lostyazilim
tr.link

En Popüler HTTP Hataları Nedenleri ve Çözümleri

5 Mesajlar 1.938 Okunma
acebozum
tr.link

Being Being İçeriklerin Gücü Adına! Kullanıcı
  • Üyelik 08.04.2012
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek Metin Yazarı/Editörü
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad B** G**
  • Mesajlar 935
  • Beğeniler 1087 / 1028
  • Ticaret 91, (%100)
HTTP hatalarının yıldızı olan HTTP 404’ü saymazsak, diğer HTTP durum kodlarının hangilerini biliyorsunuz? Daha önce hiç bu hatayı aldığınız sırada kaputun altında neler olduğunu merak etmiş miydiniz?



HTTP hataları veya durum kodları olarak nitelendirdiğimiz bu kodlar, bir kullanıcı olarak işinize yarayacağı gibi Webmaster olarak da işinize yarayacaktır.

HTTP hata kodlarının ne işe yaradığını bilmek ve bu hatalarla karşılaştığınızda ne yapacağınızı öğrenmek, dünya için ufak ama sizin için etkili bir adım olabilir.

Bu kodların manasını bildiğinizde bounce rate oranınızı iyileştirebilir, sitenizi arama motorlarında otoriter hale getirebilirsiniz. En önemlisi: Olası bir sorun meydana geldiğinde, yardım beklemek yerine kendi başınızın çaresine bakabilirsiniz!

HTTP Durum Kodlarını Anlamanın Basit Yolu

Web’de gördüğünüz her hata kodunun ardında, mutlaka web sunucusu tarafından iletilen bir HTTP durum kodu vardır. Bu durum kodları 3 rakamdan oluşur ve ilk rakam hatanın sınıfı belirtir.
  • 1XX bilgi amaçlı kodlardır.[*]2XX başarı bildirir/gösterir.[*]3XXX yönlendirmeler için kullanılır.


Yukarıdaki HTTP durum kodlarının hiçbiri hata kodu değildir! ve muhtemelen bu durum kodlarıyla karşılaşan bir istemci işini tastamam halletmiştir. 4XX ve 5XX ile bildirilen HTTP durum kodları ise bir hataya delalettir:
  • 4XX istemci taralı hataları belirtir.[*]5XX sunucu taraflı hataları belirtir.


HTML hata sayfaları yalnızca yukarıdaki durum kodlarından biri kullanıcının karşısına çıktığında gösterilir; çünkü istemcinin ne yapacağı ve ne şekilde hareket edeceği hakkında bir fikri yoktur.

İstemci Taraflı Popüler Hata Kodları (4XX)

01- 400 Bad Request

İstemci, sunucuya anlaşılmayan bir talep gönderdiğinde, 400 Bad Request durum koduyla karşılaşılır. Bu sorun genellikle veri transferi yapan internet tarayıcısının HTTP protokolüne ilişkin hatalarında ortaya çıkar.

Bir 400 hatasıyla karşılaştığınızda, sorun genelde istemci tarafında bir şeylerin stabil olmayışından kaynaklanır. Sorunlu işletim sistemi, internet bağlantısı, antivirüs programı veya önbellekleme bu tarz bir soruna yol açabilir.



Sorunu gidermek için önce farklı bir internet tarayıcısını denemeli ve önbelleğin temizlenmiş olduğundan emin olmalısınız.

Süreki farklı sitelerde bu hatayla karşılaşıyorsanız sisteminizin güncel olduğundan ve güvenlik sorunu yaşamadığınızdan emin olun.

02- 401 - Authorization Required

401 - Authorization Required hatası istemcinin, sunucudaki şifreli bir dosya veya dizine erişmeye çalışması sonucunda açığa çıkar. 401 – Authorization Required her zaman klasik bir HTTP durum kodu şeklinde geri dönüş yapmayabilir.

Bazen girmek istediğiniz dizin veya dosyaya erişmek için açılan bir diyalog kutusu sizden bir kullanıcı adı ve şifre talep edebilir.Şifre ve kullanıcı adını doğru girerseniz dizene sorunsuz erişirsiniz.

Girmezseniz, 401 – Authorization Required sayfasıyla karşılaşırsınız.



İnternet sitesinin sahibiyseniz ve 401 sorunu yaşıyorsanız, ya da buna benzer güvenli bir dizin oluşturmak istiyorsanız, cPanel (veya kullandığınız otomasyon sistemi) üzerinden Password Protect Directories (Parola Korumalı Dizinler) menüsünden bu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

İpucu: Birçok webmaster bu şifreleme katmanıyla WordPress sitelerinin wp-admin klasörünü güvenliğe alır. Saldırganlar Wordpress şifresine erişmiş olsa dahi, katman koruması şifresini bilmedikleri için admin paneline giriş yapamayacaklardır.

03- 403 Forbidden

403 Forbidden hatasıyla karşılaştığınızda sunucu, istemcinin talebini doğru şekilde anlamış fakat bir nedenden dolayı bu isteği karşılamayı reddetmiştir.

Diğer durum kodlarında olduğu gibi 403’ün meydana gelmesinin nedeni yetkilendirme veya başka bir şey değildir. İstemci sadece talebi için kocaman bir “HAYIR” cevabı almıştır.

403 Forbidden hatasıyla karşılaşılmasının en sık nedeni sitenin kurucusunun sitenin dosya dizinleri veya yapısı arasında gezinmesine izin vermiyor olmasıdır.



Bu tarz bir koruma aktif olduğunda internet sitesinin dizinlerine doğrudan erişemezsiniz. Çünkü istemci olarak bunu web üzerinden görmeye ilişkin yeterli izniniz yoktur.

403’ü bir avantaj olarak da kullanabilirsiniz. Sitenizi olası saldırılara karşı korumak istiyorsanız sitenizin dizin yapısını gizlemeniz ve kısıtlamanız faydalı olabilir.

Birçok web hosting artık bunu varsayılan olarak sunuyor, ancak sizin servisinizde buna benzer bir korumanın olmadığını düşünüyorsanız; cPanel hesabınıza giriş yapıp Advanced menüsünden Index Manager ile bu tarz bir kısıtlama hazırlayabilirsiniz.

04- 404 - Not Found

404 HTTP durum kodu tüm internet dünyasının şüphesiz parlayan yıldızıdır. İnternet tarayıcısı ulaşmak istediği bir sayfayı verilen adreste bulamadığında 404 - Not Found hatasıyla ve eli boş olarak kullanıcıya geri döner.

404 hatasının iki popüler nedeni vardır:
  • Ziyaretçi artık kullanımda olmayan veya hatalı bir linkle sayfaya ulaşmaya çalışıyordur.[*]Ziyaretçinin ulaşmaya çalıştığı dosya veya dizin sunucudan kaldırılmıştır.




  • SEO danışmanlarına göre sitenizde çok fazla 404 hatalı sayfanın olması, arama motorundaki otoriterinizi sarsmaktadır. Google ise bir sitenin 404 hatalarının sıralamaya etki etmediğini ifade etmektedir.

    404 hatasıyla dolu bir internet sitesi kullanıcı deneyimini tam anlamıyla sağlayamayacağı gibi bounce rate oranında artışa neden olabilir.

    404 hatalarından kurtulmanın en sağlıklı yöntemi:
  • 301 yönlendirmesiyle sayfanın kalıcı olarak kaldırıldığını belirtin.[*]302 yönlendirmesiyle sayfanın geçici olarak erişilebilir olmadığını bildirin.


  • 05 - 408 Request Time Out

    İstemcinin sunucudan talepte bulunduğu istek çok uzun sürüyorsa, sunucu bağlantıyı sonlandırır ve bu olay internet tarayıcısında 408 Request Time Out hatasının (durum kodunun) görünmesine yol açar.

    İstek zaman aşımına uğramıştır. Çünkü; belirlenen süre içinde istek tam anlamıyla tamamlanamamıştır. Bu hata genellikle sunucu veya istemcinin çok yoğun olması halinde açığa çıkar.



    İstisnai olarak kimi durumlarda sunucu ve istemcinin bağlantısı sorunsuz olmasına rağmen ani internet yavaşlaması mesajın iletilmesine mani olabilir.

    Büyük internet sitelerinde sıkça yaşanabilen 408 Request Time Out hataları 404 sayfaları gibi özelleştirilmiş olarak karşınıza çıkabilir. Çoğu kez hatanın giderilmesi için sayfanın yenilenmesi yeterli olacaktır.

    6- 410 - Gone

    410 Gone hatası yakından tanıdığımız 404 hatasının farklı bir sürümdaşıdır. Her ikisi de aranılanın web sunucusunda bulunamadığını ifade eder. Ancak 404 belirsizken, 410 kesinlik bildirmektedir.

    404 hatası bir bota dosyanın belirtilen hedefte olmadığını ama ulaşılmak istenen şeyin/yerin hala buralarda bir yerde olabileceğini belirtir. Oysa 410 bu sayfanın kesinlikle kaldırıldığını ifade eder.

    Webmaster 410’u genellikle Web’den gelen linkleri kaldırmak istediklerinde tercih ederler. Sunucunun işlevselliğinin belirsiz olduğu durumlarda da 410 durum kodundan faydalanılabilir.



    Bir webmaster olarak tüm sitenizle siz ilgileniyorsanız 404 ile 410 arasındaki farkı mutlaka öğrenmelisiniz. Şuradaki videoda (eski) Google çalışanı Matt Cutts’ın belirttiği üzere botlar, 404 ve 410 durum kodlarına aynı gözle bakmazlar.

    Bunları doğru biçimde kullanmak sitenizin Google otoritesine katkıda bulunabilir.

    Sunucu Taraflı Hata Kodları (5XX)

    07 - 500 Internal Server Error

    500 Internal Server Error hatası da, sıkça kullanıcıların karşısına çıkan ve en bilindik sunucu hatalarından biridir. 500 Internal Server Error, beklenmedik bir şey meydana geldiğinde ortaya çıkar ve kullanıcıya isteğinin tamamlanamadığını belirtir.



    Kullanıcı olarak karşılaştığınızda bu hata genellikle sizden kaynaklanmaz fakat deneyebileceğiniz birkaç şey vardır:
  • Sayfayı yenileyin (sorun geçici olabilir)[*]Önbelleği temizleyin (sayfanın eski sürümünü görüntülüyor olabilirsiniz)[*]Çerezlerinizi silin ve internet tarayıcınızı yeniden başlatın veya farklı bir internet tarayıcısı kullanmayı deneyin


  • Bunların dışında, tüm sunucu taraflı hatalarda olduğu gibi internet sitesinin sahibiyle iletişime geçerek karşılaştığınız hatadan kendisini haberdar edebilirsiniz.

    Kendi sitenizde 500 Internal Server Error ile karşılaşıyorsanız, hosting sağlayıcınızla irtibata geçmeyi deneyebilirsiniz. 500 Internal Server Error hatası:
    • İzin hataları[*]Yanlış .htaccess dosyası[*]Düşük bellek limiti[*]WordPress kullanıyorsanız 3. parti bir yazılım


    nedeniyle açığa çıkabilir.

    8. 502 - Bad Gateway

    502 Bad Gateway hatasıyla iki sunucu arasındaki iletişim sorununun açığa çıkmasıyla karşılaşılır. Genelde istemci, bir sunucuya Gateway veya proxy gibi bağlanmaya çalıştığında ve bağlantı arasında bir köprü gerekmesi halinde ortaya çıkar.

    502 hatası oluştuğunda sunucuların birbirine erişimiyle ilgili bir sorun olmayabilir. Protokol konusundaki uyuşmazlıklar ve verinin nasıl değiştirileceğine karar verilememesi durumunda sorun yaşanabilir.



    502 hatasıyla karşılaştığınızda, hosting sağlayıcınızla irtibata geçip sorunun araştırılmasını isteyebilirsiniz.

    09- 503 – Service Temporarily Unavailable

    503 Service Temporarily Unavailable hatası, sunucunun o an için aşırı yoğun olduğunu veya bakımda olduğu için geçici olarak yanıt sunamayacağı anlamına gelir.

    503 durum kodu geçici bir sorunun habercisidir. Muhtemelen sayfayı 5 - 10 dakika içinde tekrar denerseniz, sorunun giderilmiş olacağını göreceksinizdir.



    İnternet sitesinin sahibiyseniz ve sunucunuzu kendiniz kontrol ediyorsanız, sunucunuzun bakım sürecinde 503 durum kodu verdiğinden emin olmalısınız. Aksi taktirde bu durum arama motorlarındaki sıralamanıza olumsuz yansıyabilir.

    10- 504 Gateway Time Out

    504 hataları sunucudan sunucuya iletişim gerçekleştirilirken bir sorunun oluştuğunu belirtir. 504 Gateway Time Out hatası da tıpkı 502 Bad Gateway hata koduna benzer.

    504 hata sayfasıyla karşılaştığınızda muhtemelen o an sunucu bir başka isteği karşılamakla meşgul olduğu için sizin isteğinizi karşılayamamaktadır.

    408 Request Time Out durum kodunda olduğu üzere, burada da bir zaman aşımı söz konusudur. Genelde sunucuların birbiriyle olan iletişimleri yavaş olduğunda 504 hatasıyla burun buruna kalabilirsiniz.



    Bir 504 hatasını sadece ağ konusunda yeterli bilgi ve deneyime sahip olan kişiler çözümleyebilirler. Diğer HTTP durum kodlarındaki gibi bazen 504 hatası da kendiliğinden (bağlantı hızının düzelmesinden dolayı) müdahalede bulunulmasına gerek kamadan düzelebilir.

    HTTP durum kodlarının hepsini bilmek herkesin pek işine yaramayabilir. En azından popüler olanların ne olduğunu bilmek ve bunlardan biriyle karşılaştığınızda ne yapacağınız hakkında fikir sahibi olmanız faydalı olacaktır.
    isyerlerimcom KINGTCLORDEAGLE hsntngr

    kişi bu mesajı beğendi.

    Bir kişinin fikirlerini çalmaya "alıntı", birçok kişinin fikirlerini çalmaya "araştırma" denir. Bir de hiçbir şeyi çalamayacak olanlar vardır.
    elektronikssl
    webimgo

    KINGTCLORDEAGLE KINGTCLORDEAGLE WM Aracı Kullanıcı
    • Üyelik 04.12.2015
    • Yaş/Cinsiyet 25 / E
    • Meslek Bilişim
    • Konum İstanbul Avrupa
    • Ad Soyad K** Ç**
    • Mesajlar 12
    • Beğeniler 11 / 2
    • Ticaret 0, (%0)
    Çok güzel ve komik bir makale olmuş eline sağlık :D
    Being

    kişi bu mesajı beğendi.

    isyerlerimcom isyerlerimcom İçerik Uzmanı Kullanıcı
    • Üyelik 29.08.2015
    • Yaş/Cinsiyet 37 / E
    • Meslek Turizm
    • Konum İzmir
    • Ad Soyad E** İ**
    • Mesajlar 738
    • Beğeniler 254 / 253
    • Ticaret 27, (%100)
    Gayet akılda kalıcı ve güzel bir anlatım olmuş :) Tebrikler hocam.
    Being

    kişi bu mesajı beğendi.

    Hazır Makale ve İçerik Siparişi | MakaleyazNET

    muhammedkarakaya muhammedkarakaya Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
    • Üyelik 19.02.2018
    • Yaş/Cinsiyet 25 / E
    • Meslek Öğrenci
    • Konum İstanbul Anadolu
    • Ad Soyad M** K**
    • Mesajlar 109
    • Beğeniler 34 / 21
    • Ticaret 0, (%0)
    Bi akıllı sensin a*** keli :D
    Being

    kişi bu mesajı beğendi.

    wmaraci
    wmaraci

    Komut Komut www.d-help.com Kullanıcı
    • Üyelik 23.04.2015
    • Yaş/Cinsiyet 41 / E
    • Meslek E-Ticaret Yöneticisi
    • Konum Samsun
    • Ad Soyad E** K**
    • Mesajlar 552
    • Beğeniler 17 / 169
    • Ticaret 29, (%100)
    :D güzel olmuş
    Being

    kişi bu mesajı beğendi.

    wmaraci
    wmaraci
    Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al