lostyazilim
tr.link

Tecrübeli Web Masterlarla Dertleşmek ve Onlara Akıl Danışmak İstiyorum

12 Mesajlar 2.028 Okunma
lstbozum
tr.link

zxyxyz zxyxyz WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 25.09.2014
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad B** Ö**
  • Mesajlar 149
  • Beğeniler 52 / 8
  • Ticaret 0, (%0)
Herkese merhaba.

Başlıkta da belirttiğim gibi sizlerle dertleşmek ve bir konuda size akıl danışmak istiyorum. Biraz uzun bir yazı olacak, bu nedenle yazının sonuna ÖZET KISMI ekleyeceğim. Umarım benim durumumda birine söyleyeceğiniz bir şeyler vardır.

24 yaşındayım. Geçen sene Türkiye’deki en iyi teknik üniversitelerinin birinin mühendislik bölümünden mezun oldum. Lise yıllarından derslerim kötülemiş olsa da, çocukluğumdan beri sınavlarda hep derece yapan biriydim.

Bunları söylüyorum ama lütfen yanlış anlamayın. Amacım, ailemin üzerimdeki baskı ve beklentisini açıklayabilmek.. Evet, iyi okullarda okuyup başarılı bir öğrencilik hayatı geçirince ailem ister istemez benden çok şey bekledi.. Şu anda içinde bulunduğum durum da tam olarak bununla ilgili…

Mezun olduktan sonra geçtiğimiz kış aylarında mesleğimle ilgili bir işe girdim. Gerçekten çok iyi maaşlar alınmasına ve gerçekten sevdiğim bir iş olmasına rağmen birçok sebepten dolayı o işi bir daha yapmamaya karar verdim. Yani okuduğum bölümle ilgili bir iş yapmayacağım.

Üniversite yıllarında da hobi olarak bir web sitem vardı. Fitness üzerine.. Banner reklam ve adsense dahil aylık 400-500 lira para kazanıyordum. Ve bu siteyi açtığımda site açmak hakkında hiçbir bilgim yoktu.. İlk başta para kazanmayı da hiç düşünmemiştim.

Oysa siteyi açtıktan sonra web tasarım hakkında çok fazla şey öğrendim. İyi derecede HTML, CSS biliyorum. Sıfırdan tema tasarımı yapıp wordpresse entegre edebiliyorum. Wordpress ve Blogger gibi sistemlerde de iyiyim.

Bunların dışında en iyi olduğum konu içerik üretmek... Sevdiğim konularda uzun ve kaliteli içerikler üretebiliyorum.

Neyse konuyu daha fazla dağıtmadan sadede geleyim. Ailem hep bir işe girip maaşlı çalışmamı istiyor. Sanırım bu sorun hepinizde vardır.

Benimse kafamda güzel web site projelerim vardı. Bunlara yoğunlaşmak istiyordum. Okul zamanı sadece hobi olarak yaptığım işi, bu sefer tam zamanlı olarak yapacaktım.. Ancak aile baskısından bunu gerçekleştiremedim. Evde bilgisayara oturduğum her vakit onlara batıyordu resmen. Bense yaptığım işe, yazdığım yazılara, bir türlü kafamı veremiyordum…

Çok yoğun bir depresyon dönemi geçirdim ve hala içinden çıkabilmiş değilim. O yoğun geçirdiğim dönemde de ailemle büyük bir kavga ettim, açtığım bütün siteleri sildim, bilgisayarımı kırdım, hatta o sinirle duvara yumruk atmıştım ve elimi de kırdım… Özetle her şeyim alt üst oldu bir anda…

Elim kırıldıktan sonra birkaç ay içinde 10-12 kilo aldım... Oysa yıllardır fitnessla ilgilenen, güzel fiziğe sahip biriydim. Şimdi ise resmen ayıcık oldum… Aldığım kilolar da hala duruyor… Bırakın diyet/spor yapıp kilo vermeyi, yataktan çıkmıyorum resmen aylardır…

Her neyse yavaş yavaş konunun sonuna geliyorum...

Üniversitedeyken açtığım ve bana harçlığımı kazandıran web site işi, benim hayallerimdeki işti resmen... Çünkü özgürdüm, çalışma saatlerimi kendim belirliyordum, bir arkadaşım bir yere veya birkaç günlük tatile çağırdığında tatilime gidip aynı zamanda işlerime devam edebiliyordum. Evet az kazanıyordum ama tam zamanlı olarak sürekli ilgilensem ve içerik üretsem iyi paralar kazanabileceğime inanıyordum…

Ancaaak… Mevcut durumda bunu evde yapamıyorum. Ayrı eve çıkmak ve orada her şeye sıfırdan başlamak istiyorum… Tabii hiç gelirim olmadığı için böyle bir şey mümkün görünmüyor… Ayrıca site açıp içerik ürettikten sonra para kazanmaya başlamam en az 1-1,5 seneyi alacağı için, o kadar süre bu stresle baş edebileceğimi zannetmiyorum…

(Bu arada buraya not olarak düşeyim, yaşadığım şehirde güzel bir portal açma niyetim vardı… Sitede olacak her şeyi planlamıştım ve çok iyi bir tema tasarımı yapmıştım. Şablonu, gelir modeli, afiş-broşür tasarımları vs. her şey belliydi.. Ayrıca elimde çok iyi bir domain var.. Bugüne kadar 3 kişi domaini satın almak için benimle iletişime geçti ama satmadım. Ancak bilgisayarım kırıldığında harddisk bozulduğu için, yaptığım tasarımlar, aldığım notlar vs. hepsi uçup gitti. Yeniden başlayamaya ise hiç gücüm yok.)

İşte size asıl sormak istediğim konuya geliyorum… Bu durumda ne yapmalıyım?

1. Sizce dediğim gibi içerik üreterek ev geçindirecek kadar para kazanmam mümkün mü, yoksa bu konuyu ben mi kendime takıntı yaptım? Gerçekçi yorumlarınıza ihtiyacım var… Yani bu iş öyle bir iş ki, herkes az daha uğraşsam çok para kazanabilirim diye düşünüyor.. Ama hatırı sayılır para kazanan insan sayısı ise çok az. Üniversitedeyken hobi olarak yaptığım içerik üreterek para kazanma işine yoğunlaşsam 1-1,5 sene sonra ev geçindirebilecek parayı kazanabilir miyim sizce? Yoksa, farklı ve yaratıcı bir proje bulmaya çalışıp ona mı vakit ayırsam? Bunu şu an yapma imkanım olmasa da sadece sormak istiyorum.

2. Bu alanda benim ayrı eve çıkmamı sağlayacak ve kendi projelerime vakit ayırmama imkan verecek nasıl bir iş yapabilirim?

3. Veya ne önerirsiniz? Bu işler boş işler, git aileni dinle, adamakıllı bölümünle ilgili bir işe gir çalış mı dersiniz? Tabii iş arama sürecinde daha fazla kafayı yeme ihtimalim de var…

Aslında bu yazıyı yazmaya başlamadan önce kafamda yazacak ve soracak çok fazla şeyim vardı ama konu çok dağılmasın diye burada kesiyorum.. Vereceğiniz cevaplara göre bir şeyler çıkar diye umuyorum.

Son olarak, web yazılım veya herhangi bir programlama dili bilmediğim için, bunları öğren iş yaparsın vs. gibi tavsiyelere açığım… Yani kendimi geliştirip para kazanabileceğim alanlar varsa bilmek isterim. Bugüne kadar hayatta yapabildiğim en iyi şey ‘sadece öğrenebilmek’ oldu zaten :(

ÖZET

İyi bir üniversitenin iyi bir bölümünden mezun oldum. Ailem bir işe girip çalışmamı istiyor, bense web tasarım işleriyle uğraşmak istiyorum. Ama mevcut durumda evde bilgisayar başına oturup çalışma şansım yok… Bu nedenle ayrı eve çıkmak istiyorum… Tabii param da yok 

Bana ayrı eve çıkmam ve web site işleriyle uğraşabilmem için önerebileceğiniz bir şey var mı? Yoksa bu işlere kafa yormayı bırakıp ailemi dinleyerek kendi işimi mi yapmalıyım?

wmaraci
reklam

Karamese Karamese Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 12.12.2017
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek serbest
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad U** K**
  • Mesajlar 57
  • Beğeniler 8 / 20
  • Ticaret 1, (%100)
Belli bir düzeye gelene kadar kendi işini yap, bu süreçte hobi olarak yine web tasarım üzerine kendini geliştir. Durumun el verdiğinde o an ister eve çıkarsın ister sektör değiştirirsin sana kalmış olur. Ancak şimdilik senin kendi işini yapmaktan başka çaren yok gibi duruyor.
zxyxyz

kişi bu mesajı beğendi.

darkknightt darkknightt WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 31.05.2014
  • Yaş/Cinsiyet 44 / E
  • Meslek Serbest
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad S** C**
  • Mesajlar 1132
  • Beğeniler 72 / 318
  • Ticaret 1, (%100)
işe gir, para kazan, ayrı eve çık, boş zamanlarında istediğin işi yap
zxyxyz

kişi bu mesajı beğendi.

Stores Stores WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 30.03.2017
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Hatay
  • Ad Soyad A** T**
  • Mesajlar 1500
  • Beğeniler 75 / 531
  • Ticaret 55, (%98)
git aileni dinle :D
zxyxyz

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
wmaraci

• Üyelik 25.09.2014
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad B** Ö**
  • Mesajlar 149
  • Beğeniler 52 / 8
  • Ticaret 0, (%0)

darkknightt adlı üyeden alıntı

işe gir, para kazan, ayrı eve çık, boş zamanlarında istediğin işi yap

Boş zamanlarda iş yaparak ne kadar iyi duruma gelebilirim ki? Hep yoğunlaşsan daha iyisini yaparım diye düşünüyorum.

mdhouss mdhouss Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 09.07.2017
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek ögrenci
  • Konum Antalya
  • Ad Soyad O** Y**
  • Mesajlar 426
  • Beğeniler 54 / 100
  • Ticaret 0, (%0)
Okuduğun bölümde iş yapmamak için neden bu kadar saçma.durumlada girdin ki? Kendi işine giderken evden ayrılır, kendine ev tutar akşamları 2 3 saat site isleriyle uğraşırdın.

Yani kusura bakmada orjinal bir site yani facebook, onedio, kizlar soruyor, eksi sözlük vb. Gib günlük tekil hitleri +500.000 olan iyapamazsan hiç bir zaman senin isin asil işin web olamaz ki güvenilmez. Bunun içinde yine yıllar lazım bu yılları getireceğin için para lazım para için iş lazım.
zxyxyz

kişi bu mesajı beğendi.

• Üyelik 25.09.2014
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad B** Ö**
  • Mesajlar 149
  • Beğeniler 52 / 8
  • Ticaret 0, (%0)
Yaptığım iş gemide... Gemide ne internetim oluyor, ne boş vaktim... Ayrıca işin şartları ve gemide yaşadıklarım benim adıma pek iç açıcı değil...

Ama 2.paragrafta belirttiğin düşünce benim için değerli... Facebook vb. gibi site yapmadığım sürece bunun asıl işim olamayacak olması, başka şeylere yönelmem için yeterli..

Yaman Yaman Yazıyor... Kullanıcı
  • Üyelik 31.07.2013
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Samsun
  • Ad Soyad Ş** Y**
  • Mesajlar 741
  • Beğeniler 127 / 240
  • Ticaret 16, (%100)
İnsanları her zaman ayakta tutanların umutları olduğunu belirtmek isterim. Benimde hayalim bu yöndeydi. Bir basın & yayın & bilişim sektöründe kendi şirketimi kurmak.

Hocam öncelikle sermayeniz olmadan hiçbir projede başarılı olamazsınız. Projeyi ilerletmek için yatırım gerekecektir. Gerekli sermayeyi çalıştığınız süre içerisinde edinebilirdiniz.

İlerde hem çalışıp hemde boş zamanlarımda sitelerimle ilgilenmeyi planlıyorum. Maaşımla gerekli sermayeyi sağlayabilirsin. Baktın işleri büyüttün, sitelerinden gelen gelirler maaşının iki katına çıktı bırakırsın işi olur biter :)

En önemli husus tek projeye bağlı kalmamak. Birden fazla düşün, birden fazla faaliyete geçir.
zxyxyz

kişi bu mesajı beğendi.

forces forces WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 23.01.2016
  • Yaş/Cinsiyet 45 / E
  • Meslek bilgisayar mühendisi
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad M** E**
  • Mesajlar 1366
  • Beğeniler 9 / 379
  • Ticaret 0, (%0)
benim fikrim ;

mezun olduğun alanda bir iş bul ve iyi bir maaş ile işe başla bu kısım önemli .

kendine asıl yapmak istediğin işler için zaman ayır ve başarılı olup olamayacağını sına .En azından ben böyle yaptım . O kadar çok şey deniyor insan ki , her proje bir defada tutmuyor ( tutmaktan kasıt 1 numara olması değil ,para kazandırabilmesi )
ailen bir nebze olsun haklı , burası Türkiye , hergeçen zaman gelecekte yapman gerekenlerden eksik kalmanı sağlıyor. Web sitesi bunlar üzerinden para kazanmak bizim aileler için biraz daha komplike .
Dediğim gibi yapmak istediklerin için öyle yada böyle para lazım , o parayı bulsan zaman geçiyor ancak geri dönüşünü bilemiyorsun birbilinmezlik , ailenin kaygıları da bu bilinmezlikten geliyor .

Mezun olduğun işten para kazan ,iş ararken şu an yapmak istediklerine yoğunlaş , iş bulduğunda evlenmeden paranı topla , aklındakileri yap .İstediğin olursa işini bırak geçimini ve geleceğini garanti ediyorsa , Mesleğini yaparken istediklerin için zaman bulamam mı diyorsun , o zaman senin mazeretin var aklındakileri yapmak için
zxyxyz

kişi bu mesajı beğendi.

mutlux mutlux WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 11.04.2014
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek öğretmen
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad M** G**
  • Mesajlar 1231
  • Beğeniler 303 / 212
  • Ticaret 40, (%100)
Aileni dinle
zxyxyz

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al