lostyazilim
tr.link

Mac için Kullandığım En İyi Uygulama / Yazılımlar

20 Mesajlar 4.701 Okunma
lstbozum
tr.link

Being Being İçeriklerin Gücü Adına! Kullanıcı
  • Üyelik 08.04.2012
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek Metin Yazarı/Editörü
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad B** G**
  • Mesajlar 935
  • Beğeniler 1087 / 1028
  • Ticaret 91, (%100)
Önce kendime sonra işime yaptığım en büyük kıyak muayeneli Şahin parasına kıyıp bir MacBook almam olmuştu. Pılımı pırtımı toplayıp macOS ortamına geçmek demek, Windows ve Linux’un suratına kapıyı “çoooot” diye kapatmaktı. Üstelik, bu çooot geri dönüşü olmayan bir çooot’dı. Zaman zaman ufak tefek uygulama incelemelerine yer versem de hiç MacBook’umda hangi yazılımları kullandığıma ilişkin detaylı bir içerik hazırlamamıştım. Türkiye’de zaten öyle aham şaham bir Mac kullanıcı kitlesi olmadığı için bence insanlara yön veren yeni yayınlara ihtiyaç var.

Öyle umuyorum ki, macOS kullanıcıları bu listemden tartaklanacak ve hoşlarına gidecek bir şeyler bulmayı başaracaktır. Severek kullandığım yazılımların / uygulamaların yanı sıra listeye günlük olarak çalışma rutinimde kullandıklarımı ve popüler olarak kullanılan yazılmları da ekleyeceğim. Onun için sakın bu adam ne saçmalıyor diye yukardaki bir yerlerdeki sayfayı kapatma işaretine yanaşmayın.


[highlight]#1- Yoink - Saçlarımdan Tut Beni Önce Yerlerde Sürükle[/highlight]
Fiyat: 24,99 TL

Yoink ile çok kısa bir süre önce tanıştım. Bu uygulamanın olayı bir sürükleme yardımcısı olması. Şöyle ki, Yoink sizin için nesneleri sürükleyip daha sonra istediğiniz herhangi bir pencerede kullanabileceğiniz bir dock (menü çubuğu) oluşturuyor.



Örneğin, Facebook üzerinden üç farklı arkadaşıma üç farklı fotoğraf göndermem gerektiğini düşünün. Bu durumda bir Facebook penceresi, bir masaüstüne derken savrulup gideceğim. Oysa Yoink’i kullanarak önce bu masaüstündeki üç adet fotoğrafı Yoink bar’ıma koyacağım, daha sonra Facebook’a geçip masaüstüne ulaşmama gerek kalmadan bu dock’dan istediğim dosyaları fıtı fıtı istediğim yerlere atacağım. Üstelik Dock’u ekranın istediğiniz bölümünde konumlandırabilirsiniz. Sürüklemeyi fare işaretleyicisine de ayarlarsanız, henüz bir dosyayı sürüklemeye başladığınızda dock otomatik olarak farenizin yanına geliyor. Yani Dock inanılmaz işlevsel çalışıyor.

https://youtu.be/zQiU0NkmjZ8

Birden fazla dosyayla boğuşurken, WordPress’e içerik girişi aşamasında onlarca resim eklerken, kısacası tut sürükle işini yapabileceğiniz hemen her yerde Yoink hayat kurtarıyor. Mutlaka ama mutlaka öneriyorum.


[highlight]#2- Paste - Mutasyon Geçirmiş Kopyalama Geçmişi Aracı[/highlight]
Fiyat: 35.75 TL

Eğer daha önce hiç kopyalama geçmişi yazılımı kullanmadıysanız mutlaka tavsiye ederim. Mac kullanıyorsanız da mutlaka Paste uygulamasını tavsiye ederim. Paste, size istediğiniz kadar kopyalama yapma ve kopyaladığınız içerikleri daha sonra kullanma şansı sunuyor. Üstelik hazır kopyalanmış metinleri istediğiniz gibi klasörlere ayırıp dilediğiniz zaman kullanma özgürlüğü sunuyor.



Paste’nin tasarımı etkileyici derece güzel ve sanki bir native Mac uygulaması gibi görünüyor. Paste neyi nereden kopyaladıysanız, kopyaladığınız içeriği o uygulamanın simgesiden alarak size kopyalama geçmişinizi kolayca kullanma imkanı sunuyor. Kopyalama geçmişinize metinlerin yanı sıra görsel, video vb. dosyalar da ekleyebiliyorsunuz. Hatta kopyaladığınız içerikleri önizleme seçeneği bile var!



Ben Paste’yi ardı ardına sıralı metinler kopyalayacağım zaman ve hazır şablonları göndereceğim zaman kullanıyorum. Mesela bir müşterim banka hesap bilgilerimi istediğinde Paste’de bunun için hazırladığım şablonu yapıştırıyorum. Ya da bir iş için fiyat istediğinde ona uygun şablonu birkaç saniye içinde yapıştırıyorum. Paste’nin size katabileceği hazır cevaplık ve iş hızını yalnızca bir hayal edin…


[highlight]#3- Itsycal - Menü Çubuğundan Ajanda[/highlight]
Fiyat: Ücretsiz

Bazen biri “Ayın 18’inde o işi hallederiz.” Deyip kenara çekiliyor. İyi de olm, ayın 18’i hangi güne denk geliyor? Ya da haftaya Perşembe’nin ayın kaçı olduğunu ben nereden bileyim? Aklımda 40 farklı tilki var ve hiçbirinin kuyruğu birbirine değmiyor. Bu gibi durumlarda en kestirme çözüm Spotlight üzerinden Takvim’e erişmek gibi görünüyor.



Itsycal bu işlemi kısaltarak menü çubuğundan mini bir takvime erişmenizi sağlıyor. Üstelik Itsycal uygulaması Mac’in takvimi ve iCloud ile uyumlu çalışıyor. Ben Mac’in yerleşik saat tarih göstergesini sadece saati gösterecek şekilde ayarlardım. Itsycal’ı da haftanın günü ve ayın kaçı olduğunu gösterecek şekilde seçenekledim. Böylece haftanın günü ayın kaçına denk geliyor, ayın bilmem kaçı hangi güne denk geliyor gibi sorunları bir saniyede ortadan kaldırmış oldum.


[highlight]#4- Amphetamine - Uyuma Mac, Uyuma![/highlight]
Fiyat: Ücretsiz

Oturduğum yerden kalkıp tuvalete kadar gidiyorum ve geldiğimde Mac’im uyku modunda geçmiş oluyor. Ara veriyorum, Mac uyku moduna geçmiş oluyor. İki dakikalığına markete gidip geleyim diyorum ve Mac yine uyku moduna geçmiş oluyor. Böylece her gün en az 15 defa parola girerek Mac’i okula geç kalacak ergen gibi uyandırmak zorunda kalıyorum. Amphetamine bu sorunu ortadan kaldırıyor.



Amphetamine, istediğiniz süre boyunca çalışarak Mac’inizin uyku moduna geçmemesini sağlıyor. Örneğin bugün 7’de iş başı yaptım ve sadece öğlen 2’ye kadar çalışacağım. Amphetamine’e 7 saat boyunca bilgisayarı uyutmamasını söylüyorum. O da paşalar gibi beni dinleyip, Mac’imin uyumamasını sağlıyor.


[highlight]#5- Gramblr - Mac için Instagram Uygulaması[/highlight]
Fiyat: Ücretsiz



Gramblr’ı uzun uzun masal gibi anlatmak istemiyorum. Bu uygulamayı bir nevi Mac için Instagram gibi düşünebilirsiniz. Gramblr’ı detaylı olarak ele aldığımız Instagram’da Gönderi Planlama (Zamanlama) Nasıl Yapılır? İçeriğime göz atarak hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.


[highlight]#6- AppCleaner - Mac için Körolası Çöpçüler[/highlight]
Fiyat: Ücretsiz

Mac’inizdeki uygulamaları doğrudan Uygulamalar klasöründen sildiğinizde aslında uygulamayı tümüyle silmiş sayılmazsınız. Evet, belki uygulamayı siliyorsunuz ancak geride kalan dosya artıkları diskiniz üzerinde boş yere fazladan yer tutuyor. AppCleaner bu derdimize çare oluyor.



AppCleaner’a silmek istediğiniz uygulamayı salladığınızda AppCleaner sizin için o uygulamayla dair ne varsa tutup çıkarıyor. Böylece bir uygulamayı artıklarıyla birlikte Mac’inizden temizlemek istediğinizde AppCleaner bunu yaptığınızdan emin olmanızı sağlıyor.


[highlight]#7- Magnet - Mac için Pencere Yöneticisi Başganı[/highlight]
Fiyat: 3,49 TL



Magnet, Mac’inizdeki tüm pencelerin kontrolünü elinize almanızı sağlıyor. Magnet ile bir pencereyi ekran üzerinde kolayca boyutlandırabiliyorsunuz. Bu da multitasking çalışmalar yapmak olduğunuz zamanlarda işinizi inanılmaz kolaylaştırıyor. Hele bir de kısayol tuşlarını kendinize göre hatmederseniz, Magnet ile kullandığınız Mac’in tadı harbi bi başka oluyor. Ben indirimdeyken satın almıştım ancak Magnet’in fiyatı gözünü korkutmasın. Sadece bir sakız parası ödeyerek bu yazılıma ömrübillah sahip olabilirsiniz.


[highlight]#8- Flume - Mac için Instagram 2[/highlight]
Flume, Gramblr’ın aksine daha çok yeni paylaşımları kontrol etmek için kullanmak isteyeceğiniz bir yazılım. Oldukça şık tasarımı, anlık bildirim desteği ve DM özelliği beni benden alıp başka diyarlara savuruyor. Düşünsenize telefonum masanın üzerinde duruyor ancak Mac’in başındayken Instagram’a girip DM atmak için elimi ona uzatmama bile gerek kalmıyor.



Ben Flume’un ücretsiz sürümünden faydalanıyorum. Ücretli sürümünü kullanarak birden fazla Instagram hesabını kontrol edebilir ve mobil cihazınıza ihtiyaç duymadan gönderi de paylaşabilirsiniz. Şahane yaaauv!

[alert-note]Buraya kadar sadece popüler olmayan ve pek bilinmeyen kullandığım Mac uygulamalarına değinmiştim. Buradan sonra ise günlük kullanımda tercih ettiğim ve muhtemelen sizin zaten bildiğiniz uygulama tercihlerime değineceğim.[/alert-note]

  • FileZilla - Mac için FTP Programı: Yıllardır değişmeyen tercih FileZilla! Üstelik tüm platformlar için ücretsiz.

  • VLC Player - Mac için Medya Oynatıcısı: Her ne kadar pek beğenmiyor olsam da, ne yazık ki Mac için en iyi medya oynatıcısı. Bence daha iyisi yapılabilir çünkü Windows ve Linux’da olduğu kadar stabil çalışmıyor. Çok alternatifini denedim ama daha iyisini henüz bulamadım.

  • Adobe CS6 Serisi: Fazla söze gerek yok. Zaten basit grafik düzenlemeleri yaptığım için Adobe’un CS6 serisi yazılım paketi fazlasıyla işimi görüyor. Hem her ay Adobe’a vergiye bağlanmış gibi ödeme yapmama da gerek kalmıyor.

  • PHPStrom - Mac için En İyi PHP Geliştirme Oramı Yazılımı: PHPStrom oldukça kaliteli bir IDE yazılımı. Üstelik pahalı… Tabii ben hala öğrenci maili sahibi olduğum için PHPStrom’a ücretsiz lisans anahtarı alabiliyorum. 2 yıldır da öğrencilik hakkımı kullanarak PHPStrom’u kullanıyorum.

  • WhatsApp: Ben WhatsApp’ın Mac yazılımına biraz kılım. Tüm her yerde çalışan klavye kısaltmalarım ne yazık ki WhatsApp’ın Mac yazılımında çalışmıyor. Hal böyle olunca her şeyi uzun uzadıya yazıp anlatmak zoruna kalıyorum. Web üzerinden kullanmak fazladan sekme kalabalığı yapıyor. Bakalım şimdilik idare ediyoruz ama alternatifine bakmam yakındır.

  • UnRAR - Unarchiver: RAR dosyalarını arşivden çıkartmak için kullandığım uyuz yazılım. Reklam destekli olması nedeniyle kendisine kanım hiç ama hiç ısınamadı. En yakın zamanda da ücretli bir alternatif ile yerini değiştirmeyi düşünüyorum.

  • Lightshot Screenshot: Windows’dan Linux’a, Linux’dan Mac’e kadar kullandığım tüm yazılım tercihlerim değişti ama Lightshot hiç değişmedi. Aslına bakarsanız Mac’in dahili ekran alıntısı aracı inanılmaz müthiş çalışıyor. Fakat aldığınız Screenshot’ı upload etmek biraz üşengeçliğe neden oluyor. Screenshot’larımı genelde Mac’in kendi aracıyla çekerken, upload etmem gerekenleri Lightshot ile alıyorum.

  • uTorrent: Açıklamaya gerek bile yok. Windows ve Mac ortamı için bence tercih edilebilecek kesinlike en iyi BitTorrent istemcisi. Kendisini pek kullanmıyor olsamda karlı günler için uygulamalarımın arasında tutuyorum.

  • Spotify: Spotify’ı tanıdığım günden beri bilgisayar ve mobil cihazlarımda yüklü tek bir tane bile müzik olmadı. Dinlemek istediğim ne varsa hepsini Spotify üzerinden dinliyorum.




Alternatifini Aramadığım Yerleşik macOS Yazılımları
Apple Mail: Sade ve şık. macOS’in kendi dahili mail yöneticisi haricinde hiçbir mail yöneticisini bugüne dek kullanmadım. Kullanacağımı da düşünmüyorum. iOS ile senkronizasyonu konusunda da fazlasıyla başarılı.

Pages ve Numbers: Apple Pages, MS Office’deki Word yazılımının, Numbers ise Excel yazılımının muadilleri. Pages kesinlikle bir kere bile MS Word’ü aratmadı. Numbers’ı ise zaten çok az kullanıyorum. Hatta bu konudan kişisel bütçe yönetimi için tercih ettiğim Defter uygulamasını tanıttığım yazımda bahsetmiştim. Pages, Word’ün dosya formatlarını Numbers ise Excel’in formatlarını destekliyor. Bu nedenle uyum sorunu kesinlikle yaşamıyorum.

Notlar: iOS 11 ve High Sierra ikilisinden sonra Notlar tüm eksiklerini kapatmış durumda. Fazlasıyla işimi görüyor ve alternatifini aratmıyor. Yeni eklenen notu sabitleme ve notlara tablo ekleme özelliği ise şahane kolaylıklar kazandırdı.

Anımsatıcılar: Anımsatıcılar yazılımını ben anımsatıcıdan ziyade ecnebilerin deyimiyle GTD (Get Things Done) yani bir ajanda ve yapılacaklar yazılımı olarak kullanıyorum. Kendisinden oldukça memnun olduğumdan dolayı alternatifini kullanmayı düşünmüyorum. Bi’ aralar alternatif olabilecek seçenekleri gözden geçirmiştim. Daha iyileri vardı ancak eşek yüküyle para olduğu için vazgeçmiştim.

Oldukça uzun ve detaylı bir liste oldu. Umarım işinize yarar bir şeyler çıkmıştır. Şimdilik bu kadar, bu listenin aynısından eğer ölmezsek 2018 yılının sonunda da yapmayı istiyorum. Bakalım kısmet.

Kaynak için; https://www.burakgoc.com/mac-icin-en-iyi-uygulamalar/
Scrite ebagcuvan SefaCanDemir

kişi bu mesajı beğendi.

Bir kişinin fikirlerini çalmaya "alıntı", birçok kişinin fikirlerini çalmaya "araştırma" denir. Bir de hiçbir şeyi çalamayacak olanlar vardır.
wmaraci
reklam

ilker ilker Front-end Developer Kullanıcı
  • Üyelik 27.11.2010
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Front-end Developer
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad İ** K**
  • Mesajlar 15
  • Beğeniler 12 / 6
  • Ticaret 0, (%0)
Çok güzel tavsiyeler teşekkürler. Bir arkadaş youtube video çekmişti,
(https://www.youtube.com/watch?v=z7MZQQq6eCw) güzel tavsiyeler var duetdisplay'i kullanıyorum aktif olarak..
Being

kişi bu mesajı beğendi.

Freelance Freelance Biz Ancak Rükuda Eğiliriz Kullanıcı
  • Üyelik 12.03.2016
  • Yaş/Cinsiyet 25 / E
  • Meslek Freelance, Webmaster
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad M** A**
  • Mesajlar 331
  • Beğeniler 131 / 97
  • Ticaret 9, (%100)
Vallahi helal olsun , Şahin’e kıyıp mac 💻 almışın :D
Being
Başarılı uygulamalar, bir kaçına baktım , rabbim muvaffak eylesin kardeşim .
Being

kişi bu mesajı beğendi.

Being Being İçeriklerin Gücü Adına! Kullanıcı
  • Üyelik 08.04.2012
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek Metin Yazarı/Editörü
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad B** G**
  • Mesajlar 935
  • Beğeniler 1087 / 1028
  • Ticaret 91, (%100)
ilker videoyu not aldım. Mutlaka izleyeceğim çok teşekkürler :)

Freelance Şahin'e kıymadım, vaktiyle bir Şahin parasına kıydım :) O da 1 sene kadar önceydi Mac'i eskittik bile :D
ilker Freelance

kişi bu mesajı beğendi.

Bir kişinin fikirlerini çalmaya "alıntı", birçok kişinin fikirlerini çalmaya "araştırma" denir. Bir de hiçbir şeyi çalamayacak olanlar vardır.
wmaraci
wmaraci

zyx zyx bn Msa gbi drenrkn Ra’lra Kullanıcı
  • Üyelik 31.10.2013
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek N/A
  • Konum İzmir
  • Ad Soyad Z** B**
  • Mesajlar 418
  • Beğeniler 137 / 133
  • Ticaret 11, (%100)
Oturup saatlerce muhabbet etmek istediğim nadide kişiliktir kendileri. Çok güzel bir makale daha.
Being

kişi bu mesajı beğendi.

Being Being İçeriklerin Gücü Adına! Kullanıcı
  • Üyelik 08.04.2012
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek Metin Yazarı/Editörü
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad B** G**
  • Mesajlar 935
  • Beğeniler 1087 / 1028
  • Ticaret 91, (%100)
zyx İstanbul Avrupa Yakası'na gelirseniz eğer mutlaka bana haber edin görüşelim hocam :) Böyle şahane bir övgünün sahibine kahve ısmarlamadan ölürsem boyum üstüme falan devrilir :D
MehmetMasa

kişi bu mesajı beğendi.

Bir kişinin fikirlerini çalmaya "alıntı", birçok kişinin fikirlerini çalmaya "araştırma" denir. Bir de hiçbir şeyi çalamayacak olanlar vardır.

everyCode everyCode https://alikarahisar.com Kullanıcı
  • Üyelik 10.10.2016
  • Yaş/Cinsiyet 35 / E
  • Meslek Yazılım Mühendisi
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad A** K**
  • Mesajlar 292
  • Beğeniler 25 / 94
  • Ticaret 1, (%100)
Being UnRAR - Unarchiver alternatifi olarak ücretli bir uygulama olan betterzip öneririm. Kaliteli ve güzel bir yazılım, ancak biraz pahalı :) https://macitbetter.com/
Being

kişi bu mesajı beğendi.

Web -> https://alikarahisar.com

Being Being İçeriklerin Gücü Adına! Kullanıcı
  • Üyelik 08.04.2012
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek Metin Yazarı/Editörü
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad B** G**
  • Mesajlar 935
  • Beğeniler 1087 / 1028
  • Ticaret 91, (%100)
everyCode çok teşekkürler, valla güzelmiş. Yalnız ben $24.95 çok fazla bu yazılım için. Ben terminal'den arşiv yapar çıkarırım yine bu parayı veremem buna. Özellikle dolar bu haldeyken hayatta olmaz o iş :D
MehmetMasa

kişi bu mesajı beğendi.

Bir kişinin fikirlerini çalmaya "alıntı", birçok kişinin fikirlerini çalmaya "araştırma" denir. Bir de hiçbir şeyi çalamayacak olanlar vardır.

Dorebar Dorebar ⇐⇐ Horror Story Kullanıcı
  • Üyelik 14.08.2015
  • Yaş/Cinsiyet 37 / E
  • Meslek Yatırımcı
  • Konum Antalya
  • Ad Soyad T** L**
  • Mesajlar 1895
  • Beğeniler 1159 / 1158
  • Ticaret 51, (%100)

zyx adlı üyeden alıntı

Oturup saatlerce muhabbet etmek istediğim nadide kişiliktir kendileri. Çok güzel bir makale daha.


Oturup saatlerce muhabbet ettiğim nadide kişiliktir kendileri :D Mac'i bile dakikalarca bana anlatmışlığı vardır hatta.
Being

kişi bu mesajı beğendi.

[Firma Rehberlerine Ekleme Hizmeti] TAM 500 Rehber!

Being Being İçeriklerin Gücü Adına! Kullanıcı
  • Üyelik 08.04.2012
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek Metin Yazarı/Editörü
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad B** G**
  • Mesajlar 935
  • Beğeniler 1087 / 1028
  • Ticaret 91, (%100)
Dorebar ooo kimler buradaymış :D
 

 

Bir kişinin fikirlerini çalmaya "alıntı", birçok kişinin fikirlerini çalmaya "araştırma" denir. Bir de hiçbir şeyi çalamayacak olanlar vardır.
wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al