Merhaba Arkadaşlar;
Burası bir Webmaster forumu bunu biliyorum ama her zaman benzer konular biraz sıkıyor bu nedenle biraz farklı konular konuşmak istedim. Biraz mangal yapmanın püf noklarından bahsetmek sitedim malum bahar geldi çattı, bizde aldık etleri attık kendimizi dağın başına neyse konuya gireyim.
Mangal Öncesi;
1: Mangal etini kesinlikli, hazır veya paket olarak almayın. Kırmızı et veya tavuk eti olsa bile kasaplardan almayı tercih edin.
2: İyi bir etin sırrı sostadır. Etlerinizi mutlaka bildiğiniz, tanıdığınız ve işin eğri olan kişilere özel olarak soslatıp sipariş üstüne satın alın
3: Abur-Cubur'dan uzak durun bir mangal partisinde en büyük yanlış alakasız ürünleri almaktır.
4: Asla çöp ürün almayın. Alacağınız yiyecekleri kontrol edin, fazla almaktan kaçının, mangal öncesi hesabınızı yapıp yeterince ürün alın.
Mangal'a Hazırlık;
1: Mecvur kalmadıkça kömür tercih etmeyin. Eğer mümkün ise odun kullanmaya çalışın.
2: Mangal için asla acele etmeyin ilk 15-20 Dk bir sürede devamlı odun yakmaya çalışın bol köz elde edin. Ve közlerin sönmemesini ateşin devamlılığını sağlaması amacıylı devamlı odun desteği yapın.
3: Mangal etlerini paketten çıkarak bir sonraki part için bölümlere ayırın. Sebzeleri hazırlayın. Salatanızı mangal'dan önce hazırlamaya başlayın.
4: Mangal telini köz olan ateşte ısıtın,ardından bir soğanı ortadan bölerek sıcak olan telin her tarafına sürün.
5: Etleri, Mangalı telini çevirirken düşmeyeceği şekilde sıralı ve birbirine yapıştırmayarak dizin, her et arasında boşluk bırakın, bir mangal teline aşırı et sığdırmaya çalışmayın. En son etlerin köşelerine ve ortasına isteğe bağlı olarak ister acı ister acısız biber takviyesi ile zenginleştirin. İsteğe bağlı domates koyabilirsiniz ancak domatesler çabuk közleneceğincen mangal pişmeden alın.
Mangal'ın Pişme Sürecinde;
1: Mangal ateşi köz haline gelip alevler sönene kadar asla etleri koymayın aksi taktirde etlerin dışarısı çabuk kızaracak ve içe pişmeyen bir et olacaktır. Ateş söndükten sonra Köz haline gelen ateşin üstüne etleri koyun.
2:Etler bir 5-10 dk civarında piştikten sonra etrafa hafif, güzel bir koku yayılacaktır. hafif bir kızarma başlayacaktır. Bu sırada elinize bıçak alarak hafif kızaran etlerin içlerinin tam pişmesi için ortalarından her iki tarafına da olmak kaydı ile bir veya iki çizik atın
3:İyi bir mangal için aşırı olarak közleri yellemeyin, çabuk pişer ise etlerin içinde çiğlik olabilir kendi halinde pişmesini sağlayın közler sönmeye döndüğü taktirde yelleyerek ateşin sıcaklığını korumasını sağlayın.
4:Etler bir süreden sonra tam kızaracaktır bir tanesine bıçak batırarak etlerin içinin tam olarak pişip pişmediğini kontrol ettikten sonra etleri bir tabağa koyarak, közlerin sönmesini engellemek amacı ile odun takviyesi yapın ve ikinci part'ı hazırlayın.
Mangal'ınız olmuştur. Afiyet Olsun
Eti kendisi evinde terbiye etmek isteyenler için terbiye tarifi ;
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı limon suyu
3 diş sarımsak(arzuya göre)
Yarım çay kaşığı toz şeker
1 çay çay kaşığı kimyon, karabiber
kekik, toz kırmızı biber, tuz
Not: Üsteki resim bana aittir. Artık mangal konusunda üstad olduk yolunuz düşerse sizlerlede memnuniyet ile bir mangal partisi yazarız
Ayhan AYDOĞAN