IBM, günümüz bilgisayarlarının ulaşamadığı en yüksek hıza ulaşan ve problemleri çok hızlı bir şekilde çözmeyi başaran quantum bilgisayarını önümüzdeki hafta satışa sunacağını duyurdu.
Şuandaki standart olarak üretilen bilgisayarların hız olarak yanına yaklaşamadığı bu bilgisayarın 20-qubit ve 50-qubit olarak iki ayrı modeli olacak. Satışa hazır halde olan 20-qubit kapasiteye sahip Quantum bilgisayarın yanında, 50-qubit kapasiteye sahip prototip de görücüye çıkacak.
IBM, quantum bilgisayarı alacak olan kullanıcılara QIS-Kit denilen quantum uygulama yazılımını da temin edeceğini belirtiyor. Beta programı kapsamında 60bin kullanıcının bu bilgisayarı ve içerisinde bulunan QIS-Kit yazılımını test edebilme fırsatı bulduğunu ve bu test sonucunda yaklaşık 1.7 milyon hata ayıklandığı belirtiliyor.
gibi duruyor.
Mayıs 2016'da cloud servis üzerinden ücretsiz olarak deneme imkanı verilen 5-16qubit kapasiteye sahip bilgisayarlar artık 20-50qubit kapasiteye ulaşmış oluyor. IBM, ürettiği bu yeni teknolojiye sahip olmak isteyen veya denemek isteyen insanları yalnız bırakmayıp nasıl uygulama geliştireceklerini de öğretiyor. Artık karmaşık problemler eskisi kadar karmaşık ve yavaş çözülen şeyler olmaktan çıkacak gibi duruyor.
Quantum bilgisayarlar her ne kadar bilim insanlarının kullanması amacıyla geliştirilmiş olsa da standart bilgisayarların gelişimi açısından da öncü rolü oynamakta.
Kaynak: http://www.technovenue.com/2017/11/ibm-quantum-bilgisayarini-satisa-sunuyor.html