Arkadaşlar ben pek konu açmam. Açılan konulara bakarım; yardımcı olabileceğim bir konu varsa cevap yazarım. Öncelikle bunu belirteyim.
Bu konuyu ise; daha önce bazı konularda önermiş olduğum İHS hosting firması hakkında bilmeniz gereken bazı noktaları açıklamak için açıyorum.
İHS piyasanın en eski ve köklü hosting firmalarından birisi, bunu bir çoğumuz biliyoruz. Ben bir çok arkadaşıma bu firmayı önerdim. Bana ait olan 3 adet sitem de halen İHS'de barınıyor.
Geçenlerde bir kaç niche site projem için hosting ihtiyacım oldu ve (fiyat politikası açısından) farklı bir firma ile çalışmak istedim. Firmanın adını vermiyorum (reklam olmasın). Bu forumda da, fiyat ve kalitesiyle epey popüler bir firma zaten. Bu firmaya wordpress sitelerimi kurdum, yayına aldım. Olaylar bundan sonra başladı.
Yeni firmada yine İHS de barınan sitelerimde kullanmış olduğum aynı temayı (Newspaper) kurdum. Yeni sitelerimin yapılandırmalarını, İHS'de bulunan sitelerimde kullanmış olduğum yöntemlerle yaptım.
Olay burada başladı...
Yeni firmadaki sitelerimin hızları ile İHS de bulunan sitelerimin hızları arasında muazzam bir uçurum vardı. Biraz araştırma sonrasında eski sitelerimde iyileştirmeler yapmaya çalıştım. Ama bir türlü eksikleri yerine getiremedim.
Sonrasında Keep-Alive özelliğinin İHS'de bulunan hosting paketimde kapalı olduğunu gördüm ve İHS ile aramızda şöyle bir diyalog gerçekleşti.
İHS ile Aramda Geçen İlk Konuşma Konu - Keep-Alive
BEN: "İHS de Keep-Alive özelliği var mı? Varsa hostingimde aktif etmeniz mümkünmüdür?" diye destek bileti oluşturdum.
İHS: "Kontroller sağlandığında kullanmış olduğunuz Hosting Paketi Paylaşımlı bir Hosting Paketidir. Keep-Alive özelliği maalesef Paylaşımlı Hosting Paketlerinde kullanılmamaktadır. Keep-Alive özelliğini kullanabilmek için VDS-VPS ürünü kullanmanız gerekmektedir."
BEN: "********'de kullandığım paylaşımlı wordpress hosting paketinde; Keep-Alive özelliğini kullandığım için, sizde de kullanabileceğimi düşünmüştüm."
İHS: "Her firmanın farklı bir şekilde yönetim kuralları bulunmaktadır. Maalesef bizim sistemlerimiz üzerinde belirtmiş olduğumuz gibi kullanılamamaktadır."
Şeklinde oldu. Neyse dedim. Sonrasında site optimizasyonlarına devam etmek istedim. (Malum 2018 Google Güncellemeleri) Lighthouse chrome uygulamasına tarayıcıma kurdum. Birde oradan bakayım, eksik nelerim var diyerek.
İncelememde gördüm ki; yine İHS'de bulunan sitelerim HTTP/1.1 protokolünü kullanıyor. HTTP/1.1 ile HTTP/2 protokolleri arasındaki farklar neler? diye araştırırsanız, önemini öğrenebilirsiniz. Ayrıca BU ADRESTEN de sitenizde HTTP/2 protokolü kullanılıyor mu? öğrenebilirsiniz. Konuya dönelim...
İHS ile Aramda Geçen İkinci Konuşma Konu - HTTP/2 Protokolü
BEN: "Hosting paketimde bulunan sitelerim; HTTP/1.1 olarak görünmekte. Bunları HTTP/2 standartına nasıl geçirebilirim?"
İHS: "Paylaşımlı hosting paketlerinde belirtmiş olduğunuz işlem sağlanamamaktadır. VDS sunucu ürünü satın almanız durumunda talep etmiş olduğunuz işlemi gerçekleştirebilirsiniz."
BEN: "Paylaşımlı hosting paketlerinizde; keep-alive özelliği yok, http/2 desteği yok.
Bunlar bir web sitesi için önemli ve sizin de bildiğiniz gibi 2018 yılında artık ulaşılması gereken teknolojiler. Türkiye'de; bu özellikleri paylaşımlı hosting paketlerinde barındırmayan nadide firmalardan birisiniz. İyi çalışmalar diliyorum size."
İHS: "Görüşleriniz yönetim ekibine iletilecektir."
Tabi bu iki konuşmadan daha önce PHP versiyonumun ilk çağdan kalmış olma durumu var. O konuyu söyledim de, çözüme ulaştırdım.
Uzun lafın kısası...
Arkadaşlar; eğer İHS firması ile çalışmak istiyorsanız, mutlaka ama mutlaka bu söylediklerimi dikkate alın. Şuan kullanmış olduğum hosting firması İHS'den kat ve kat daha uygun fiyatlı olmasına rağmen bana bu özellikleri ve daha fazlasını sunuyor.
Ayrıca; eğer İHS'de barındırdığınız siteler varsa, sizde bu araştırmayı yapın. Öncelikle PHP sürümünüzü inceleyin. Düşük bir sürüm ise yüksek sürümlü bir sunucuya taşımalarını isteyin.
Sizde bir destek bileti açın ve neden Keep-Alive özelliğinin olmadığını sorun. HTTP/2 neden kullanamıyorum diye sorun.
Biz web sitelerimizde her türlü SEO'yu yapmaya çalışıyoruz. Saatlerce zaman harcıyoruz ama sunucu bazlı SEO'yu hiç uygulamıyoruz. Sonra da; her şeyi yapıyorum, SEO'ya uygun içerikleri hazırlıyorum. Rakip beş para etmez makalesiyle bizden önde yer alıyor diyoruz.
Hosting firması seçimlerinizde gerçekten çok seçici davranın. Başınızı ağrıttım kusura bakmayın, hakkınızı helal edin.