, zamanında alanlar güçleniyor.
Bayramdan sonra Monero kazmak için yatırım yapacağım arkadaşlar, monero kazan varsa yardımlaşalım
brkrtp
Mobile App Developer
Kullanıcı
-
Üyelik
24.08.2013
-
Yaş/Cinsiyet
31 / E
-
Meslek
Mobile App Developer
-
Konum
İstanbul Anadolu
-
Ad Soyad
B** K**
-
Mesajlar
964
-
Beğeniler
269 / 251
-
Ticaret
31, (%97)
Caiz değildir.
Alıntı;
Cevap: Bitcoin; herhangi bir merkez bankası veya resmi kuruluşa bağlı olmayan, çeşitli sistemler kullanılarak bilgisayar ağları üzerinde üretilen elektronik bir para birimidir. Paranın değer kazanması olanağını maksimize etmek için, belli miktarda para üretecek ve periyodik olarak her 3-4-5 yılda bir üretimi yarı yarıya düşecek şekilde tasarlanmış bir sistemdir. Sistem parayı üretir. Belli bir zaman diliminde sisteme katkı sağlayan ve sistemin güvenliğini sağlayan katılımcılar da, bu elektronik parayla ödüllendirilir. Sistem, kullanıcılara bu elektronik parayı kullanarak, para transferleri, alım-satım, döviz ve benzeri işlemleri yapma olanağı sağlar. Paralar üretilir/alınır/satılır/transfer edilir. Kısaca çark böyle döner. Her beşeri sistem gibi, bu sistemin de birçok açığı ve zayıf yönleri bulunmaktadır. İslam dini, gerek ticari (örneğin faizcilik gibi), gerek sosyal ve kültürel (kumar, şans oyunları ve benzerleri gibi), kişilerin zarar gördüğü ve hatta görebilme ihtimalinin bulunduğu bütün sistemleri yasaklar. Bu sistemlere giden bütün yolları da; bir elin kangren olmuş parmakları gibi keser atar. Bu doğrultuda, yukarıda bahsedilen sistem hakkında şunları söylemek mümkündür: İslam hukukuna göre ticaretin/alış-verişin ve sarfın (döviz alım satımlarının) belli şartları vardır. Bu şartlara uymayan akitler ve alışverişler geçersizdir.
Bu bağlamda:
1- Alınacak veya satılacak şeyin karşılığının boş ve hayali olmaması gerekir. Dinimizce ma’dum (var olmayan) ve meçhul (yani bilinmeyen) bir şeyin satılması caiz değildir. Bu sebeple para ile bitcoin almak da caiz değildir.
2- Satın alınmayıp üretilse bile durum aynıdır. Sanal para aslen mevcut olmadığından, altın, gümüş, dolar gibi dövizlere çevrilmesi de dinimizce uygun değildir.
3- Sarf (döviz) işleminde kabz şartı vardır. İnternet üzerinden yapılan takaslarda hakiki bir kabz yoktur. Paranın hesaba geçmiş olması hakiki bir kabz ifade etmez. Bu sebeple bu işlem yine bu yönden de caiz değildir.
4- Paranın hesabınıza geçmesi ile kişi tam mülkiyet sahibi olmaz. Küçük miktarlarda parayı hemen kullanmanıza banka izin verse de, çok büyük miktarlarda belli bir sınırlamaya tabi tutulursunuz. Bu yüzden paranız üzerinde yine tam yetki sahibi olduğunuz ve onun maliki olduğunuz söylenemez.
5- Bitcoin ile yapılan işlemlerin geri döndürülemez olmasından dolayı operasyonel hatalardan ya da kötü niyetli satıcıların suistimalinden kaynaklı risklere de açıktır. Hâlbuki İslam Hukukunda muhayyerlik vardır. Örneğin “Hıyarul Ayb” diye ifade edilen kusur muhayyerliği ilkesine göre, mal ayıplıysa iade edilebilir. Ancak Bitcoinle yapılan işlemler “geri döndürülemez” özelliğine sahip olduğundan, siz bir satıcıya paranızı gönderseniz, ürün de elinize ulaştığında hatalı ya da bozuk çıkarsa geri iade etme şansınız yok. Alışveriş bu şartları taşıdığından dolayı yine fasit, yani geçersizdir.
6- Bitcoin, güvenli değildir. Dijital cüzdanınız başkaları tarafından çalınabilir, kaybolabilir veya sizin bilginiz dışında usulsüz olarak kullanılabilir. Hesabınızı çaldırırsanız paranızı geri alabileceğiniz bir merci de bulunmamaktadır. 7- Bitcoin transferlerinde gönderenin ve alıcının kimlik bilgileri gizli tutulabildiği için her türlü illegal, yasa dışı para transferlerine olanak sağlamaktadır. Halbuki yapılan işin meşru olması şarttır. Alınan malın ve ortaklık yapılan şirketin mahiyeti, şekli, ve iştigal ettiği saha iyi bilinmelidir. Yukarıda ifade edilenlerden yola çıkarak, Bitcoin sisteminin dinimizce uygun olmadığını ve Müslümanların kesinlikle uzak durması gerektiğini söyleyebiliriz. Şüpheli şeylerden kaçınmak, ihtiyatı hiçbir zaman elden bırakmamak en güzel ve yerinde olan davranıştır. Bu tip işlemlerden uzak durmanız tavsiyesi ile…