Tekrardan merhaba, mobil olduğum için hangi programlama dilini kullanmalıyım bölümünü cevaplamıştım şimdi size daha detaylı anlatayım.
Web sitenizin iskelet yapısını kodlamak için HTML etiket dilini öğrenmeniz lazım youtube üzerinden Mustafa Murat Çoşkun hocamanızın videolarını izleyerek öğrenebilirsiniz. Aynı video serisinde css ve js'ide anlatıyor.
Css kütüphanesi kullanmadan 0'dan kodlamayı çok gereksiz olarak görüyorum size tavsiyem HTML/CSS mantığını kavradıktan sonra BootStrap Öğrenmeniz. İyi seviyede öğrendikten sonra Projenizin tasarımı yapar ve öğrenmeye devam edersiniz. ( Öğrenip tasarımı kafanızda oluşturup kodlamanız en az 2 ay)
Tasarımımız hazır şimdi bu siteyi dinamik hale getirmemiz lazım. Öncelikle kayıt işlemini anlatayım. Kullanıcılar sitenize kayıt oluyor ( Veri tabanına kaydediyorsunuz ) Giriş bölümünde ise o kullanıcı veri tabanına kaydedilmiş mi diye sorgulatıyorsunuz. Eğer kullanıcı veri tabanında var ise siteye giriş yapabiliyor. Yapılan işlemleri o kullanıcı üzerinden veri tabanından güncellediğiniz için her kullanıcının arkadaşları, bakiyesi vs farklı oluyor.
Üst taraftan analyacağınız gibi Tasarım ve Veri tabanı bilginiz olmadan PHP Hiçbir işe yaramayacaktır.
Peki tasarımı öğrendik veri tabanını nasıl öğreneceğiz? Veri tabanı kullanım syntax ve Mantığını anladıktan sonra php ile uygulamalar yapmaya başlamanız gerekiyor. En iyi bu şekilde kavrayabilirsiniz. EzSQL veya PDO kullanmanı öneriyorum. EzSQL kaynağı türkiyede yok denecek kadar az ( Udemyde anlatan yoktu ) o yüzden başlangıcı PDO ile yapmanız daha iyi olur. Tayfun Erbilen'in PDO derslerinden yararlanabilirsiniz.
Güzel Tasarımı yaptık veri tabanını öğrendik şimdi geldi programlama dili öğrenmeye. İstekleriniz web üzerine olduğu için öğrenmesi kolay olan PHP'yi tercih etmelisiniz. PHP'de istemediğiniz kadar fazla Türkçe ve İngilizce kaynak mevcut. Udemy üzerinden paylaşılan Tayfun Erbilenin Videolarını izliyorum şuan (OOP için). Ham php kullanımı bana kolay gelmişti OOP'ye kadar zorluk çekmeden öğrenirsiniz. Kendinizi belli bir seviyeye getirdikten sonra OOP mantığını öğrenip dahada geliştirmeniz gerekecektir. Bundan sonra PHP Freamwork Öğrenip kodlarınızı daha hızlı yazmalısınız. Freamwork kullanırsınız sitenizde oluşacak bazı açıklar otomatik kapanır ( Hepsi değil) ama ham php ile yazarsanız açıkları sizin kapatmanız gerekir. Bunun için profesyonel destek almanızı yada Udemyde bulunan Beyaz Şapkalı Hacker ve Etik Hacker Kursunu bitirmenizi öneririm.
Büyük bir proje geliştirmek isterseniz FreamWork kullanmalısınız ham php ile 2 kat daha zor olacaktır. Php Freamwork olarak bir çok seçenek mevcut phalcon, laravel vs.. Laravel öğreniyorum ben.
Gerekli Freamwork'ü öğrendikten sonra kodlarınız daha anlaşılır ve düzenli olacak ve projenizi daha hızlı kodlayabileceksiniz.
Tabii freamwork öğrenmeden önce en az 2 küçük proje bitirmiş php syntax'ına alışmış class, function mantığını kayramış olmanız gerekir.
Bu bilgilere e-ticaret sitesi yazacak kadar hakim olmanız öğrenim hızına göre değişiklik göstermekle birlikte benim tahminim 2 yıldır.
Mobil uygulamayıda anlatmak isterdim ama yazı bayaa uzun oldu :) React native diye aratabilirsiniz facebook paylaştı hatta :)
Not : Sitenizde İlla ki JS kullanmanız gerekecektir. Yeri gelecek sayfa ilk açıldığında post işlemi yaptırmanız gerekecek. JS'dede bir miktar bilginiz olması gerekiyor.
Html/css/js :
https://bit.ly/2NOuwhfPDO :
https://bit.ly/2NNJO5N