wmaraci reklam
tr.link

BlackBerry Priv incelemesi

3 Mesajlar 1.098 Okunma
acebozum
tr.link

saltuntas saltuntas WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 16.09.2013
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek blog yazarlığı
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad S** A**
  • Mesajlar 985
  • Beğeniler 42 / 391
  • Ticaret 92, (%99)



BlackBerry Priv :Yaklaşık 1 yıldan beri kullandığım telefon hakkında sanırım iki kelam etme vakti geldi de geçiyor. “Nedir bu Priv?” diye merak edenler için elimden geldiğince objektif bir inceleme yapacağım. O zaman kısaca teknik özelliklerinden başlayalım.

BlackBerry Priv teknik özellikler:

İşlemci : Qualcomm MSM8992 Snapdragon 808

GPU : Adreno 418

RAM : 3 GB

Bellek : 32 GB (256 GB’ye kadar micro sd desteği)

Ekran: 5.4 inch, 1440 x 2560 piksel

Kamera:

Arka kamera 18 MP, optik imaj sabitleme, çift ton LED flaş, 4K video çekme

Ön kamera : 2 MP, HD video çekme

Batarya : 3410 mAh



BlackBerry Priv’in harika tasarımı

Tasarım konusu her ne kadar kişiden kişiye değişse de, genel hatları itibariyle Priv’in tasarımını birçok kişinin seveceğini düşünüyorum. Şahsen, telefonu tercih etmemdeki en büyük nedenler birisi telefonun sahip olduğu şık tasarım idi. Yıllardır Sony kullanan birisi olarak farklı tasarımlara ihtiyaç duymaya başladım. Samsung’un tasarımlarını oldum olası sevmedim; Apple’ın tasarımları iyi olsa da içine kapanık bir sistem olması ve pahalı olmasından dolayı tercihim olmadı. Derken Hepsiburada’da Blackberry’i gördüm. İlk çıktığı zamandan beri aklımın bir köşesinde olan ama fahiş fiyatından dolayı almayı düşünmediğim Priv’in fiyatı sonunda makul seviyelere inmişti. Tabi fiyatı inince de hemen hakkındaki yorumlara ve incelemelere baktım. Çok seven de olmuştu yerden yere vuran da ama benim gönlümü çelmişti artık 🙂

Bunları niye anlattım bilmiyorum ama olsundu. Hep gerekli şeyler anlatılacak değildi ya 🙂Her neyse telefonun en can alıcı noktası bence kesinlikle şık olması. Hem dokunmatik ekran hemde fiziksel klavye bulunan telefon “farkımız, tarzımız” mottosunun canlı bir örneği adeta.

Çift kavisli dokunmatik ekrana sahip olan telefona, Samsung Edge’de ki gibi uygulamalar eklenebiliyor. Fakat her istenilen uygulama eklenemiyor. Blackberry’nin “üretkenlik” adının verdiği bu özellikte sadece takvim, mesaj ve Hub uygulaması bulunuyor. (İlk zamanlar heves edip kullansam da şu an kullanmıyorum.) Kavislerin en sevdiğim yönü ise, telefon şarj olurken şarj yüzdesinin bu kavisli bölümde görünüyor olması.

Fiziksel klavyeden de bahsetmek gerekirse ilk başta yazmak zor gibi dursa da alıştıktan sonra dokunmatik ekranda yazmaktansa klavyeden yazmak daha cazip geliyor. Ben genelde yazarken klavyeden yazıyorum. Birde klavyenin en beğendiğim yönü ise; klavyenin üzerinde elinizi sağa sola gezdirerek sayfalar arası geçiş, yukarı-aşağı gezdirerek de sayfayı aşağıya yukarıya doğru kaydırma işlemi yapılabiliyor. Yazı okurken kaydırma işini ekranda yamak yerine klavyeden yapıyorum. Hem ekran bana kalıyor hemde bu şekilde okumak daha keyifli oluyor.

Kamera ve Batarya performansı

BlackBerry Priv ile çekilmiş örnek fotoğraflar

Ana kameraya 18 MP’lik Scneider-Kreuznach lens eşlik ediyor. Gündüz çekimleri gayet başarılı ve OIS olmasından dolayı net fotoğraflar ve videolar çekilebiliyor. Video demişken 4K video çekilebiliyor fakat bu formatta OIS çalışmıyor. Gece çekimleri ise pek tatmin edici değil. (Gerçi gece çekimlerinde telefonlardan bir şey beklememek lazım.) Ön kamera ise bu telefona hiç ama hiç olmamış. 2 MP’lik bir kamera konulmuş ve çekim kalitesi iyi değil. Öz çekim yapan birisi olmadığım için benim için pek önemli bir parametre değil ama ön kamerayı arka kameradan çok kullananlar için büyük bir problem olacağı aşikar. Bataryası ise normal kullanımda 1 gün idare eder ama 2. gün yolda bırakır.

]

Yazılım kısmında ise Android işletim sisteminin kullanıldığından bahsetmiştim. Arayüzü saf Android’e çok yakın ve birçok uygulama Google’dan alınmış. Açıkçası Blackberry’e ait bir müzik çalar ve fotoğraf görüntüleyicisi beklerdim ama yapmamışlar. Blackberry’e ait birkaç uygulama bulunuyor. Bunlardan en dikkat çekeni ise “DTEK” adını verdikleri güvenlik uygulaması. Bu uygulama gerek kendi yaptığı ayarlar gerekse kullanıcıyı yönlendirerek yaptığı ayarlar ile maksimum güvenliği sağlamayı hedefliyor. Zaten tanıtımlarda da en çok üstünde durulan kısım BlackBerry cihazların en güvenilir Android cihaz olmasıyla ilgiliydi. Umarım dedikleri gibi olur ve güvenli bir şekilde telefonu kullanabiliriz.

BlackBerry Priv problemleri

Telefon iyi dedik hoş dedik de, can sıkıcı problemleri de pek göz ardı edilecek gibi değil.

1- Ekranın sol alt köşesinden gelen klik sesi

2- Isınma problemi

3- Telefonun yavaş açılması ve uygulamaların yavaş kurulumu

    Telefon kayan kapaklı bir tasarıma sahip olduğu için ister istemez ekran ile gövde arasında bir boşluk oluyor. Fakat bizim için can sıkıcı olan durum şu: montaj esnasında kaynaklanan hatadan dolayı ekranın sol alt kısmında bir boşluk oluşmuş ve bu boşluktan hatrı sayılır bir şekilde ses geliyor. Bu sesi gidermeyle ilgili videolar izleyip sesi giderdim fakat kalıcı olmadı ve kısa süre sonra ses geri geldi. Tek çözüm, kayan kapağın açılıp kızağın düzgün bir şekilde tekrar monte edilmesi fakat cihazı İstanbul’a servise gönderip uzun bekleyişlerle uğraşmak istemiyorum.





  1. Blackberry Priv ısınma problemi : ilk zamanlar pek umursamıyordum ama sonradan çok rahatsız etmeye başladı. Öyle çok oyun oynayan birisi değilim. Tek oynadığım oyun Clash of Clans ve bu oyunu oynarken bile 10. dakikadan sonra hissedilir derecede ısınma oluyor. Zaman zaman 45 dereceyi bile gördüm. Grafik yönünden zayıf olan bu oyunda bile bunlar oluyorsa diğer uygulamaları düşünemiyorum bile. Tabii ısınma sadece eli rahatsız etmiyor ve cihazda yavaşlamaya da sebep oluyor.




  • Telefonun yavaş açılması ve uygulamaların yavaş kurulumu : Olur da telefonu kapatırsanız geçmiş olsun. Telefonun açılması gerçekten uzun sürüyor. Elimde eski model Sony Xperia S var ve bu telefondan daha erken açılıyor. Durun daha bitmedi! bir diğer problem de uygulama kurulumunun uzun sürmesi. Uygulama indirme hızı doğal olarak internet hızımızla doğru orantılı, ki bununla bir alıp veremediğim yok. Ama uygulama kurulum hızı da inanılmaz yavaş. Olur da 10 tane uygulama güncellemesi falan gelirse geçmiş olsun. Bir de anlam veremediğim şekilde Harita uygulamaları geç açılıyor ve geç tepki veriyor.



Son olarak; telefonun şu anki satış fiyatı 1250-1350 TL civarında. Eğer şu büyük problemler olmasaydı kesilikle fiyat/performans ürünü diyebilirdim ama maalesef şu anki durumda bunu diyemem. Ayrıca telefonda Android 6 sürümünün yüklü olduğunu ve daha da güncelleme almayacağını belirtmekte fayda var.

Telefon hakkında yazacaklarım bu kadar. Telefon hakkında merak ettiğiniz bir şey varsa çekinmeden sorabilirsiniz 🙂

Kaynak : BlackBerry Priv İncelemesi
 

 

googleasistan
reklam

MrB MrB WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 16.06.2014
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek öğrenci
  • Konum Kocaeli
  • Ad Soyad B** Ö**
  • Mesajlar 945
  • Beğeniler 87 / 262
  • Ticaret 1, (%100)
Güzel bir yazı olmuş, bir kaç gündür alsam mı almasam mı diye düşünürken iyi denk geldi. Sanırım keyone alsam daha mantıklı
 

 

saltuntas saltuntas WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 16.09.2013
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek blog yazarlığı
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad S** A**
  • Mesajlar 985
  • Beğeniler 42 / 391
  • Ticaret 92, (%99)
MrB bence de en iyisini yaparsınız. Hatta biraz daha bekleyip Key2'yi de alabilirsiniz.Gerçi fiyatını uçuk yaparlar herhalde.
 

 

wmaraci
wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al