MustafaÇ Öncelikle görüşünüze saygı duyuyorum fakat verdiğiniz örnek birebir uyuşmuyor maalesef.
Bakkalın, süpermarket ile rekabet şansı yok denecek kadar azdır. Satış fiyatı, maliyet, sermaye gücü, ürünlerin tazeliği... onlarca sebep gösterilebilir buna. Fakat temada bu kadar çok etken yok.
Yerli Blogger/Wordpress temalarının
bir çoğunda ne düzgün bir tema yönetim paneli ne de hız, SEO gibi özellikler pek fazla gelişmiş değil. Ve gelecekte sorun çıkarma ihtimali bir hayli yüksek. Yukarıdaki mesajlarda söylenenler gibi; destek ve güncelleme olayları Themeforest üzerinden satış yapanların yanına yaklaşamıyor şu durumda.
Yüzlerce farklı sektörde örneği var bunun. Themeforest'de çok iyi satış rakamlarına ulaşmış temalar var. Bunların bu rakama ulaşmasının ve sürekli gelişmesinin sebebini ülkelerindeki milliyetçilik duygusu olacağını sanmıyorum.
Örneğinizin aksine, bakkalın karşısına Migros açılırsa eğer bu durum bakkalın daha iyi ekmek tedarik etmesine, müşterilerine daha ilgili bir şekilde yaklaşmasına sebep olacaktır. Veya futbola ilginiz varsa eğer; yerli futbolcu gelişimini artırmak için ligimizde yabancı sınırı koymak, yeteneksiz yerli futbolcuların değerini şişirip, kendilerini geliştirmemelerine sebep oldu şimdiye kadar. Dilediğiniz kadar artırılabilir bu örnekler. Uber'in gelmesiyle taksicilerin mobil uygulamalarla hizmet vermeyi öğrenmesi gibi...
Yerli temaların çoğunun dandik olduğu konusunda hemfikiriz değil mi? Ee bu durumda hep beraber yerli temaları kullanırsak, internet ve reklamcılık kalitesi de düşmeyecek mi. Menü renginin bile değiştirilemediği, eklentilerle uyumsuz ve kod yapısında açık olup olmadığı bilinmeyen temalar...
Tema değil fakat eklenti olan Fastest Cache 'yi biliyorsunuzdur. Demekki kaliteli bir iş dökünce ortaya, yabancılarla da rekabet edilebiliyor. İşte o zaman milliyetçilik duygusuyla alınabilir bence. Konuda adı geçen temanın resmi sitesini ortada. Ücretsiz olarak tedarik edilebilen SSL sertifikası bile yok. Zaten yerlilerin yaptığı çoğu tema kaliteli olsa yurtdışında da satılabilirler. Çoğu temayı yurtdışı pazarına koysak sizce satın alan sayısı çok olur mu? Veya satın alıpta memnun kalan...
Tabii sözüm meclisten dışarı :) Yukarıda altını çizdiğim gibi; ben çoğu temadan bahsettim. Az da olsa çok iyi diyebileceğimiz yerli temalar var. Bu temaları hariç tutmak gerekiyor fakat maalesef niteklikli yerli tema sayısı parmakla gösterilecek kadar az. Çeşitlilik sınırlı.