TeknoVudu
Acelem vardı çıkmak zorunda kaldım yazamadım, tabii ki ne yaptığımı anlatıcam.
İlk olarak hosting, Reseller veya VPS'nizdeki panele giriş yaparak PHP verisyonunu en son sürüme getirin. Standart olarak 5.6 ile geliyor. Bu da istekde bulunup işlem yaparken bir hayli yavaş kalıyor. Şuan en son PHP 7.2 sürümü mevcut. Bası serverlarda 7.1 de olabilir. Bu değişikliği yapınca sitenizde gözle görülür hız farkı olacaktır.
- Diğer bir dikkat etmeniz gereken şey bu işle az buçuk uğraşanların da aşina olduğu GZip sıkıştırma. Hosting firmaları bunu hali hazırda aktif olarak hizmetini veriyor. Ama yine de hosting firmanıza danışmanızı öneririm. Cpanel kullanıyorsanız "Optimize Website" sekmesinde aktif edebilirsiniz. Reseller veya VPS kullanıyorsanız firmanıza iletişime geçerek bunu aktif edebilir, ek olarak .htaccess dosyanıza kod ekleyerek daha kapsamlı bir sıkıştırma yapabilirsiniz.
- Yaptığım testlerde sitemin görselleri ilk bayt gelmeye başladıktan çok sonra yükleniyordu. Yani anlam veremediğim bir gecikme vardı görsellerde. Ben de bir süre araştırıp görsellerin webp uzantılı yaparak aynı kalitede çok daha hızlı yüklenmesini sağlayabileceğimi öğrendim. Normalde çok eklenti kullanan biri değilim ama bu gerçekten sorunumu çözdü diyebilirim. Eklentinin adı "ShortPixel Image Optimizer" Önbellek (cache) eklentilerinin hepsini denedim ama bir kısmı istediğimi vermedi bir kısmı da temamda bozukluklara sebep oldu. Ama bu eklenti gerçekten işe yarıyor. Varsayılan ayarlara ek olarak sadece "Create also WebP versions of the images for free." aktif ettim. Onun dışında ki ayarı olduğu gibi kullandım.
- Önbellek eklentisi kullanmadığım için .htaccess dosyasından kodlarla yapmam gerekti. Aşağıda bu konu paylaşayım. Yapmayan arkadaşlar kullanabilir.
## EXPIRES CACHING ##
ExpiresActive On
ExpiresByType image/jpg "access plus 1 year"
ExpiresByType image/jpeg "access plus 1 year"
ExpiresByType image/gif "access plus 1 year"
ExpiresByType image/png "access plus 1 year"
ExpiresByType text/css "access plus 1 month"
ExpiresByType application/pdf "access plus 1 month"
ExpiresByType text/x-javascript "access plus 1 month"
ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access plus 1 month"
ExpiresByType image/x-icon "access plus 1 year"
ExpiresDefault "access plus 7 days"
## EXPIRES CACHING ##
- En son yaptığım şey ise wp_option tablosunda önceden kullanıp sildiğim tema/eklenti ayarlarını temizlemem oldu. Az buçuk ne yüklediğimi bilip google'dan da araştırarak gereksiz, kullanmadığım, gereksiz verileri sildim. Tabii bu biraz riskli olduğu için tablonuzu mutlaka yedeklemenizi öneririm. Bu ayarı yapmak için Cpanleden/phpMyAdmin'e giderek veya Pleks panelden Veri tabanı/phpMyAdmin'e giderek ulaşabilirsiniz. Not: Yanlışlıkla sileceğiniz database tabloları çok büyük veri kayıplarına yol açabilir. Lütfen önlemleriniz alıp gerçekten emin olarak düzenlemelerinizi yapın.
- Yine Pingdom , GTmetrix ve PageSpeed gibi araçları kullanarak sorunlu olan kısımları google'dan araştırıp çeşitli kodlar ekleyerek düzelttim.
Şimdilik aklıma gelen bunlar. Başka ayrıntılar aklıma gelince yazıya eklerim.