http://www.roportajmerkezi.com/2017/07/27/domain-uzmani-jenerik-club-kurucusu-ilker-karabul-ile-roportajimiz/
Röportaj içeriği de aşağıda yer almaktadır. Destek olmak isteyen siz değerli okurlarımız linkten röportajı okursanız çok seviniriz. Ayrıca bir çok blogger ve girişimcinin röportajlarınada ulaşabilirsiniz.
Merhaba değerli takipçilerimiz, Son zamanlarda gündemimizi bolbol işgal eden konulardan birisi domain satışları olmaktadır. Bizlerde bu konuda alanında uzman İlker Bey ile sizler için hem domain sektöründen hemde kendi kurucusu olduğu web sitesinden sorular sorduk. Kaçırılmayacak yazımız sizlerle.
İlker Karabul kimdir tanıyabilir miyiz?
Merhaba, adım İlker Karabul 1988 Beykoz doğumluyum. Makine mühendisiyim ve son 6 yıldır bünyesinde bulunduğum özel bir şirkette proje sorumlusu olarak çalışmaktayım.
Girişimci olmaya ne zaman karar verdiniz. Sizi bu karara sürükleyen faktörler nelerdi?
2000’li yılların başlarında ilk bilgisayarımı aldığımda en sevdiğim oyun “10 Parmak Klavye” isimli programdı! Bilgisayar ile tanıştığım andan beri, tabi babadan gelen bir yönlendirme ile sürekli kendimi geliştirme amacıyla yeni araştırmalar peşinde koştuğumu söyleyebilirim.
Jenerik.club projenize geçmeden bu güne kadar elinizden geçen projelerden ve neden kapandığından sözedebilir misiniz biraz ?
İlk olarak Mynet’in ücretsiz mysite ağına katılarak sinema üzerine bir blog çalışmam oldu. Bu site tamamen tecrübe kazanma üzerine hobi amaçlı açılmıştı. Nedendir bilinmez Mynet daha sonraları kapattı bu hizmeti.
Kendi projelerimden önce dönemin önde gelen forum sitesi buyukforum.com’da (Daha sonraları bykfrm.com olarak yayın hayatına devam etmiştir) kategori yöneticiliği yaptım. Gerçekten güzel günlerdi forumların popüler olduğu zamanlar. Eski günleri bilmeyenler şuan Türkiye’de hala forum sitesi olduğunu söyleyebilirler ama Facebook ve diğer sosyal medya kuruluşlarının olmadığını bir düşünsenize? Forumlarda üye patlaması olurdu öyle değil mi? İşte o yıllardan bahsediyorum. Şehir dışına çıkmak pahasına buluşup bir masa etrafında toplanıp etkinlik yaptığımız eski ve güzel günlerdi.
İnternetten Kolay Para Kazanmak Tamamen Yalan
Forumlarda editörlük yaptığım yıllarda blogcu üzerinden internet kazançları üzerine kendi bloğumu yayınlamaya başladım. Bu dönemde PTC, PTSU, anket doldurup para kazanma, dosya indirme başına kazanç sistemleri, sörf yaparak para kazanma sistemleri üzerine yoğunlaştım ve bloğumda inceleme yazıları yayınladım. Özet olarak internetten kolay para vadeden bütün sistemlerin yalan olduğunu söyleyebilirim. Sıfır yatırım ile ödeme aldığım sistemlere kendi sitem sayesinde alt üye topladım. Yüzlerce sitedeki binlerce alt üyenin getirisi günde 4-5 doları geçmedi hiçbir zaman ve maalesef üye olunan sitelerde birer ikişer hesaplardaki paraların üzerine yatıp kepenk indirdiler. Birisi size internet üzerinden kolay kazanç vaat ediyor ise ikinci kez düşünmeye gerek yok o işten uzak durmanız gerektiğini düşünüyorum. Geçen yıllar içinde bu duruma istisna yaratan tek konu kriptolu para sektörü diyebiliriz. Kriptolu paraların geleceğini ise kimse kestiremiyor. Tarihin tekerrür etmesi ve bu sitemlerin domino taşları gibi birer ikişer patlamasının kimseyi şaşırtmayacağını düşünüyorum.
Bu bloğun bana asıl faydası ise dönemin en büyük webmaster forumu olan iyinet’te yöneticilik teklifi almam ve internetten para, adsense kategorilerinde yöneticilik tecrübesi yapmam oldu.
İlk Sitem ile Ulusal Haber Sitesine Banner Reklam Satmak
Blogspot üzerinden adsense kazancı sağlamaya başladığım ilk site projemi zorunlu sebepler ile WordPress’e taşımam gerektiği gün beni bu sektörde birkaç adım öteye taşımış oldu.
2011 yılında blogger’in ülkemizde kapatılması yüzünden sitelerimiz bir günde erişilmez hale geldi. Bu durum yüzünden daha sonra sayısı yüzlerce adedi geçecek olan ilk alan adımı almış oldum. Bu proje beklediğimin ötesinde ilgi topladı ve ulusal gazetelerimizden Milliyet’e banner reklam sattığım an benim için sektördeki önemli kilometre taşlarından biriydi.
Jenerik.club’ın fikir oluşumundan şuanki haline kadar gelişiminden bahsedebilir misiniz?
Alan adları sektörüne ilk girdiğim yıllarda alınabilinecek tüm iyi alan adlarının alındığını düşünüyordum. Wmaracı forumunda tanıştığım sevgili büyüğüm Uğur Erturan’ın (domaindepos) alan adı sektörü konusunda ufkumu açtığını ve jenerik.club’ın fikir babası olduğunu söyleyebilirim. Bir sohbetimizde bana ülkemizde domain sektörünün henüz emekleme aşamasında olduğunu söylemişti. Dünyada günde yüz binlerce doların döndüğü bir sektör lakin ülkemizdeki satış rakamları ve miktarları solda sıfır denilebilinecek seviyelerde. Ülkemizde alan adlarının gerçek bir piyasa olmasına en az 5-10 yıl daha var.
Uluslar arası pazarın 10-15 yıl önceki verileri ile bizim ülkemizin günümüzdeki domain satış rakam ve fiyatları oldukça benzerlik gösteriyor. 2009 Yılında yabancı bir webmaster forumunda satışa sunulduğunda alıcı bulmayan refi.com adresini 2017 yılının Mart ayında tam 500.000 dolara satıldı. İngilizcede “Refinance” yani kredi yeniden yapılandırmanın kısaltması olan bu adresi kredi kuruluşları için çerez sayılabilinecek bir rakama alıcı bulmuş oldu. Bir diğer örnekte 20.com adresinin 11 yılda sahibine tam 1.675.000 dolar kar ettirmesi sektördeki genişlemenin ne denli büyük olduğunu gözler önüne seriyor.
jenerik.club’ın içerik üretimi nasıl yapılmaktadır? Site yönetiminde tek başınıza olmak zor oluyormu?
Mesleki gereklilikler sayesinde iyi bir analist olmam ve bununla birlikte programlama bilgisine sahip olmam neticesinde jenerik.club’ın altyapısını oluşturan kendi programımı yazdım. Türk Dil Kurumu anlamlı, 3 hane kısa, 4 harf ve değişik ülkelere ait düşen sözlük anlamlı kelimelerin düşecek olan alan adlarını program sayesinde listeleyebiliyorum. Bu programı tamamen kendim için yazmıştım. Günde ortalama 20-30 arası TDK anlamlı ve bazıları gerçekten oldukça jenerik alan adının düştüğünü fark edince bu listeleri bir blogda paylaşmaya karar verdim. Benzer siteler var lakin bizim sitemizde sadece TDK’da yeri olan adresleri paylaşmaktayız.
Gelecekle ilgili ne gibi planlarınız var? İşinizi büyütmek konusunda ne düşünüyorsunuz? Bu konuda kendi enerjinizi ve motivasyonunuz nasıl değerlendirirsiniz?
Şuan için hit miktarları önceden gerçekleştirdiğim araştırmaları yanıltmayarak sanılanın aksine oldukça düşük seviyelerde diyebilirim. Günde 300-500 arası tekil ziyaretçinin olduğu sitemin büyümesinin de yukarıda bahsettiğimiz gibi domain sektöründeki büyümesi ile doğru orantılı olacağına inanıyorum. Yine 2017 yılı içerisinde MNG.com adresinin 500.000 TL rakamına satışının gerçekleşmesi gibi haberler ile alan adları sektörüne olan ilginin de giderek artacağına inanıyorum.
Yakın zamanda yerli firmaların ağırlıklı olduğu farklı uzantıların günlük satış fiyatlarını sitemize eklemeye başlayacağız. Bu alanda yabancı siteler tarafından yapılan yayınlar var ama ülkemize ait domain kayıt firmaları maalesef yer almıyor bu listelerde. Bu alandaki açığı sitemizdeki yayınlarımız ile kapatmayı planlıyoruz.
İlerleyen yıllarda sektördeki büyümeye paralel olarak listelerimizi zenginleştirme ve programımızı geliştirme planlarımızdan; kendi backorder (domain ön kayıt) sitesi projemize kadar farklı yatırım planlarımız mevcut domain sektörü için.
Jenerik.club adresinin yanında çevremdeki kişilerden gelen talepler doğrultusunda hazır makale konusunda bir atılım gerçekleştirdik. İstedikleri ve severek yazabilecekleri alanda içerik üreten yazar kadromuzun yazıları kontrolümden geçerek wmaracı ve *** kanallarında satışa sunuluyor. Beklediğimizin üzerinde bir ilgi yaşadığımız bu alan için yakın zamanda kendi makale satış sitemizi de faaliyete geçireceğiz.
Genç girişimci arkadaşlara neler önerirsiniz?
Uzun vadede alan adı satışından ciddi gelir elde etmek isteyenler sabırlı olmalıdır. Üzülerek söylüyorum ki bilinçsizce ve hayaller kurularak alınan her on alan adından dokuzu maalesef kayıt süresi yenilenmediği için boşa düşmektedir. Kayıt parası bile etmeyecek alan adlarına yatırım yapmak yerine gerçekten para edece o bir adet adresi bulmak önemli olandır. Sitemiz kanalıyla alacağınız adreslerin TDK anlamı olduğu için 1-0 önde başlama garantisine sahip olabilir ve potansiyel rakiplerinizden sıyrılabilirsiniz. Doğru adresi bulduğunuz zaman ise ilk gelen teklife satmamalı ve potansiyel gelecekteki gelirini de düşünmelisiniz. Yukarıda bahsettiğim refi.com örneği gibi; sahibi 2009 yılında kimse fiyatını sormuyor diye alan adını boşa düşürseydi 2017 yılında 500.000 Dolar rakamına satışını gerçekleştiremezdi.
Devam eden Türkçe ve İngilizce niche sitelerimizi severek içerik üretebileceğimiz alanlarda seçiyoruz. Kar marjı kadar yaptığınız işi sevmekte çok önemlidir ve kaliteli eserler bırakmak adına sizi teşvik etmektedir.
Son olarak büyük düşünmekten ve hayal kurmaktan vazgeçmeyin. Evli olmayan üniversite öğrencisi Amerikalı bir anne ve Suriyeli bir baba tarafından dünyaya gelen bebeğin hikayesini duymuş muydunuz. Bu bebek biyolojik anne ve babası tarafından evlatlık verilir. Yeni ailesi işçi sınıfıdır kendisine verecekleri harika olanakları yoktur. Azim dolu bir başarı hikayesi ile bu bebek büyüdüğünde hayatını başarılar ile dolduracaktır. Kim olduğunu tahmin edebildiniz mi? Tabiki teknolojik cihazlara bakış açımızı değiştiren Steve Jobs’un ta kendisinden bahsediyoruz. Arkasında eserler bırakan bir insana ölüm bile uzun bir günden sonraki uyku gibi gelir derler. Zaten diğer insanlara faydalı olan ve çığır açacak icatlar ile dolu bir hayat sürdükten sonra arkasında iyi bir isim bırakmak hiç ölmemekten bile daha iyidir.
Çalıştığınız her alanda kendinize bir kural koyun “Mazeret değil, maharet üretme” cümlesini kendinize slogan haline getirin. Bunu alışkanlık haline getirdiğinizde başarıda peşinden gelecektir.