1. Yazı - Özgün Fikir
2. Yazı - Para Parayı Çeker
Ekipsiz İşin Çilesi Çekilmez
Arkadaşlar şunu çok net söyleyebilirim, ekipsiz olarak giriştiğiniz internet projelerinizin başarıya ulaşma şansı maalesef çok düşük. Sebepleri de gayet basit aslında, bir süre dayansanız da hayatın sizi nasıl sınayacağı hiç belli olmuyor. Bu sınamalar arasında projenizin getirdiği iş yükü altında ezilmeniz fazlasıyla muhtemel. Hadi diyelim ki ezilmediniz, bütün işleri en iyi verimlilikte yapamayacaksınız. Ya sosyal medya yönetiminden fire verecek, ya düzenli girmeniz gereken içerikleri aksatacak ya da reklamınızı yapıp kitlenizi büyütmeye vakit ayıramayacaksınız.
Biraz daha acımasız konuşmamın size faydası olacaktır diye düşünüyorum. Muhteşem bir iş makinesi olduğunuzu var sayalım, yukarıdaki bütün işleri yetiştirebiliyor, günlük 16 saat iş yapabiliyorsunuz. Yine de yapacağınız işin grafiklerini, yazılımını, hatta içeriklerinizin yazım dilini sizden iyi yürütecek birçok insan vardır. Çünkü kendinizi her alanda en iyi olacak şekilde yetiştirmeniz bayağı ütopik kalıyor.
Projelerin başarısız olmasındaki en büyük sebeplerden birisi de bu yüzden ekip. Ya hiç ekip kurmadan tek başımıza deniyoruz bir şeyleri başarmayı ya eşten, dosttan iyi ekip olmaz diyerek işinin ehli olmayan insanlarla deniyoruz şansımızı ya da katılım için vaatlerimiz düşük kaldığından gidiyor insanlar. Tüm bu sorunları çözebilirsek, projemizin başarılı olma ihtimali de o kadar artar, emin olabilirsiniz.
Nasıl Toplayacağız Bu Ekibi?
Ekip deyince gözünüzde büyümesin, eğer milyonluk bir girişim yapmıyorsanız kimse sizden ordu toplamanızı beklemiyor. Tek başınıza olacağınıza yanınızda gerçekten kendini işe adayacak, kalifiye bir kişi daha olsa emin olun işinizin ilerleyişi büyük ölçekte değişecektir. O sayı iki olursa standart bir iş temposunda büyüdüğünüzü ve geliştiğinizi çok rahat fark edebilirsiniz zaten. Şu anda aklıma gelen birkaç madde ile birlikte konuyu noktalayacağım.
1. Öğrenciler ile çalışın: Herkesin günlük hayatında işi var, gücü var. Hali hazırda iş sahibi olan birisinden sizin işinize zamanını riske atıp emek vermesini istemeniz için ona para garantisi sağlamanız şart. Henüz yeni başlayacağınız bir işte de böyle bir şeyin sizi zorlayacağını düşünüyorum. Hem öyle olmasa bile bu madde geçerli, neden mi? Öğrenciler daha vizyon sahibi, vakti daha bol ve yenilikçi insanlardır. Aynı zamanda genç nesil her zaman öğrenmeye daha açıktır (İstisnaların farkındayım). Fikrinizi benimsemeleri falan da daha kolay tabii ki, çünkü gerçek hayatın sillesini henüz pek tatmadıkları için hayal kurmayı severler. Bana kalırsa bir girişimin olmazsa olmazı öğrenci emektarlardır. Yani pek hoş bir tavsiye olmayacak ama işiniz tutarsa hiç yoktan CV'sine katabileceği bir proje olacağını belirtebilirsiniz görüşürken.
2. Ortaklığa olumsuz bakmayın: Ortağınızı doğru seçmek projenizin hayatını kurtarabilir. Herkese güvenmeyin, mümkünse işe başlamadan önce karşınızdaki kişiden emin olun. Sadece heveslendiği için mi işinize ortak olmak istiyor, yoksa hedefleri var mı bir görün. Tabii siz de karşınızdaki insana güven verin, kendinizden emin davranın. Elbette ortaklık bir tercih meselesi, büyük internet şirketlerinin neredeyse tamamı ortaklarla kuruluyor unutmamak lazım. Eğer tercihiniz pozitif yönde olacaksa, arayışa WM Aracı forumunda başlıklar açarak başlayabilirsiniz. Çok kalifiye, hevesli ve girişimci ruha sahip gırla üye var forumumuzda.
Not: Arkadaşlar seri içerisinde birçok güzel yorum, eleştiri aldım. Seriyi 5. yazıda bitirip, bütün yazıları tek başlıkta toplamayı planlıyorum. Özellikle bir sonraki yazımı da okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum 'Araştırma' üzerine bir yazı olacak.