Bir anakart yapmanın evreleri vardır, ilk önce bilgisayarda mimari design yapıldıktan sonra bunu boarda aktarımı, parçaların biri birileriyle olan iletişimini sağlamak, günler hatta aylar sürebilir. Bir elektronik öğrencisi olarak 16 bitlik küçük işlemci yapmak bile 2 ay aldı, tabi derslerin yanında. Gelelim, bu arkadaşımız madem anakartı yaptı, yaptığı designi göstermesi, hangi programlarda çizdiği ve bunu nasıl yaptığını fotoğraflaması, kullandığı logic design algoritmalarını belirtmesi gerek. Gelelim daha büyük soruna bir anakartın günümüz bilgisayarlarında çalışması için 8-12 layer arasında değişen katmanları vardır. En az 8 layer olması gerek. Bu anakartın kaç layeri var? Tracing leri, surface connectionları nasıl sağlamış, multi layer routingleri multi phase güç kontrollerini nasıl sağlamış?
Fiziksel tasarımı çindekiyle nerdeyse tıpa tıp benziyor? Çindeki firma dava açabilir veya tasarım kendisine ait ise kendisi dava açabilir? Gerçekten kendi tasarımı ise?
Bir fabrikaya göndermeden önce kendi prototipini kendisi tasarlamış olması gerek. O prototipi kaç tane yaptı ve nerde? O prototip iyi çalışıyor mu? Bilgisayara entegre edildi mi? Bilgisayar düzgün çalışıyor mu? Hangi bios kurulumu yapıldı? Hangi işletim sistemleri denemesi yapıldı?
Özet: Anakart bir kişi tarafından tasarlanabilinir, ama uzun süren ve yoran bir süreç. Devletin birkaç bağımsız mühendis dahilinde inceleme heyeti oluşturup, mimarisinden prototipe geçişe kadar süreci detaylı incelemiş olması gerekti. Eğer ************** ise o incelemede veyahut daha sonra bu anakartı bir bilgisayara entegre edecek şirketin mühendisleri tarafından illa ki ortaya çıkar. Hadi burada çıkmadı bilgisayar satıldıktan sonra son kullanıcı tarafından ortaya çıkar.
Fiziksel tasarımı çindekiyle nerdeyse tıpa tıp benziyor? Çindeki firma dava açabilir veya tasarım kendisine ait ise kendisi dava açabilir? Gerçekten kendi tasarımı ise?
Bir fabrikaya göndermeden önce kendi prototipini kendisi tasarlamış olması gerek. O prototipi kaç tane yaptı ve nerde? O prototip iyi çalışıyor mu? Bilgisayara entegre edildi mi? Bilgisayar düzgün çalışıyor mu? Hangi bios kurulumu yapıldı? Hangi işletim sistemleri denemesi yapıldı?
Özet: Anakart bir kişi tarafından tasarlanabilinir, ama uzun süren ve yoran bir süreç. Devletin birkaç bağımsız mühendis dahilinde inceleme heyeti oluşturup, mimarisinden prototipe geçişe kadar süreci detaylı incelemiş olması gerekti. Eğer ************** ise o incelemede veyahut daha sonra bu anakartı bir bilgisayara entegre edecek şirketin mühendisleri tarafından illa ki ortaya çıkar. Hadi burada çıkmadı bilgisayar satıldıktan sonra son kullanıcı tarafından ortaya çıkar.
Her anakart üreticisi anakarta kendinden bir parça katar, yani ona ait bir farkındalık yaratır. Misal Asus Rog serisinde kırmızı göz koyar, Asrock Taichi serisinde dişli çarkları çok kullanır mekanik hissini daha fazla hissettirir ve yine markasını anakarta kazır. Gigabyte'da bunları yapar. Yani her marka kendini anakarta yansıtır. Fakat bu şahıs tamamen çindeki anakartı alıp üzerine RAM ve SSD takıp kutu içine berbat bir şekilde led döşeyerek yerli ve milli anakart yaptım diyor.
Şimdi sorun şu bir üstte bu şahsın bir tweetini attım ve çinde de bir yapılanma içinde olduklarını söylüyor. Yukarıda attığim çin marka anakart şirketiyle anlaşıp ordan tanesi 10 15 dolara aldığı karta burada led döşeyip dandik bir RAM ve SSD takarak kârına kâr katma niyetinde.
Bu konudan çıkabilecek en en en iyi ihtimal budur. Onun harici direkt anlaşma manlaşma dahi olmadan oradan anakart sipariş edip bunları takıp sunmuş da olabilir. Her 2 ihtimalde de o anakart ne yerlidir ne millidir. Dizayn ve çizim aşamalari bir yana, yapılan röportajlarında ne katmanlardan ne yerli ve millilik oranından ne üretim sürecinden ne bağlantılardan kısaca hiçbir şeyden bahsetmiyor.
Garip olan bu da değil, hadi bu ************** arkadaşım, lakin hiçbir mühendis mi sormaz bunları ya da bir ekip kurup incelenmez. Bu kadar basit mi ben anakart yaptım demek? İyi o zaman Çinden bir SSD getirteyim, üzerine kendi logolu seri numaralı stickerımı yapıştırıp yerli ve milli diyeyim.
Az önce anakart üzerindeki RAM ve SSD yi de arastırdım, arkadaş topluca çinden almış hepsini.
Bu konudaki anakartın içindeki RAM
Bu da benim az önce alibabada aratıp bulduğum RAM
Konudaki ssd
Alibabadan aratıp bulduğum ssd. O üzerindeki stickerı kaldırmış tabii, marka vs.. gözükmesin diye.
Bu tür insanlar halkın milli duygularıyla oynayan **************lardır. Bu düzen böyle devam ederse, halk bir yıkıma sürüklenir. Öyle ki gerçekten bir şey yapanlar çıksa dahi halk tarafından benimsenmemeye başlar. Bu yüzden bu tür **************lar acilen cezalandırılmalı ve kamuoyuna bir açıklama yapılmalı. Yazık.