Selamlar,

Google Adwords ile yeni tanışanların ve bilgisini pekiştirmek isteyenlerin sıkça sorduğu 25 soruyu cevaplarıyla birlikte bugün yazdım. Sorular ve cevaplar şöyle;


1 – Google Adwords nedir, ne işe yarar ?
Adwords, Google’ın bize sunmuş olduğu dijital reklam platformudur. Belirlenen anahtar kelimelerle ilişkili ürün veya hizmetleri arama sonuçlarının üst veya alt kısımlarında göstererek ürün-hizmetlerimizi pazarlamamıza yardımcı olur.



2 – Anahtar kelime nedir ?
Bir ürün veya hizmeti tanımlayan kelime veya kelime gruplarıdır. Örneğin; gömlek, spor ayakkabı, bakırköy su tesisatçısı, ankara evden eve nakliyat, ucuz tatil otelleri, erken rezervasyon, ucuz bilet…



3 – Adwords reklamları nerede yayınlanır ?
Google arama sonuçları sayfasının ilk 3-4 kısmı ve alt 3 kısım başta olmak üzere, google iş ortağı tüm web sitelerinde yayınlanır. Adsense dediğimiz, reklam yayıncılarının siteleri de dahil olmak üzere milyonlarca sayfada reklamlar görüntülenir.



4- TBM nedir ?
Tıklama Başına Maliyet demektir. Bir tıklanma başı için ödeyeceğimiz maksimum tutardır. Tıklama başı maliyetler anahtar kelimelere, zamana ve rekabete göre değişiklik gösterir.



5 – Adwords’te reklamlar neye göre sıralanır ?
Şuan Reklam Sıralaması = f (Tbm Teklifi , Kalite Puanı, Uzantıların ve biçimlerin beklenen etkisi) matematiksek formülü üzerinden hesaplanıyor. Her bir reklam için çıkan değere göre bu sıra belirleniyor.



6 – Tıklama başına maliyeti yüksek verirsem her zaman üstte çıkar mıyım ?
Hayır, tıklama başına maliyet yukarıdaki formülde gördüğünüz gibi tek başına yeterli değildir. Tıklanma oranı, kalite puanı, açılış sayfası deneyimi gibi unsurlarda bu sıralamaya etki eder. Bu değerleri iyi olan birisi 10 TL bütçe ile 10 tıklama alıyorken, siz gerekli optimizasyonları yapmadığınız takdirde 10 TL ile 5 tıklama alabilirsiniz.



7- Kalite puanı nedir ?
Kalite puanı açılış sayfası deneyimi, reklam alaka düzeyi ve beklenen tıklanma oranı verilerinin ortalamasıyla oluşan bir değerdir. 1 ile 10 arasında bir sayıdır. 10 olan kalite puanı en yüksektir ve daha az bütçelerle daha iyi sıralar elde edilebilir.



8- Kendi reklamlarımıza tıklarsak ne olur ?
Kendi reklamlarımıza birkaç defa tıkladığımızda tıkladıktan sonraki tıklamalar için sizden ücret almayacaktır. Bu ücretleri ve tıklamaları geçersiz sayıp, paranız iade edilecektir. Ayrıca kendi reklamlarınıza tıklamanız hiçbir fayda sağlayamacaktır.



9 – Kendi reklamlarımı tarayıcı üzerinden sürekli kontrol ediyorum, bazen çıkmıyor. Neden ?
Adwords reklamları kullanıcı davranışına, profiline göre hareket eder. Bir kullanıcıya sürekli reklamlar gösteriliyor ve o reklam hiç tıklanmıyorsa, ilgisiz kullanıcı olarak tanımlayabiliyor ve o reklam artık o kullanıcı için gösterilmeyebiliyor. Bunun için kendi reklamlarımızın google aramalarında çıkıp çıkmadığını kontrol etmek için Reklam Önizleme ve Teşhişi aracını kullanmalısınız.



10 – Rakibimiz reklamlarımıza sürekli tıklarsa ne olur ?
Rakibimiz sürekli reklamlarımıza tıklıyorsa birkaç tıklamadan sonraki tıklamalar geçersiz sayılır ve ücretleri iade edilir. Bunları geçersiz tıklamalar sütununda görebilirsiniz.



11 – İstediğim her ürün veya hizmetin reklamını Adwords’te yapabilir miyim ?
Hayır, google adwords politikalarına uygun olmayan ürün veya hizmetlerin reklamını yapamazsınız. Örneğin: Silah, uyuşturucu ürünler, replika ürünler, havai fişek, bazı kimyasal ürünler, tütün mamülleri vs.. Daha fazlası için Adwords Politikaları sayfasına göz atabilirsiniz.



12 – Alışveriş reklamları nedir ?
Arama sonuçları sayfasında Alışveriş sekmesinde bulunan ve genelde 5’li ürün listesi halinde arama sonuçlarının en üst kısmında yer alan resimli ürün reklamlarıdır. Ürün resmi, satıcı adı, ürün fiyatını tıklamadan görebilirsiniz.



13 – E-ticaret sitem için alışveriş reklamları mı, arama ağı reklamları mı kullanmalıyım ?
Ürün satışı yapıyorsanız mutlaka alışveriş reklamlarını kullanmalısınız. Çünkü alışveriş reklamlarında kullanıcılar, sitenize tıklamadan o ürün hakkında bilgi sahibi olur. Ayrıca alışveriş reklamlarının tıklanma oranları arama ağı reklamlarına göre daha yüksektir. Ürün ve kategorilerinize göre bu iki reklamı da aynı anda yayınlayabiliriz.



14 – Yeniden pazarlama nedir, ne işe yarar ?
Sitemizi daha önceden ziyaret etmiş kullanıcılara gösterdiğimiz reklamlar yeniden pazarlama reklamlarıdır. Bu sayede ziyaretçi sitemizden çıksa bile, adwords yayıncı sitelerindeki reklam alanlarında bizim reklamlarımız görür. Bu reklam tekniğinde dönüşüm oldukça yüksektir.



15 – Adwords reklamlarında sadece “Ankara” iline reklam gösterebilir miyim ?
Evet, Adwords ile il ve yarıçap bazlı reklam gösterimi yapabilirsiniz. Örneğin şuanki konumumun 100 km yarıçapı civarındaki kullanıcılara reklamlar gösterebiliriz.



16 – Adwords ile sadece cep telefonlarında yayınlanması için reklam verebilir miyim ?
Evet, reklamları isterseniz sadece cep telefonlarında, sadece tabletlerde yada sadece masaüstü cihazlarda görünmesini sağlayabilirsiniz.



17 – Sadece erkek veya kadınlara reklamlarımı gösterebilir miyim ?
Evet, erkek veya kadın cinsiyetlerine göre reklam gösterimi yapabilirsiniz. Örneğin kadın elbise kampanyalarınızı sadece kadınlara, futbol ürünleri kampanyasını sadece erkeklere gösterebilirsiniz.



18 – Belirli yaş gruplarını hedefleyerek reklam gösterebilir miyim ?
Evet, adwordste belirlenen 18-24, 25-35 vb. yaş gruplarına özel kampanyalar oluşturabiliriz.



19 – Sitemi daha önce ziyaret etmiş kullanıcılara reklam gösterebilir miyim ?
Evet, yeniden pazarlama ile bunu yapmamız mümkün. Üsteklik ürün, indirim vb. özelleştirilmiş kampanyalar kurgulayabiliriz.



20 – Adwords ile büyük web sitelerinde reklam gösterimi yapabilir miyim ?
Evet, örneğin Hürriyet’te ilgili alanlarda adwords reklamlarınızı Görüntülü Arama Ağı sayesinde yayınlayabiliriz.



21 – Gmail’e reklam verebilir miyim ?
Evet, gmailde sizin de karşınıza çıkan o reklamları adwords ile yayınlayabiliriz. İstediğiniz anahtar kelimeleri kullanan, epostasında geçen kullanıcılara erişmek mümkün.



22 – Görsel banner reklamlar nasıl çalışır ?
Banner reklamlar farklı ölçülerde, farklı alanlarda yerleşim gösteren reklamlardır. Bu reklamları biz oluşturacağımız gibi, google üzerinden hazır şablonlarla da oluşturabiliriz.



23 – Dinamik reklam nedir ?
Web sitesindeki ürünleri veya hizmetleri, herhangi bir anahtar kelime girmeden, sitedeki içeriklere bakarak getiren reklam türüdür.



24 – Adwordse Nasıl Ödeme Yaparım ?
Google Adwords ödemelerini adwords hesabı üzerinden kredi kartıyla yapabilirsiniz. Eft seçeneği de mevcut ancak 3-7 iş günü ödeme onay süreci olabiliyor.



25 – Bütçem Sınırı Aşarsa / Tükenirse Ne Olur ?
Her bir kampanya için bir bütçe belirlersiniz. Herhangi bir günde günlük bütçenizin 2 katına kadar harcayabilirsiniz ancak aradaki farkı telafi etmek için harcamanız diğer günlerde sınırlandırılır. Buna, fazla yayın denir. Ancak belirli bir fatura döneminde, asla günlük bütçenizin bir ayda bulunan ortalama gün sayısıyla (yaklaşık 30,4) çarpımından daha yüksek bir tutarda borçlandırılmazsınız. Bütçeniz tükendiğinde reklamlar otomatik olarak durdurulur.




25 soruyu ve cevabını Google Adwords Hakkında Sıkça Sorulan 25 Soru başlıklı yazımda okuyabilirsiniz. Adwords ile diğer merak yazılarımı https://www.kadirbakmaz.com/google-adwords/ bölümünde bulabilirsiniz.


Herkese iyi çalışmalar.