Mrtcn adlı üyeden alıntı
İşsiz güçsüz adama 50 bine kadar ihtiyaç kredisi veren banka, bize gelince mız mız ediyor. Bu adam çalışıyor paramızı öder faiz yiyemeyiz biz bundan diye düşünüyordur kesin. Daha ben hiçbir bankadan kredi kartı alamadım. Bundada denedim alamadım. Çok saçma bir olay varda ben anlayamadım sanırım.
Hocam olay şu;
Her bankanın verdiği kredi miktarı, faiz oranı, karı, zararı farklı, dolayısıyla her bankanın kredi konusunda geri dönüşü de farklı olacaktır. Bu yüzden bir banka kredi puanı 1800 olana 1000 TL kredi vermezken, başka bir banka 1400 kredi puanı olana 5000 kredi verebilir. Bu şartlar piyasaya da bağlıdır, örneğin ülkenin kredibilitesi arttığında bankalar da yurt dışından düşük faizle yüklü finansman sağlayabilir ve kredi dağıtımını daha kolaylaştırabilir, daha önce 1500 puan üstüne kredi verirken bu oranı 1200 e bile çekebilir. Ekonomi kötüleştiğinde (dövizin ciddi artışı gibi, ki yurt dışından finansmanı döviz olarak alacağından yurt içinde bunu TL olarak dağıtması riski arttırır) kredi vermek için şartları zorlaştırır, kredi puanı kriterini yükseltir, zaten kredi puanı yüksek olan kredi ödemesine sadık kişi anlamına gelir.
Sizin olayınızı anlamadım, mesleğinize sistem uzmanı yazmışsınız, iş konusunda vasfınız var, sizin pozisyonunuzda birinin aldığı maaşı göze alacak olursak şu ana kadar çok rahat bir kredi kartınız olması gerekirdi. Yalnız hayatınız boyunca hiç kredi kartı ve kredi kullanmadıysanız maaşınız ne olursa olsun kredi puanınız 0 görünecektir. Bu durumda hiç bir banka onay vermez, çünkü onay manuel verilmez, sistem başvurunuzu görür, kredi puanınıza bakar, onaylar veya onaylamaz. Maaşınızın yattığı bankaya gidin, kredi kartı başvurunda bulunun, daha önce hiç kredi kartı kullanmadığınızdan ötürü puanınızın düşük olduğunu belirtin, işlemi manuel olarak yapıp değerlendirecekleri için ve puanınızı arttırmak için size düşük limitli de olsa bir kredi kartını hemen çıkaracaklardır.